اسفند 1402
ش ی د س چ پ ج
 101112
13141516171819
20212223242526
27282901020304
050607080910  
« بهمن    

عضویت در خبرنامه

به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






    logo transparentلوگواظهارنظر کارشناسی در خصوص مواد طرح اصلاحیه قانون اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایراناظهارنظر کارشناسی در خصوص مواد طرح اصلاحیه قانون اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

    • خانه
    • اخبار
      • اخبار انجمن
      • اخبار صنایع
      • اخبار اقتصادی
      • اخبار مالی و مالیاتی
      • اخبار بازرگانی
      • اخبار تشکلها
      • اخبار نمایشگاه ها
      • گردهمایی و همایشها
      • سایر اخبار
    • انتشارات
      • مجله کارآفرین
      • گزیده مطالب کارآفرین
      • خبرنامه صنعت و مطبوعات
      • معرفی کتاب
      • کتابخانه انجمن
      • تعرفه آگهی در رسانه های انجمن
    • پژوهش ها
      • فهرست گزارشها
      • گزارش های کارشناسی
      • اظهار نظرها
      • پروژه های مطالعاتی
    • مکاتبات
    • قوانین
      • قوانین
      • مقررات
      • طرح ها و لوایح
      • سامانه ملی قوانین و مقررات (dotic.ir)
    • درباره ما
      • آشنایی با انجمن مدیران صنایع
      • اعضا هیئت مدیره
      • فرم عضویت
      • اعضای انجمن
      • شعب انجمن
      • آشنایی با اعضای جدید
      • درباره ما
      • لینک های مفید
    • تماس با ما
    عضویت
    ✕

    اظهارنظر کارشناسی در خصوص مواد طرح اصلاحیه قانون اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

    10 دی 1401

    اظهارنظر کارشناسی در خصوص مواد طرح

    اصلاحیه قانون اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

    چکیده

    طرح اصلاح قانون اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی جمهوری اسلامی ایران و اصلاحات و الحاقات بعدی آن در آذر ماه سال 1399 توسط 50 نماینده مجلس مطرح گردید و توجیه نمایندگان ارائه کننده این بود که اتاق ایران، به یکی از نهادهای قدرتمند بخش خصوصی در کشور تبدیل شده است که حق حضور در نهادهای بسیاری را داراست و با این ابعاد وسیع و درآمدهای سرشار و بدلیل عدم نظارتهای شایسته غیروابسته، عملکردی داشته است که با یک تحقیق و تفحص اساسی می­توان به کُنه و بطن آن امور دست یافت.

    در ضرورت اصلاح قانون اتاق بازرگانی تردیدی نیست چرا که این قانون باید متناسب با شرایط روز حرکت کند. اما اینکه این ضرورت تغییر قانون از چه روشی و چگونه دنبال شود متفاوت است. دلایل و توجیهات اصلاحات پیشنهادی قانون اتاق بیانگر این است مسائل دیگری غیر از ضرورت اصلاح قانون متناسب با شرایط زمانی مطرح است. از آن جمله میتوان مبنای اصلی ارائه طرح را در گفتار نمایندگان مجلس جست: درآمدهای اتاق و عدم نظارت غیر وابسته بر اتاق. در واقع این موضوعات در اختلافات درونی فعالان بخش خصوصی نیز مطرح میشود و انتقادهای گوناگون پیرامون این نهاد توسط برخی از فعالان بخش خصوصی نیز بیان میشود که توجه افکار عمومی و همچنین نمایندگان مجلس را به خود جلب کرده است.

    پس از برگزاری انتخابات اتاق ایران در اسفند ماه سال 97 و  اختلافات و انتقادهای مطرح شد در خصوص انجمنهای نظارت بر انتخابات در برخی از اتاقهای شهرستان پیگیری برخی از فعالان اقتصادی از یک طرف و شکایت به مجلس در خصوص فعالیتهای اتاق بازرگانی از طرف دیگر را شاید بتوان به عنوان منشا تهیه این طرح در سال 99 مطرح نمود. در 4 آبان ماه سال 1400 کمیسیون اصل 90 مجلس در نامه ای خطاب به رئیس اتاق ایران از وصول شکایتهایی به این کمیسیون مبنی بر 10 مورد تخلف در عملکرد سال 99 اتاق خبر داد و خواستار آگاه کردن این کمیسیون از دلایل توجیهی این موارد شد. بدنبال آن و در پاسخ به نامه کمیسیون اصل 90 مجلس، اتاق ایران در 14 آبان ماه توضیحاتی ارائه نمود. کلیه این 10 مورد به اصطلاح تخلف مطرح شده توسط کمیسیون اصل 90، پیرامون ابهامات در درآمد و هزینه کرد اتاق بوده است و در پاسخ اتاق نیز اشاراتی به اختلافات درونی بخش خصوصی و شکایت برخی از اعضای هیات نمایندگان اتاق نیز شده است. پس از آن در 22 آبان ماه محمدرضا پور ابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از تصویب طرح تحقیق و تفحص از اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در این کمیسیون خبر داد که نهایتا در 30 فروردین 1401 اعلام وصول گردید و تاکنون تفحص از اتاق بازرگانی آغاز نشده است[1]. این موضوعات به کرات نیز در محافل اقتصادی و همچنین مجلس مطرح میشود. به نظر می رسد مباحث مطرح شده در خصوص اصلاح قانون اتاق و همچنین تحقیق و تفحص از اتاق ریشه در انتخابات اتاق بازرگانی دارد که در پایان سال 1401 برگزار میشود و نشان می دهد طیف های مختلف بخش خصوصی در رقابت با یکدیگر هستند و قصد ورود به پارلمان بخش خصوصی را دارند و سعی در امتیاز گیری از رقبا دارند.

    علاوه بر ضرورت اصلاح قانون اتاق بازرگانی ایران متناسب با شرایط روز، باید دغدغه های فعالان بخش خصوصی را نیز در نظر گرفت و پیشنهادات اصلاحی را از کانال نمایندگان بخش خصوصی پیگیری نمود.

    بدون شک بحث توزیع قدرت در اتاق و همچنین منابع درآمدی آن نیازمند بازنگری است، بطوری که منابع درآمدی اتاق در قبال ارائه خدمات تامین گردد و پرداخت پولی به غیر از ارائه خدمت به اعضا تحمیل نشود. همچنین موضوع اقتدار در اتاق نیز نیازمند تغییر است که میتواند از طریق تغییر ترکیب اعضای شورای عالی نظارت و راهبری و هیئت نظارت بر انتخابات و وظایف تعریف شده در خصوص آنها و همچنین وظایف و اختیارات هیات نمایندگان، باز توزیع قدرت صورت گیرد.

    در اصلاحیه جدید که با مشورت نمایندگان اتاق بازرگانی و کمیسیون اقتصادی مجلس تهیه شده است، اتاق ایران همچنان نهادی غیرانتفاعی باقیمانده است و موضوع تغییر آن به نهاد عمومی غیردولتی در این متن مطرح نشده‌ است، شرط تشکیل اتاق‌های شهرستان تغییراتی کرده‌ و تاسیس اتاق شهرستان از داشتن حداقل  ۵۰‌ عضو به ۱۵۰‌ عضو افزایش پیدا کرده ‌است. از تغییرات دیگر این اصلاحیه، تغییر ساختار شورای‌عالی نظارت است که نام آن نیز به شورای‌عالی نظارت و راهبری تغییر کرده و تعداد و ترکیب اعضای آن به نفع بخش خصوصی نیست. همچنین تغییراتی در هیات نظارت بر انتخابات صورت‌ گرفته ‌است.

    مقدمه

    توسعه ایران جز با حضور فعالین اقتصادی و مشارکت آنها در فرآیند توسعه امکان‌پذیر نخواهد بود و این مهم با استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی در جهت تدوین سیاست‌های توسعه اقتصادی و کمک به اجرای آنها محقق میشود. نحوه رابطه دولت با بخش خصوصی به صورت یک کل و تعریف صحیح این رابطه در قالب قوانین و مقررات، اجرای سیاستهای توسعه را تسهیل و تسریع میکند. تشکل‌های بخش خصوصی از یک طرف به عنوان حامیان فعالین بخش خصوصی و از طرف دیگر به عنوان بازوی مشورتی نهادهای حاکمیتی عمل میکنند و هر نوع تغییر این روابط نتیجه حاصل شده از عملکرد آنها را دچار تغییر میکند. لذا توجه و تعریف درست این روابط نقش موثری در توسعه کشورها دارد. به این ترتیب قانون اتاق ایران نیز به عنوان تعریف کننده این روابط عمل میکند و اتاق ایران به عنوان تشکل تشکلها و قائل شدن اتاق ایران در نقش پارلمان بخش خصوصی و وظیفه اتاق در ساماندهی سایر تشکل‌های کشور، نشان از تاثیرگذاری بالای آن در کلیه حوزه‌های کشور و تشکل‌های مختلف بخش خصوصی دارد و اتاق ایران را به نهادی قدرتمند در کشور تبدیل کرده است که حضور در نهادهای مختلف و کسب درآمدهای پایدار و ارائه مشورت به قوای سه گانه، بر قدرت اتاق افزوده است و استفاده از این ویژگی های اتاق در اقتصاد کشور، مستلزم قانونی کارا و دقیق است. نحوه شکل گیری تشکلها و رابطه آنها با اتاق و تاثیرگذاری تشکلها به نمایندگی از اعضای خود در قالب هیات نمایندگان اتاق ایران تعریف میشود و وجود قانونی جامع از اهمیت ویژه ای برخوردار است. موضوع اصلاح قانون اتاق بازرگانی به عنوان مهمترین تشکل بخش خصوصی در ایران و پیش قدم شدن نمایندگان مجلس در اصلاح این قانون موضوع این نوشتار است.

    در این نوشتار با بررسی مواد پیش نویس پیشنهادی، نکاتی در قالب جدول مقایسه ای در خصوص وظایف و اختیارات و همچنین ارکان اتاق با تکیه بر نحوه انتخاب نمایندگان اتاقها و تشکلها در هیات نمایندگان مطرح شده است.

    نکته اینکه بررسی مواد پیش نویس اصلاحی نشان می دهد موضوعات بسیار پیچیده و مبهم بیان شده اند به خصوص در مبحث نحوه انتخاب هیات نمایندگان. در سایر مواد و موضوعات نیز مطالبی مطرح شده است که میتواند در جای دیگری و در قالب آیین نامه ها و شیوه نامه ها پیگیری شود و نیازی به ذکر شدن در متن یک قانون ندارند. قانون فعلی اتاق با اندک تغییراتی در وظایف و اختیارات و اصلاح تعداد و نحوه اعضای هیات نمایندگان با پیشنهاد و تهیه آیین نامه های مربوطه میتواند نظر قانونگذار و فعالان بخش خصوصی را تامین نماید. باید به این موضوع توجه داشت که این پيش نويس بايد در مجلس تصويب شود و ممکن است با تغییرات گسترده ای مواجه شود که مدنظر پیگیران اصلاح قانون اتاق ایران نباشد

    جدول مقایسه ای متن پیش نویس اصلاحی و متن قانون اتاق مصوب سال 69 و اظهار نظر درباره مواد آن

    متن پیشنهادی اصلاحی متن قانون اتاق مصوب 69 اظهارنظر
    ماده 1 – به منظور كمك به فراهم آوردن موجبات رشد و توسعه اقتصاد كشور، تبادل افكار و بيان آراء و عقايد مديران صنعتي، معدني، كشاورزي وبازرگاني به موجب وظايف و اختيارات اين قانون اتاق بازرگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران با اهداف ذيل تأسيس ميشود

    :. 1 –كمك به ارتقاي جايگاه و سهم بخش خصوصي در اقتصاد

     2 –نمايندگي نمودن اعضا و بنگاهها در جهت رفع چالشها و تسهيل فضاي كسبوكار

     3 –كمك به توانمندسازي اعضا، تشكلهاي اقتصادي و اتاقهاي مشترك

     4 –كمك به شبكه سازي براي اعضا در عرصه داخلي و بين المللي.

     ماده 1– بمنظور کمک به فراهم آوردن موجبات رشد و توسعه اقتصاد کشور ، تبادل افکار و بيان آراء و عقايد مديران صنعتي ، معدني ، کشاورزي و بازرگاني بموجب وظايف و اختيارات اين قانون اتاق بازرگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران تاسيس مي شود .

     

    اصل مطلب در قسمت اول ماده 1 آمده است و ذکر اهداف اتاق در ماده 1 و علاوه بر آن در ماده 5 در قالب وظایف و اختیارات اضافی است و میتواند در همان ماده 5 ذکر شود.

    پیشنهاد میشود اهداف 4 گانه ذکر شده در این ماده حذف شود.

    ماده 2 – اتاق بازرگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران مؤسسه اي غير انتفاعي است كه داراي شخصيت حقوقي و استقلال مالي ميباشد. ماده 2– اتاق بارگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران موسسه اي غير انتفاعي است که داراي شخصيت حقوقي و استقلال مالي مي باشد . نسبت به متن قانون فعلی تغییری نکرده است
    ماده 3 – مركز اتاق بازرگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران كه در اين قانون “اتاق ايران” ناميده ميشود، در تهران مي باشد. ماده 3– مرکز اتاق بازرگاني و صنايع و معادن  جمهوري اسلامي ايران که در اين قانون (( اتاق ايران )) ناميده ميشود ، در تهران مي باشد . نسبت به متن قانون فعلی تغییری نکرده است
    ماده 4 – حوزه فعاليت اتاق شهرستان محدود به حدود تعيين شده در قانون تقسيمات كشوري است و اتاق شهرستانها داراي شخصيت حقوقي بوده و در امور اداري و مالي خود بر اساس مقررات مربوطه مستقل ميباشد.

    تبصره 1 -تأسيس اتاق جديد در هركدام از شهرستانها منوط به داشتن حداقل يكصد و پنجاه عضو حقيقي و يا حقوقي كه حداقل درآمد سال گذشته آنها 10 برابر حد آستانه معافيت مالياتي (موضوع ماده 84 قانون مالياتهاي مستقيم) است كه حداقل نيمي از آنها 6 سال سابقه عضويت در اتاق يكي از شهرستانها يا تشكل ها را داشته باشند. هر عضو حقيقي يا حقوقي به طور همزمان نمي تواند عضو اتاق دو شهرستان باشد. اشخاص حقيقي بايد حداقل سه سال و اشخاص حقوقي نيز بايد حداقل يك سال پرونده مالياتي داشته و در زمان راي دادن بدهي مالياتي نداشته باشند.

    تبصره 2 -كليه اعضاي حقيقي و حقوقي اتاقهاي بازرگاني و تشكلها به شرط تسويه سه در هزار درآمد مشمول ماليات دارندگان 1 مصوب كارت بازرگاني موضوع قانون نحوه تأمين هزينه هاي اتاقهاي بازرگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران[2] مصوب 11/08/1372 و چهار در هزار سود سالانه پس از كسر ماليات توسط كليه اعضاي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران موضوع ماده 13 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور[3] مصوب  10/10/1395 ،امكان نامزد شدن در انتخابات را دارند.

    تبصره 3 – تهران مانند ساير شهرستانها داراي اتاق مستقل بوده و حوزه فعاليت و شرح وظايف و محدوده اختيارات اين اتاق با اتاق بقيه شهرستانها يكسان است.

    تبصره 4 -نحوه و ميزان كمك مالي اتاق ايران به اتاق شهرستانها منوط به تصويب هيئت رئيسه اتاق ايران است

    تبصره 5 -نحوه تشكيل اتاقهاي مستقل در مناطق آزاد و مناطقي كه فعاليتهاي اقتصادي ويژه دارند طبق آئين نامه اي خواهد بود كه ظرف شش ماه پس از ابلاغ اين قانون توسط شورايعالي نظارت تصويب ميشود

    تبصره 6 –در صورت كشف و احراز مغايرت شرايط نمايندگان عضو در هيئت رئيسه و هيئت نمايندگان، عضويت شخص لغو ميگردد.

    تبصره 7 – در خصوص اشخاص حقوقي، مدير يا رئيس هيئت مديره ميتوانند نامزد عضويت در هيئت نمايندگان اتاقها شوند.

    تبصره 8 -شركتها و اشخاص حقوقي كه سهامدار عمده آنها به شكل مستقيم و غيرمستقيم تحت مالكيت دولت ميباشد امكان عضويت در هيئت رئيسه و هيئت نمايندگان كليه اتاقها را ندارند. تبصره 9 -اتاق شهرستان مركز استان علاوه بر انجام وظايف خود به منظور هماهنگي ميان اتاق شهرستانهاي هر استان تشكيل مي شود

    تبصره 10 -كليه وظايف استاني اتاق بازرگاني توسط اتاق شهرستان مركز استان با هماهنگي اتاق ساير شهرستانها انجام ميپذيرد.

    دستورالعمل نحوه هماهنگي توسط هيئت نمايندگان اتاق ايران تهيه و به تصويب شورايعالي نظارت ميرسد

    ماده 4– حوزه فعاليت اتاق شهرستان محدود به حدود تعيين شده در قانون تقسيمات کشوري است و اتاق شهرستانها داراي شخصيت حقوقي بوده و در امور اداري و مالي خود بر اساس مقررات مربوطه مستقل مي باشد.

    تبصره 1- تاسيس اتاق شهرستانها منوط به داشتن حداقل 50 عضو مي باشد.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    تبصره 2- تهران مانند ساير شهرستانها داراي اتاق مستقل بوده و حوزه فعاليت و شرح وظايف آن با بقيه اتاق ها يکسان است .

     

    تبصره 3- نحوه و ميزان کمک مالي اتاق ايران به اتاق شهرستانها منوط به تصويب هيات رئيسه اتاق ايران است .

     

    مباحث اضافه شده در ماده 4 پیش نویس نیازی به طرح در قانون ندارد و شرایطی که برای اعضا مطرح شده است میتواند در قالب شیوه نامه و یا تصویب نامه ای به تایید شوارای عالی نظارت برسد.

    لذا پیشنهاد میشود متن اصلی قانون حفظ شود و موارد اضافه شده در تبصره های 1 و 2 پیشنهادی حذف شود و در قالب آیین نامه پیگیری شوند. چرا که ذکر شرایط حداقل درآمد سالانه و پیشنهاداتی از این دست منجر به پیچیده شدن قانون خواهد شد. معیار 150 عضو برای تشکیل اتاقهای جدید نیازمند توضیح و دلیل است.

    « وظايف و اختيارات »

    ماده 5 – وظايف و اختيارات اتاق ايران عبارت است از: الف – ايجاد هماهنگي و همكاري بين بازرگانان و صاحبان صنايع و معادن و كشاورزي در اجراي قوانين مربوطه و مقررات جاري مملكتي

    ب – ارائه نظر مشورتي در مورد مسائل اقتصادي كشور اعم از بازرگاني، صنعتي و معدني و مانند آن به قواي سه گانه.

    ج – همكاري با دستگاههاي اجرايي و ساير مراجع ذيربط به منظور اجراي قوانين و مقررات مربوط به اتاق.

    د – ارتباط با اتاق ساير كشورها و تشكيل اتاقهاي مشترك و كميته هاي مشترك با آنها بر اساس سياستهاي كلي نظام جمهوري اسلامي ايران.

    ه – تشكيل نمايشگاههاي تخصصي و بازرگاني داخلي و خارجي با كسب مجوز از وزارت بازرگاني و شركت در سمينارها و كنفرانسهاي مربوط به فعاليتهاي بازرگاني، صنعتي، معدني و كشاورزي اتاق در چهارچوب سياستهاي نظام جمهوري اسلامي ايران.

    و – كوشش در راه شناسايي بازار كالاهاي صادراتي ايران در خارج از كشور و تشويق و كمك به مؤسسات مربوطه جهت شركت در نمايشگاه هاي بازرگاني داخلي و خارجي.

    ز – تشويق و ترغيب سرمايه گذاري داخلي در امور توليدي بالاخص توليد كالاهاي صادراتي كه داراي مزيت نسبي باشند.

    ح – تلاش در جهت بررسي و حكميت در مورد مسائل بازرگاني داخلي و خارجي اعضاء و ساير متقاضيان از طريق تشكيل مركز داوري اتاق ايران طبق اساسنامهاي كه توسط دستگاه قضائي تهيه و به تصويب مجلس شوراي اسلامي خواهد رسيد.

    ط – ايجاد و اداره مركز آمار و اطلاعات اقتصادي به منظور انجام وظايف و فعاليتهاي اتاق.

     

    ي – صدور كارت عضويت طبق آيين نامه اتاق ايران

    ك – تشكيل اتحاديه هاي صادراتي و وارداتي و سنديكاهاي توليدي در زمينه فعاليتهاي بازرگاني صنعتي، معدني و خدماتي طبق مقررات مربوط.

    ل – دائر كردن دورههاي كاربردي در رشته هاي مختلف بازرگاني، صنعتي، معدني و خدماتي متناسب با احتياجات كشور

    م – تهيه، صدور، تفريغ و تأييد اسنادي كه طبق مقررات بينالمللي به عهده اتاق ايران ميباشد با هماهنگي وزارت بازرگاني .

    ن – تشكيل اتاقهاي مشترك با كشورهاي دوست با هماهنگي وزارتين بازرگاني و امور خارجه.

     

    س- رتبه بندي فعالان اقتصادي بر اساس شاخص هاي تخصصي اعم از ميزان سرمايه گذاري، اشتغال ايجاد شده، حجم و ارزش تجارت و توليد تبصره- اتاق مكلف است پس از رتبه بندي اعضاي اتاقهاي شهرستانها، اقدامات لازم براي حضور اعضا با توجه به رتبه آنها در جلسات ستاد اقتصادي دولت، كميسيون اقتصادي دولت و كميسيونهاي تخصصي مجلس شوراي اسلامي را فراهم كند

    ع- ساماندهي و حضور موثر در كليه نهادهاي شبه قضايي اعم از هيئت هاي حل اختلاف مالياتي(نمايندگي بند 3 ماده 244 قانون ماليات هاي مستقيم) از كليه موديان بخش حقوقي اقتصاد(شركت ها) و بازرگانان و صاحبان بخش حقيقي صنعت و همچنين هيئت هاي تشخيص مطالبات تامين اجتماعي

     ف- معرفي افراد واجد صلاحيت به عنوان رايزن بازرگاني را به سازمان توسعه تجارت

     ص- ارائه پيش نويس اصلاح يا وضع قوانين مورد نياز جهت بررسي و طرح آن به صورت لايحه و طرح به دولت و مجلس شوراي اسلامي

    ق- تشكيل مركز معاضدت قضايي و حقوقي با حضور قضات و افراد خبره حقوقي به منظور حل وفصل مسائل حقوقي اعضاي اتاق با شركاي عمده تجاري و تقويت مراجع شبه قضايي، كميته رسيدگي به دعاوي مالياتي، گمركي، بيمه و تأمين اجتماعي مرتبط با اتاق جهت حمايت حقوقي از اعضا در حدود قوانين و مقررات جاري كشور.

    ر- پيشنهاد اصلاح و تعيين سود بازرگاني كالاهاي وارداتي به دولت

     ش- ايجاد ساختار مناسب براي دفاع از حقوق توليد كنندگان

     ت- ايجاد مراكز تجاري در كشورهاي هدف(مراعا)

    ث- كمك به تشكلها براي تأسيس مركز شناسايي بازار كالاهاي صادراتي ايران در خارج از كشور و تشويق و كمك به مؤسسات مربوطه جهت شركت در نمايشگاههاي بازرگاني داخلي و خارجي

     خ- ايجاد و ثبت تشكل هاي اقتصادي

    تبصره 1 – اتاق مكلف است وظايف غيرحاكميتي را كه به موجب قانون به وزارتخانه ها و مؤسسات عمومي سپرده شده و در چارچوب ماده (5) اين قانون به اتاقها محول شده است به انجام رساند. (از سمت وزارت خانه

    تبصره 2 -رئيس اتاق ايران ميتواند در جلسات هيئت وزيران درباره تصميمات اقتصادي بدون حق راي شركت نمايد.

    « وظايف و اختيارات »

     ماده 5– وظايف و اختيارات اتاق ايران عبارتست از :

    الف – ايجاد هماهنگي و همکاري بين بازرگانان و صاحبان صنايع و معادن و کشاورزي در اجراي قوانين مربوطه و مقررات جاري مملکتي .

    ب- ارائه نظر مشورتي در مورد مسائل اقتصادي کشور اعم از بازرگاني ، صنعتي و معدني و مانند آن به قواي سه گانه .

    چ- همکاري با دستگاههاي اجرائي و ساير مراجع ذيربط به منظور اجراي قوانين و مقررات مربوط به اتاق

    د-ارتباط با اتاق ساير کشور ها و تشکيل اتاقهاي مشترک و کميته هاي مشترک با آنها بر اساس سياستهاي کلي نظام جمهوري اسلامي ايران .

    ه- تشکيل نمايشگاههاي تخصصي و بازرگاني داخلي و خارجي با کسب مجوز از وزارت بازرگاني و شرکت در سمينار ها و کنفرانسها ي مربوط به فعاليت هاي بازرگاني ، صنعتي ، معدني و کشاورزي اتاق در چارچوب سياستهاي نظام جمهوري اسلامي ايران .

    و- کوشش در راه شناسايي بازار کالاهاي صادراتي ايران در خارج از کشور و تشويق و کمک به موسسات مربوطه جهت شرکت در نمايشگاههاي بازرگاني داخلي و خارجي .

    ز- تشويق و ترغيب سرمايه گذاري داخلي در امور توليدي بالاخص توليد کالاهاي صادراتي که داري مزيت نسبي باشند .

    ح- تلاش در جهت بررسي و حکميت در مورد مسائل بازرگاني داخلي و خارجي اعضاء و ساير متقاضيان از طريق تشکيل مرکز داوري اتاق ايران طبق اساسنامه اي که توسط دستگاه قضائي تهيه و به تصويب مجلس شوراي اسلامي خواهد رسيد .

    ط- ايجاد و اداره مرکز آمار و اطلاعات اقتصادي بمنظور انجام وظايف و فعاليتهاي اتاق .

    ي- صدور کارت عضويت طبق آئين نامه اتاق ايران جهت تکميل مدارک صدور کارت بازرگاني .

    ک-تشکيل و ثبت اتحاديه هاي صادراتي و وارداتي و سنديکاهاي توليدي در زمينه فعاليتهاي بازرگاني ، صنعتي ، معدني و خدماتي طبق مقررات مربوط .

    ل- دائرکردن دوره هاي کاربردي در رشته هاي مختلف بازرگاني ، صنعتي ، معدني و خدماتي متناسب با احتياجات کشور .

    م-تهيه ، صدور ، تفريغ و تاييد اسنادي که طبق مقررات بين المللي بعهده اتاق ايران مي باشد با هماهنگي وزارت بازرگاني .

    ن-تشکيل اتاقهاي مشترک با کشورهاي دوست با هماهنگي وزارتين  بازرگاني و امور خارجه .

     

    در پیش نویس علاوه بر وظایفی که در قانون فعلی ذکر شده، وظایفی آمده است که  بسیاری از آنها میتواند در آیین نامه های داخلی اتاق پیشنهاد و اجرا شود.

    از آن جمله بند های (ع) و (ف) و (ص) (ر) (ش)، (ت) و (ث)که موضوعات آن میتواند با اصلاح رویه های موجود و از طرق دیگر پیگیری گردد.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    در بند ی پیش نویس اصلاحی، صدور کارت عضويت طبق آئين نامه اتاق ايران مطرح شده است و عبارت «جهت تکميل مدارک صدور کارت بازرگاني» حذف شده است. موضوع عضویت در اتاق و صدور کارت بازرگانی موضوعاتی است که در کنار هم مطرح میشوند. و این عبارت نیازی به حذف ندارد.

     

     

     

     

     

     

     

    در خصوص بند س نیز موارد و توضیحات اضافه نیازمند ذکر در قانون ندارد و از طریق آیین نامه میتواند پیگیری گردد.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    بند خ ، تکرار بند ک است. به این صورت میتواند بند ک را با اضافه کردن واژه ثبت اصلاح نمود.

    اركان اتاق ايران

    ماده 6 – اركان اتاق ايران عبارت است از:

    الف – شوراي عالي نظارت و راهبري

    ب – هيأت نمايندگان

    ج – هيأت رئيسه

     « ارکان اتاق ايران »

    ماده 6-ارکان اتاق ايران عبارتست از :

    الف – شوراي عالي نظارت

    ب – هيات نمايندگان

    ج- هيات رئيسه

    در خصوص اضافه شدن واژه راهبری هیچ اشاره ای به تعریف آن نشده است.
    ماده 7 – اركان اتاق شهرستانها عبارت است از:

    الف – هيأت نمايندگان

    ب – هيأت رئيسه

    ماده 7– ارکان اتاق شهرستانها عبارتست از :

    الف- هيات نمايندگان

    ب- هيات رئيسه

    ماده 8 -شورايعالي نظارت و راهبري با تركيب زير تشكيل ميشود

    : 1 (وزير صنعت، معدن و تجارت بهعنوان رئيس شورا 2 (.وزير امور اقتصادي و دارايي 3 (.وزير جهاد كشاورزي 4 (.نماينده كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي به انتخاب مجلس به عنوان عضو ناظر و بدون حق رأي 5 (.رئيس كل بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران 6 (.نماينده قوه قضائيه به انتخاب رئيس قوه (يك نفر) 7 (رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ج.ا.ايران بهعنوان دبير شورا 8 (سه نفر كارشناس و متخصص حوزه بازرگاني، حقوقي و مالي منتخب از ميان 9 نفر پيشنهاد شده توسط رئيس اتاق ايران (از هر حوزه يك نفر) و تأييد هيئت نمايندگان اتاق ايران داراي سوابق اجرايي و تحصيلات تخصصي بر اساس شرايط و ضوابطي كه توسط اين شورا تعيين ميشود.

    تبصره 1 -در صورت عدم تشكيل جلسات شورايعالي نظارت و راهبري توسط وزير صنعت، معدن و تجارت در هر فصل به طور مستمر، اين جلسات به رياست يكي از وزراي عضو شورا تشكيل ميگردد.

    تبصره 2 -كليه تصميمات با اكثريت نسبي آراي حاضرين در جلسه معتبر است. در صورت تساوي آرا، نظر طرفي كه رأي رئيس جلسه را دارد، ملاك اعتبار خواهد بود.

    تبصره 3 -كليه موارد مربوط به اختلافات، دعاوي، شكايات و… مستقيماً از طريق رئيس شورا در دستور كار شورا قرار ميگيرد. دبيرخانه مكلف است اين موارد را بلافاصله در اولين جلسه شورا در دستور كار خود قرار دهد

    . تبصره 4 -دبيرخانه شورايعالي نظارت در اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران مستقر ميباشد. دبيرخانه، بازوي اجرايي شورايعالي نظارت و راهبري به شمار ميرود و علاوه بر هماهنگ كردن امور، وظيفه تهيه و تدوين مكتوبات موردنياز جهت تصويب طرح در شورايعالي نظارت را برعهده دارد. آيين نامه، دستورالعمل، شيوه نامه تشكيل جلسات، نحوه تصميم گيري و فرايند انجام كار و چگونگي اجراييشدن تصميمات شورا و تشكيلات اداري و امور مالي و نحوه اداره دبيرخانه و تشكيل كارگروه (كميته) هاي تخصصي مورد نياز، به تصويب شورايعالي نظارت خواهد رسيد.

    ماده 8– شوراي عالي نظارت بر اتاق ايران از اشخاص زير تشکيل ميشود :

    وزراء بازرگاني ، امور اقتصادي و دارائي ، صنايع ومعادن ، کشاورزي، رئيس موسسه استاندارد و رئيس و دو نايب رئيس اتاق ايران . رياست شوراي عالي نظارت با وزير بازرگاني مي باشد .

     

    افزایش تعداد اعضای شورای نظارت از 7 عضو به 10 عضو و تغییر ترکیب آن وزن دولتی این رکن اساسی اتاق را افزایش داده است.

    پیشنهاد میشود به جای استفاده از مقامات و اعضای اتاق، افراد فعال در بخش خصوصی پیشنهاد گردد که ترکیب در نهایت به نفع بخش خصوصی باشد.

    ماده 9 – وظايف شوراي عالي نظارت و راهبري عبارت است از:

    الف – بررسي و تصويب آيين نامه مربوط به نحوه عضويت در هر يك از اتاقها و تعيين حدود آن به پيشنهاد هيأت رئيسه.

    ب – سياستگزاري و تعيين خط مشيهاي كلي اتاقها و نظارت عالي بر اجراي صحيح آنها در قالب قوانين و مقررات مربوطه.

    ج – رسيدگي به پيشنهادات و شكايات اتاقها در خصوص كيفيت فعاليت و نحوه بهبود امور آنها.

    د – انحلال اتاقها طبق ماده 10 اين قانون

    . ه – تعيين هيأت رئيسه موقت حداكثر به مدت 3 ماه براي اتاقهايي كه قادر به انجام وظايف خود نبوده با اعلام تاريخ انتخابات جديد.

    و – استماع گزارش عملكرد و اخذ تصميم درباره نظرات ارائه شده توسط اتاق ايران

    . تبصره 1 – شوراي عالي نظارت حداقل سالي دو بار تشكيل جلسه ميدهد. نحوه تشكيل جلسات و رسميت يافتن آنها طي آيين نامهاي خواهد بودكه به تصويب شوراي عالي نظارت ميرسد

    . تبصره 2 – موارد و شرايط ابطال عضويت بر اساس آييننامهاي خواهد بود كه به پيشنهاد هيأت رئيسه به تصويب شوراي عالي نظارت خواهدرسيد.

    ماده 9-وظايف شوراي عالي نظارت عبارتست از :

    الف – بررسي و تصويب آئين نامه مربوط به نحوه عضويت در هر يک از اتاقها و تعيين حدود آن به پبشنهاد هيات رئيسه .

    ب- سياست گذاري و تعيين خط مشي هاي کلي اتاق ها و نظارت عالي بر اجراي صحيح آنها در قالب قوانين و مقررات مربوطه

    ج- رسيدگي به پيشنهادات و شکايات اتاقها در خصوص کيفيت فعاليت و نحوه بهبود امور آنها .

    د- انحلال اتاقها طبق ماده 10 .

    ه- تعيين هيات رئيسه موقت حداکثر به مدت 3 ماه براي اتاقهايي که قادر به انجام وظايف خود نبوده با اعلام تاريخ انتخابات جديد.

    و-استعماع گزارش عملکرد و اخذ تصميم درباره نظرات ارائه شده توسط اتاق ايران .

    تبصره 1- شوراي عالي نظارت حداقل سالي دو بار تشکيل جلسه ميدهد و نحوه تشکيل جلسات و رسميت يافتن آنها طي آئين نامه اي خواهد بود که به تصويب شوراي عالي نظارت ميرسد .

    تبصره 2- موارد و شرايط ابطال عضويت بر اساس آئين نامه اي خواهد بود که به پيشنهاد هيات رئيسه به تصويب  شوراي عالي نظارت خواهد رسيد .

     

    ماده 10 – اتاقها به دلايل زير با اعلام شوراي عالي نظارت به صورت موقت يا دائم تعطيل و يا منحل ميشود: 1 – از دست دادن حد نصاب اعضاي اتاق. 2 – عدم شركت اعضاء در كانديدا شدن و قبول مسئوليت در اتاق. تبصره – با اعلام انحلال از طرف شوراي عالي نظارت هيأتي مركب از 3 نفر به انتصاب آن شورا مشخص تا بر اساس آييننامهاي كه به تصويبشورا ميرسد مطابق قوانين جاري انحلال شركتها نسبت به مايملك و تعهدات مالي اتاق مذكور عمل نمايند. ماده 10– اتاقها به دلايل ذيل با اعلام شورايعالي نظارت به صورت موقت يا دائم تعطيل و يا منحل مي شوند :

    1- از دست دادن حّد نصاب اعضاي اتاق

    2- عدم شرکت اعضاء در کانديدا شدن و قبول مسئوليت در اتاق

    تبصره – با اعلام انحلال از طرف شورايعالي نظارت هياتي مرکب از سه نفر به انتصاب آن شورا مشخص تا بر اساس آئين نامه اي که به تصويب شورا ميرسد مطابق قوانين جاري انحلال شرکتها نسبت به مايملک و تعهدات مالي اتاق مذکور عمل نمايند .

     « هيات نمايندگان »

    ماده 11 – هيئت نمايندگان اتاق ايران از منتخبين اتاقهاي شهرستانهاي سراسر كشور و نمايندگان اتحاديه ها و تشكلهاي وابسته به اتاق بر اساس انتخاب و رأي هيئت نمايندگان اتاق شهرستانها تشكيل ميشود. كل اعضاي هيئت نمايندگان اتاق ايران 320 نفر ميباشند كه شامل 20 نفر نمايندگان نهاد حاكميت و 300 نفر از ميان اعضاي اتاقهاي شهرستان و تشكلهاي اقتصادي فراگير و ملي به شرح ذيل تعيين ميشوند.

    الف- 20 نفر نمايندگان نهاد حاكميت مشتمل بر: 6 نفر از وزارت صمت شامل سه نفر از بخش تجارت و سه نفر از بخش صنعت و معدن، 3 نفر از وزارت جهاد كشاورزي، 2 نفر از وزارت امور اقتصادي و دارايي (ماليات و گمرك)، 1 نفر وزارت نفت، 1 نفر از وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي، 1 نفر وزارت راه و شهرسازي، 1 نفر وزارت نيرو، 1 نفر از وزارت ميراث و گردشگري، 1 نفر از وزارت امور خارجه، 1 نفر از سازمان حفاظت از محيطزيست، 1 نفر از معاونين بانك مركزي، 1 نفر از معاونين قوه قضاييه به انتخاب رئيس اين قوه و 3 نفر از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بدون حق رأي

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    ب- 300 نفر باقي مانده از نمايندگان اتاقهاي شهرستان و تشكلهاي اقتصادي فراگير و ملي ميباشد،

    تبصره 1 -هر فعال اقتصادي حقيقي و حقوقي پس از احراز شرايطي كه در اين قانون تعيين شده است تنها ميتواند در انتخابات اتاق شهرستان يا تشكل مربوط به فعاليت اقتصادي خود شركت نمايد و داراي يك حق رأي ميباشد

    . تبصره 2 -ملاك محاسبه، كد ملي هر شخص ميباشد.

    تبصره 3 -در شهرستان مركز هر استان با هر تعداد عضو يك اتاق تشكيل ميشود. درصورتيكه تعداد اعضاي اتاق شهرستانها كه تا زمان تصويب اين قانون ايجاد شدهاند به پايينتر از ميزان تعيين شده براي تشكيل اتاقهاي شهرستاني كاهش يابد، … (مراعا) تبصره 4 -در اولين جلسه، اعضاي هيئت نمايندگان اتاق شهرستان مربوطه براي مدت چهار سال انتخاب و به اتاق ايران معرفي مي شوند. تبصره 5 -عضويت در هيئت نمايندگان اتاق شهرستان و ايران افتخاري است. پرداخت هرگونه وجهي بهجز هزينه مأموريت به اعضاي هيئترئيسه اتاقها و يا هيئت نمايندگان اتاقها ممنوع است. استفاده از اعضاي هيئت نمايندگان و هيئترئيسه در مسئوليتهاي اجرايي، آموزشي و پژوهشي اتاقها ممنوع است. تبصره 6 -تعداد اعضاي هيئت نمايندگان اتاق كليه شهرستانها 15 نفر و اتاق تهران 30 نفر است كه از هريك از بخشهاي بازرگاني، صنعت، معدن و كشاورزي حداقل 1 عضو و در شهرستانها حداكثر 7 عضو و در تهران حداكثر 14 عضو از هر يك از بخشهاي فوق ميتوانند در اين هيئت حضور يابند.

    تبصره 7 -اعضاي هيئت رئيسه و رئيس اتاق ايران توسط هيئت نمايندگان اتاق ايران انتخاب ميشوند.

    تبصره 8 -تعداد اعضاي منتخب از اتاقها يا تشكلها در هيئت نمايندگان اتاقها، به نسبت آراء مأخوذه در انتخابات آن اتاق يا تشكل خواهد بود و هيچ نصابي ندارد.

    تبصره 9 -تعداد اعضاي هيئت نمايندگان شهرستان تهران از كل اعضاي هيئت نمايندگان در اتاق ايران حداكثر 30 نفر خواهد بود كه متناسب با تعداد رأي اخذ شده نسبت به كل آراء مأخوذه تعيين ميشود.

    تبصره 10 -حضور اعضاي تشكلها در هيئت نمايندگان اتاقها :

    سناريوي اول: انتخابات تشكلها و اتاقها در يك روز برگزار شده و هر فعال اقتصادي عضو اتاق بر اساس كد ملي خود مجاز به رأي دادن در يكي از دو انتخابات سراسري نمايندگان تشكلها و يا انتخابات اتاق شهرستان محل فعاليتش ميباشد و از همه تشكلها هر تعداد ميتوانند نامزد انتخابات هيئت نمايندگان اتاقها شوند و هر نامزدي كه بيشترين آرا را در ميان همه آراء ماخوذه از تشكلها را كسب نمايد ميتواند عضو هيئت نمايندگان شود. تبصره – از هر تشكل حداكثر n نفر ميتواند در هيئت نمايندگان حضور يابد

    . سناريوي دوم: مشابه شرايط اتاق شهرستانها (هر تشكل با حداقل 150 نفر عضو و … ميتواند در انتخابات هيئت نمايندگان اتاقها شركت نمايد)-

    سناريوي سوم: از هر تشكل ملي و فراگير تنها يك نفر كه بالاترين رأي را در آن تشكل به دست آورده است، ميتواند عضو هيئت نمايندگان شود. (تنوع حضور تشكلها در هيئت نمايندگان)

     « هيات نمايندگان »

    ماده 11– هيات نمايندگان اتاق ايران :

    هيات نمايندگان اتاق ايران از منتخبين اتاقهاي سراسر کشور و نمايندگان اتحاديه ها و سنديکاهاي وابسته به اتاق تشکيل ميشود .

    تبصره 1- در اولين جلسه ، هيات نمايندگان اتاق مربوطه براي مدت چهار سال انتخاب و به اتاق ايران معرفي ميشوند .

    تبصره 2- هر اتاقي که کمتر از 150 عضو داشته باشد يک نفر نماينده و اتاقي که بيش از150 عضو داشته باشد براي هر100 عضو يک نفر نماينده خواهد داشت .

    تبصره 3- از هر اتحاديه و سنديکاي وابسته به اتاق ايران يک نفر انتخاب و معرفي ميشود .

    تبصره 4- عضويت در هيات نمايندگان اتاق ايران افتخاري است .

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    در این ماده تعداد اعضای هیئت نمایندگان اتاق ایران 320 نفر در نظر گرفته شده است که شامل 20 نفر نمایندگان حاکمیت و 300 نفر از میان اعضای اتاقهای شهرستان و تشکلهای اقتصادی فراگیر و ملی[4] انتخاب میشوند و هر تشکل نیز نمیتواند یک نماینده داشته باشد. در این ماده سوالات زیر مطرح میشود:

    ·  منظور هیات نمایندگان اتاقها است یا هیات نمایندگان اتاق ایران؟

    ·  چرا تشکلها محدود به تشکلهای ملی و فراگیر شده است؟

    به نظر می رسد تعداد بالای اعضای هیات نمایندگان دلیل ایجاد محدودیت باشد. در خصوص عضویت تشکلها در هیات نمایندگان، این نکته ضروری است که با افزایش تعداد تشکلها تعداد اعضای هیات نمایندگان اتاق ایران با افزایش قابل توجهی روبرو شده است. با این ساز و کار نمایندگان انتخابی در اقلیت قرار می گیرند. در این راستا باید شرایط احراز تشکلها و نمایندگان آنها به دلیل جایگاه و حساسیت آن مورد بازنگری قرار گیرد اما در عین حال این ساز و کار نباید به تضعیف نقش آفرینی تشکلها منجر گردد. آنهم در شرايطی که استقلال نهادهايي مانند تشکلها چندان مورد تشويق قرار نمي‌گيرد.

     

    نکته مهم در بند الف این ماده این است که در ترکیب نمایندگان حاکمیتی، رده سازمانی افراد پیشنهادی یکسان نیست  و بهتر اینکه کلیه نمایندگان حاکمیت از معاونین دستگاه ها باشند همانطور که در خصوص بانک مرکزی و قوه قضاییه از معاونین معرفی میشوند.

    بند ب نیز به این صورت اصلاح گردد که 300 نفر از نمايندگان اتاقهاي شهرستان و تشكلهاي اقتصادي فراگير و ملي ميباشد که نحوه انتخاب آنها مطابق با آیین نامه ای خواهد بود که به تصویب می رسد.

    سایر موضوعات مطرح شده در این ماده جز پیچیده شدن قانون نتیجه دیگری ندارد و سناریوهای مطرح شده در خصوص انتخاب نمایندگان تشکلها و نمایندگان هیات نمایندگان اتاقها، بسیار مبهم، پیچیده و نافهم است و این مسائل باید در قالب آیین نامه های داخلی مطرح شود. به این صورت که 300 نفر باقي مانده از نمايندگان اتاقهاي شهرستان و تشكلهاي اقتصادي فراگير و ملي بر اساس آیین نامه مربوطه انتخاب شوند.

     

    بر اساس تبصره 1 این بند هر فعال اقتصادی حقیقی و حقوقی پس از احراز شرایطی که در این قانون تعیین شده است[5] تنها میتواند در انتخابات اتاق شهرستان یا تشکل مربوط به فعالیت اقتصادی خود شرکت نماید و دارای یک حق رای میباشد.

    نحوه تعیین نفرات هیئت نمایندگان به طور دقیق مشخص نشده است و تبصره های ماده 11 دارای ابهاماتی است:

    به عنوان مثال در تبصره 6 ماده 11 آمده است: تعداد اعضای هیئت نمایندگان اتاق کلیه شهرستانها 15 نفر و اتاق تهران 30 نفر است که از هر یک از بخشهای بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی حداقل 1 عضو و در شهرستان ها حداکثر 7 عضو و در تهران حداکثر 14 عضو از هر یک از بخشهای فوق می توانند در این هیئت حضور یابند.

    یا در تبصره 8 ماده 11 آمده است: تعداد اعضای منتخب از اتاق ها یا تشکلها در هیئت نمایندگان اتاقها، به نسبت آراء ماخوذه در انتخابات آن اتاق یا تشکل خواهد بود و هیچ نصابی ندارد.

    از مفاد این تبصره اینگونه استنباط میشود که از این پس همزمان با برگزاری انتخابات هیات نمایندگان اتاقهای شهرستان از جمله تهران انتخابات نمایندگان تشکلهای فراگیر و ملی نیز برگزار میشود و نمایندگان تشکلها در هیات نمایندگان اتاق های شهرستان نیز حضور دارند.

     

    در تبصره 10 و نحوه حضور اعضای تشکلها در هیات نمایندگان اتاقها سه سناریو مطرح شده است:

    در خصوص سناریوی اول: تشکلها و اتاق ها به عنوان نهادهای حقوقی مستقل از یکدیگر فعالیت می کنند. تشکلها بر اساس اساسنامه و برگزاری مجامع عمومی خود اقدام به برگزاری انتخابات می کنند و نمایندگان هیات مدیره خود را انتخاب میکنند که قرار است از میان آنها نماینده به هیات نمایندگان انتخاب شود. همزمانی برگزاری این دو نهاد عملی نخواهد بود.

    در نظر گرفتن بیش از یک عضو با تعداد بالای تشکلها میتواند حد نصاب 320 عضو را رعایت نکند.

    در خصوص سناریوی دوم: بسیاری از تشکلهای اقتصادی هرچند فراگیر تعداد اعضای محدودی دارند.

    ماده 12 -شرايط داوطلبان عضويت در هيئت رئيسه اتاق ايران عبارت است از:

    1- ايراني بودن و نداشتن تابعيت كشورهاي متخاصم. (متخاصم بنا به اعلام شورايعالي امنيت ملي2- نداشتن سوءپيشينه و محكوميت مؤثر كيفری

    3- عدم ممنوعيت تصرف در اموال، مانند حجر، ورشكستگي و افلاس با استعلام از مراجع قضايي ذيصلاح

    ماده 12-تعداد هيات نمايندگان اتاق تهران 60 نفر مي باشد که به ترتيب ذيل براي 4 سال انتخاب ميشوند :

    20 نفر به انتصاب وزراء با ترکيب 10 نفر از وزارت بازرگاني ، 8 نفر از وزارت صنايع و 2 نفر از وزارت صنايع و معادن، 40 نفر از بين اعضاء اتاق تهران با ترکيب 20 نفر از بخش بازرگاني ، 16 نفر از بخش صنعتگران و 4 نفر از بخش معدن .

    ماده 13 – تعداد هيأت نمايندگان اتاق ساير شهرستانها 15 نفر ميباشد كه 6 نفر از بخش بازرگاني، 6 نفر از بخش صنعت و 3 نفر از بخش معدن اتاق مربوطه براي مدت 4 سال انتخاب ميشوند

    تبصره – در صورت عدم داوطلب پذيرفته شده در هر بخش، از داوطلبان موجود بخشهاي ديگر انتخاب ميشوند.

    ماده 13– تعداد هيات نمايندگان اتاق ساير شهر ستانها 15 نفر ميباشد که 6 نفر از بخش بازرگاني ، 6 نفر از بخش صنعت و 3 نفر از بخش معدن اتاق مربوطه براي مدت 4 سال انتخاب ميشوند .

    تبصره – در صورت عدم داوطلب پذيرفته شده در هر بخش ، از داوطلبان موجود در بخشهاي ديگر انتخاب مي شوند .

    ماده 14 – عضويت در هر اتاق منوط به داشتن كارت عضويت معتبر از اتاق مربوطه خواهد بود. تبصره 1 -نحوه عضويت مطابق آئين نامه اي خواهد بود كه به پيشنهاد هيئت نمايندگان اتاق ايران توسط شورايعالي نظارت تصويب ميشود

    . تبصره 2 -محل صدور كارت عضويت و كارت بازرگاني، محل صدور پروانه بهره برداري يا فعاليت است. حوزه مالياتي تمام اعضاي اتاق شهرستان نيز، همان حوزة مستقر در محل صدور كارت عضويت و كارت بازرگاني آنهاست. آيين نامه نحوه ساماندهي كارتهاي عضويت و كارتهاي بازرگاني فعلي ظرف مدت شش ماه پس از ابلاغ اين قانون به تصويب شورايعالي نظارت ميرسد.

    ماده 14– عضويت در هر اتاق منوط به داشتن کارت عضويت معتبر از اتاق مربوطه خواهد بود .

     

    ماده 15 -انتخابات هيئت نمايندگان همه اتاقهاي شهرستانها در يك روز تعطيل انجام ميشود

    . تبصره 1 -اعضاي هيئت رئيسه كليه اتاقها در اولين جلسه هيئت نمايندگان حداكثر يك ماه بعد از برگزاري انتخابات هيئت نمايندگان توسط اين هيئت تعيين ميشوند.

    تبصره 2 -اتاق ايران مكلف است دو ماه قبل از پايان هر دوره مقدمات انتخابات هيئت نمايندگان دوره بعد را فراهم نمايد

    . تبصره 3 -براي انجام و نظارت بر انتخابات هيئت نمايندگان اتاق ايران، يك هيئت نظارت مركزي بر انتخابات متشكل از نمايندگان تام الاختيار وزارت صمت به عنوان رئيس شورا (يك نفر)، وزارت امور اقتصادي و دارايي (يك نفر) و قوه قضاييه (يك نفر) و دو نفر از هيئت نمايندگان اتاق ايران با تأييد سه عضو ديگر اين هيئت كه اين دونفر عضو هيئت رئيسه نبوده و داوطلب عضويت هم نباشند؛ تشكيل ميشود. (يكي از اين دو نفر بهعنوان دبير شورا انتخاب ميشود.) اين تركيب در استانها شامل نمايندگان تامالاختيار وزراي عضو هيئت نظارت مركزي در هر شهرستان و رئيس دادگستري آن شهرستان و دو نفر از هيئت نمايندگان اتاق همان شهرستان كه خود عضو هيئت ريسه اتاق آن شهرستان نبوده و نامزد عضويت در هيئت نمايندگان نيز نباشند (يكي از اين دو نفر به عنوان دبير شورا انتخاب ميشود)، تشكيل ميشود. هيئت مذكور بهوسيله آگهي در يكي از جرايد رسمي استان اعلام موجوديت و زمان برگزاري انتخابات و شرايط انتخابكنندگان و انتخابشوندگان را آگهي خواهد كرد.

    تبصره 4 -جهت رأي دادن، اشخاص حقيقي بايد حداقل 2 سال و اشخاص حقوقي حداقل 1 سال از مدت عضويت آنها در اتاق مربوطه گذشته باشد و علاوه بر داشتن پرونده مالياتي، در زمان رأي دادن بدهي مالياتي نداشته باشند.

    تبصره 5 -كليه اعضاي تشكلهايي كه تحت عناوين «انجمن»، «اتحاديه»، «خانه»، «سنديكا»، «فدراسيون»، «كانون»، «كنفدراسيون»، «گروه»، «مجمع»، «مركز»، «مؤسسه»، «نظام»، «اتاق مشترك» و نظاير آن بهمنظور حفظ حقوق و منافع مشروع و قانوني و ساماندهي فعاليت و بهبود وضعيت اقتصادي اعضاء، جهت شركت در انتخابات بايد به عضويت اتاق بازرگاني در بيايند. مراعا

    تبصره 6 -شرايط داوطلبان عضويت در هيئت رئيسه اتاقهاي شهرستانها عبارت است از: 1 (داشتن حداقل 4 سال سابقه عضويت پيوسته و يا 6 سال غيرپيوسته و غير همزمان در اتاق يك يا چند شهرستان و ارائه اظهارنامه مالياتي طي سالهاي فوق. براي شركتهاي دانشبنيان داراي فناوريهاي نوين و پيشرفته داشتن حداقل دو سال سابقه عضويت پيوسته و يا سه سال سابقه عضويت غيرپيوسته كافي است. 2 (داشتن فعاليت مستمر اقتصادي يا پروانه بهرهبرداري معتبر از مراجع صدور مجوزهاي قانوني 3 (نداشتن سوءپيشينه و محكوميت مؤثر كيفري. 4 (ايراني بودن 5 (.عدم ممنوعيت تصرف در اموال، مانند حجر، ورشكستگي و افلاس با استعلام از مراجع قضايي ذيصلاح 6 (عدم اشتهار به فساد با استعلام از مراجع ذيصلاح قضايي با رعايت ماده (26 (قانون مجازات اسلامي مصوب سال (1392 ( تبصره 7 -شرايط داوطلبان عضويت در هيئت نمايندگان اتاق شهرستانها به شرح زير است: 1 (داشتن حداقل 3 سال سابقه عضويت پيوسته و يا 6 سال غيرپيوسته و غير همزمان در اتاق يك يا چند شهرستان و ارائه اظهارنامه مالياتي طي سالهاي فوق 2 (نداشتن سوءپيشينه و محكوميت مؤثر كيفري. 3 (داشتن فعاليت مستمر اقتصادي يا پروانه بهره-برداري معتبر از مراجع صدور مجوزهاي قانوني تبصره 8 -صلاحيت نامزدهاي هيئت رئيسه اتاقها با استعلام از مراجع چهارگانه قوه قضاييه، وزارت اطلاعات، نيروي انتظامي و سازمان ثبتاحوال تعيين ميشود. (مراعا) تبصره 9 -وظايف هيئت نظارت مركزي (مراعا) تبصره 10 -محل استقرار دبيرخانهي موقت هيئتها در اتاقهاي بازرگاني ايران و مراكز استانهاست و تا يك ماه پس از انتخابات و جهت اخذ شكايات احتمالي به فعاليت خود ادامه خواهند داد. هيئتهاي استاني مكلف به اجراي مصوبات ابلاغي از سوي هيئت نظارت مركزي انتخابات هستند. (مراعا)

    ماده 15– انتخابات هر يک از اتاقها در يک روز انجام ميشود و انتخابات سراسر کشور ظرف مدت 1 ماه پايان مي پذيرد .

    تبصره 1- اتاق ايران مکلف است دو ماه قبل از پايان هر دوره انتخابات هيات نمايندگان دوره بعد را برگزار کند .

    تبصره 2- براي انجام انتخابات نمايندگان اتاق تهران و شهرستانها ، يک انجمن نظارت بر انتخابات مرکب از يک نفر نماينده از وزارت بازرگاني به معرفي وزير بازرگاني و 4 نفر نمايندگان اتاق ايران به معرفي رئيس اتاق تشکيل ميگردد .اين انجمن براي انجام انتخابات اتاق شهرستانها هياتي را که کمتر از سه نفر نباشد متشکل از يک نفر نماينده وزارت بازرگاني و مابقي از اعضاي خوشنام اتاق بازرگاني شهرستان مربوطه انتخاب خواهد کرد و انجمن مذکور به وسيله آگهي در يکي از جرايد کثير الانتشار تاريخ شروع انتخابات و خاتمه آن را و شرايط انتخابات را به اطلاع اعضاي اتاقهاي مربوطه خواهد رسانيد .

     

    پیشنهاد میشود در تبصره 3 ماده 15 متن پیشنهادی عبارت «با تأييد سه عضو ديگر اين هيئت» حذف شود.

    این موضوع می‌تواند به سیاسی شدن انتخابات منجر شود.

    با حذف موارد اضافه در ماده 11 ، این ماده نیز باید اصلاح میشود و بسیاری از موارد در آیین نامه مربوطه مطرح میشود نه در متن قانون.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    در تبصره 4  یکی از شروط رأي دادن، نداشتن بدهی مالیاتی در زمان رای گیری است و این میتواند منجر به کاهش مشارکت در انتخابات گردد.

     

    ماده 16 – وظايف و اختيارات هيأت نمايندگان اتاق ايران عبارت است از: الف – انتخاب و يا عزل اعضاي هيأت رئيسه. تبصره – شرايط انتخاب و يا نحوه عزل و مصاديق تخلفات هيئت رئيسه بر اساس آيين نامهاي خواهد بود كه به پيشنهاد اعضاي هيئت نمايندگان اتاق ايران تهيه و به تصويب شورايعالي نظارت خواهد رسيد. ب – بررسي و تصويب بودجه اتاق و تفريغ بودجه. ج – بررسي و اظهار نظر نسبت به گزارشات و پيشنهادات كميسيونها و ساير واحدهاي اتاق و اتخاذ تصميم نسبت به آنها در محدوده اختيارات محوله. د – تشكيل كميسيونهاي مشورتي به تعداد مورد نياز و نيز انتخاب اعضاي آنها از بين خود به پيشنهاد اعضاي هيئت رئيسه اتاق. ه – تهيه و پيشنهاد آييننامه هاي اجرايي اين قانون به شوراي عالي نظارت جهت اتخاذ تصميم حداكثر به مدت دو ماه پس از تشكيل اتاق ايران ونيز پيشنهاد اصلاحات بعدي آييننامه با رعايت تبصره 2 ماده 15 . هـ) انتخاب حسابرس از بين شركتهاي مورد تأييد سازمان بورس جهت بررسي صورتهاي مالي. تبصره – حسابرس حداكثر براي دو سال مالي انتخاب ميشود. انتخاب مجدد آن حسابرس بعد از يك دوره دو ساله بلامانع است. ج) هرگونه تغيير در ساختار سازماني اتاق ايران بايد به تأييد هيئترئيسه و تصويب هيئت نمايندگان اتاق ايران برسد. (مراعا) ماده 16– وظايف و اختيارات هيات نمايندگان اتاق ايران عبارتست از :

    الف- انتخاب اعضاي هيات رئيسه .

    ب- بررسي و تصويب بودجه اتاق و تفريغ بودجه .

    ج- بررسي و اظهار نظر نسبت به گزارشات و پيشنهادات کميسبونها و ساير واحد هاي اتاق و اتخاذ تصميم نسبت به آنها محدود ه اختيارات محوله .

    د-تشکيل کميسيونهاي مشورتي به تعداد مورد نياز و نيز انتخاب اعضاي آنها از بين خود .

    ه-تهيه و پيشنهاد آئين نامه هاي اجرايي اين قانون به شوراي عالي نظارت جهت اتخاذ تصميم حداکثر بمدت دو ماه پس از تشکيل اتاق ايران و نيز پيشنهاد اصلاحات بعدي آئين نامه با رعايت تبصره 2 ماده 15.

     

    هيأت رئيسه

    ماده 17 – اعضاء هيأت رئيسه اتاق ايران 7 نفر و هر كدام از شهرستانها 5 نفر ميباشد كه در اولين جلسه هيأت نمايندگان براي مدت 4 سال به شرح زير انتخابميشوند. الف) اعضاي هيئترئيسه كليه اتاقها حداكثر يك ماه بعد از برگزاري انتخابات هيئت نمايندگان، در اولين جلسه هيئت نمايندگان توسط اين هيئت تعيين ميشوند. تبصره 1 -مدت مسئوليت اعضاي هيئترئيسه كليه اتاقهاي ايران و شهرستانها بعد از لازمالاجرا شدن اين قانون، از اولين نوبت انتخابات برگزارشده، چهار سال تمام است و ادوار قبلي ملاك محاسبه ميباشد. اعضاي مذكور حداكثر ميتوانند سه دوره متوالي يا متناوب در هيئترئيسه اتاق عضويت داشته باشند. شرط عضويت بيش از دو دوره متوالي يا متناوب در هيئترئيسه كليه اتاقهاي ايران و شهرستانها منوط به اخذ دوسوم آراي رأي دهندگان است. ملاك محاسبه كد ملي هر شخص ميباشد. تبصره 2 -تعداد دفعات قبلي حتي اگر عضو يا اعضاي هيئترئيسه در بين دورههاي قبل استعفا داده و يا معزول شده باشد، در اين محاسبه منظور خواهد شد. (كسر دوره، دوره كامل محسوب ميشود.) ب) درصورتيكه بر اثر استعفاء، عزل، فوت، بيماري، حجر يا محروميت از حقوق اجتماعي عزل و يا استعفاي دستهجمعي عضو يا اعضايي از هيئتمديره اتاق، آن هيئت از نصاب اين ماده خارج شوند، اعضاي جديد با رعايت تركيب اعضا از بخشهاي مختلف اتاق و با رعايت گروهبنديهاي تخصصي براي مدت باقيمانده حداكثر ظرف مدت يك ماه توسط هيئت نمايندگان اتاق جايگزين و در صورت عدم احراز حدنصاب براي تكميل اعضاي باقيمانده، انتخابات مياندورهاي در آن اتاق برگزار ميشود. فرد جايگزين به ترتيب انتخاب اعضاء در روز شمارش آراء انتخاب و جايگزين ميشود. ج) در صورت تعطيلي موقت اتاق شهرستان، شوراي نظارت موظف است حداكثر ظرف سه ماه اشكالات موجود را برطرف و زمينه راه اندازي آن اتاق را فراهم نمايد.

     « هيات رئيسه »

    ماده 17– اعضاء هيات رئيسه اتاق ايران 7 نفر و هر کدام از شهرستانها 5 نفر ميباشد که در اولين جلسه هيات نمايندگان براي مدت 4 سال انتخاب ميشوند .

     

    ماده 18 -به منظور اداره امور اجرائي اتاق بر اساس قوانين و مقررات و آيين نامه هاي مربوطه، رئيس اتاق يك نفر را به عنوان دبير كل به هيأت رئيسه پيشنهاد مينمايد، كه پس از تصويب هيأت رئيسه، زير نظر رئيس انجام وظيفه نمايد. تبصره – تعويض دبير كل به پيشنهاد رئيس و تصويب هيأت رئيسه خواهد بود. ماده 18– بمنظور اداره امور اجرائي اتاق بر اساس قوانين و مقررات و آئين نامه هاي مربوطه ، رئيس اتاق يکنفر را بعنوان دبير کل به هيات رئيسه پيشنهاد مي نمايد ، که پس از تصويب هيات رئيسه ، زير نظر رئيس انجام وظيفه نمايد.

    تبصره –تعويض دبير کل به پيشنهاد رئيس و تصويب هيات رئيسه خواهد بود .

    ماده 19 – وظايف و اختيارات هيأت رئيسه اتاق ايران عبارت است از

    الف – اجراي مصوبات شوراي عالي نظارت و هيأت نمايندگان

    . ب – بررسي و تأييد پيشنهادات و گزارشات كميسيونهاي اتاق و گزارش آن به هيأت نمايندگان و شوراي عالي نظارت حسب مورد.

    ج) هيئت رئيسه اتاق ايران مكلف است كليه اطلاعات و سوابق نمايندگان اتاق براي شركت در مجامع رسمي داخلي يا بين المللي را در سامانه اي كه درآمدهاي عملياتي و غيرعملياتي و هزينه هاي انجام گرفته در آنجا اطلاع رساني ميشود، به صورت فصلي يا دورهاي بارگذاري و اطلاع رساني نمايد.

    د) تهيه و ارائه بودجه و اصلاحيه و متمم آن در طول همان سال مالي جهت تصويب توسط هيئت نمايندگان اتاق ايران پس از تأييد گزارش تفريغ بودجه سال مالي گذشته توسط شورايعالي نظارت حداقل دو ماه قبل از پايان هرسال مالي در هيئت نمايندگان اتاق. تبصره- كليه اتاقهاي بازرگاني سراسر كشور مكلفاند اطلاعات مربوط به صورتهاي مالي و بودجه و گزارشهاي حسابرسي شده را در قالب نرمافزار مالي متحدالشكل كه مؤلفههاي آن به پيشنهاد هيئترئيسه اتاق ايران و تأييد شورايعالي نظارت ميرسد؛ جهت نظارت و بررسي عملكرد مالي در انتهاي مرداد ماه هر سال (براي سال مالي قبل) در وبگاه اتاق بازرگاني ايران و سامانه رسمي دبيرخانه شورايعالي نظارت و وبگاه هر اتاق به تفكيك اتاق ايران و شهرستان (مركز استان و ساير شهرستانها) بارگذاري و افشا نمايند. صورتهاي مالي حسابرسي شده اتاق ها نيز بايد به تاييد اتاق ايران برسد.

    ماده 19– وظايف و اختيارات هيات رئيسه اتاق ايران عبارتست از :

    الف – اجراي مصوبات شوراي عالي نظارت و هيات نمايندگان .

    ب- بررسي و تاييد پيشنهادات و گزارشات کميسيونهاي اتاق و گزارش آن به هيات نمايندگان و شوراي عالي نظارت حسب مورد

    ج- انتخاب نمايندگان اتاق براي شرکت در مجامع رسمي داخلي يا بين المللي و تعيين حدود کار و فعاليتهاي آنها و هزينه هاي مربوطه.

    د- بررسي و تاييد بودجه و نفريغ بودجه ساليانه که از طرف دبير کل تهيه ميگردد و پيشنهاد آن به هيات نمايندگان جهت تصويب .

    ماده 20– وظايف و اختيارات هيات رئيسه اتاق شهرستانها بشرح زير مي باشد :

    الف- اجراي مصوبات هيات نمايندگان و شوراي عالي نظارت

    ب- بررسي و تاييد پيشنهادات و گزارشات کميسونها و ارائه آن به هيات نمايندگان .

    ج- انتخاب نمايندگان اتاق شهرستانها براي شرکت در مجامع رسمي داخلي .

    د- بررسي گزارش بودجه  و تفريغ بودجه ساليانه و پيشنهاد آن به هيات نمايندگان جهت تصويب .

     

    ماده 20 – درآمد اتاق ايران از محل هاي زير تأمين خواهد شد: الف- حق عضويت سالانه طبق آييننامهاي كه به پيشنهاد هيأت رئيسه و به تصويب هيأت نمايندگان اتاق خواهد رسيد. ب – از محل اجراي قانون نحوه تأمين هزينه هاي اتاقهاي بازرگاني، صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران مصوب يازدهم آبان ماه يك هزار و سيصدو هفتاد و دو مجلس شوراي اسلامي. ماده 21– در آمد اتاق ايران از محل هاي زير تامين ميشود .

    الف – حق عضويت سالانه طبق آئين نامه اي که به پيشنهاد هيات رئيسه و به تصويب هيات نمايندگان اتاق خواهد رسيد .

    ب- از محل اجراي قانون نحوه تامين هزينه هاي اتاق هاي بازرگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران مصوب يازدهم آبان ماه يکهزار و سي صد و هفتاد و دو مجلس شوراي اسلامي .

    ماده 21 – درآمد اتاق طبق ضوابطي كه به پيشنهاد هيأت رئيسه به تصويب هيأت نمايندگان ميرسد به مصرف خواهد رسيد ماده 22– در آمد اتاق طبق ضوابطي که به پيشنهاد هيات رئيسه به تصويب هيات نمايندگان ميرسد به مصرف خواهد رسيد .
    . ماده 22 – در كليه قوانين و مقرراتي كه ذكري از اتاق بازرگاني تهران يا اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران شده باشد، اتاق ايران جانشين آن خواهدبود ماده 23– در کليه قوانين و مقرراتي که ذکري از اتاق بازرگاني تهران يا اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران شده باشد ، اتاق ايران جانشين آن خواهد بود .
    . ماده 23 – آييننامه هاي اجرايي اين قانون در سطح كشور و نيز ضوابط و مقررات كلي ناظر بر وظايف و اختيارات اتاق شهرستانها يا هيأت نمايندگان اتاق ايران و تصميماتي كه به اين ترتيب تصويب ميشود، براي هيأت رئيسه و ساير اركان لازم الاجرا ميباشد ماده 24– آئين نامه هاي اجرائي اين قانون در سطح کشور و نيز ضوابط و مقررات کلي ناظر بر وظايف و اختيارات اتاق شهرستانها يه هيات نمايندگان اتاق ايران و تصميماتي که به اين ترتيب تصويب ميشود ، براي هيات رئيسه و ساير ارکان لازم الاجرا مي باشد .
    . ماده 24 – كليه داراييها، اموال منقول و غير منقول، تعهدات و ديون اتاق بازرگاني و صنايع و معادن، به اتاق ايران منتقل خواهد شد. ماده 25– کليه دارائيها ، اموال منقول و غير منقول ، تعهدات و ديون اتاق بازرگاني و صنايع و معادن به اتاق ايران منتقل خواهد شد .
    ماده 25 – از تاريخ تصويب اين قانون كليه قوانين مغاير لغو و انتخابات جديد اتاقها بر اساس اين قانون انجام خواهد پذيرفت. ماده 26-از تاريخ تصويب اين قانون کليه قوانين مغاير لغو و انتخابات جديد اتاقها بر اساس اين قانون انجام خواهد پذيرفت .

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    پيوست: متن قانون فعلی با پیشنهادات اصلاحی مربوطه

    قانون اتاق بازرگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران

    مصوب پانزدهم اسفند ماه 1369 با اصلاحات پانزدهم آذرماه 1373 و اصلاحات پیشنهادی سال 1401

     ماده 1– بمنظور کمک به فراهم آوردن موجبات رشد و توسعه اقتصاد کشور ، تبادل افکار و بيان آراء و عقايد مديران صنعتي ، معدني ، کشاورزي و بازرگاني بموجب وظايف و اختيارات اين قانون اتاق بازرگاني و صنايع و معادن و کشاورزی جمهوري اسلامي ايران تاسيس مي شود .

    ماده 2– اتاق بارگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران موسسه اي غير انتفاعي است که داراي شخصيت حقوقي و استقلال مالي مي باشد .

    ماده 3– مرکز اتاق بازرگاني و صنايع و معادن  جمهوري اسلامي ايران که در اين قانون (( اتاق ايران )) ناميده ميشود ، در تهران مي باشد .

    ماده 4– حوزه فعاليت اتاق شهرستان محدود به حدود تعيين شده در قانون تقسيمات کشوري است و اتاق شهرستانها داراي شخصيت حقوقي بوده و در امور اداري و مالي خود بر اساس مقررات مربوطه مستقل مي باشد .

    تبصره 1- تاسيس اتاق شهرستانها منوط به داشتن حداقل 50  150 عضو مي باشد .

    تبصره 2- تهران مانند ساير شهرستانها داراي اتاق مستقل بوده و حوزه فعاليت و شرح وظايف آن با بقيه اتاق ها يکسان است .

    تبصره 3- نحوه و ميزان کمک مالي اتاق ايران به اتاق شهرستانها منوط به تصويب هيات رئيسه اتاق ايران است .

    تبصره 5 -نحوه تشكيل اتاقهاي مستقل در مناطق آزاد و مناطقي كه فعاليتهاي اقتصادي ويژه دارند طبق آئين نامه اي خواهد بود كه ظرف شش ماه پس از ابلاغ اين قانون توسط شورايعالي نظارت تصويب ميشود

     تبصره 6 –در صورت كشف و احراز مغايرت شرايط نمايندگان عضو در هيئت رئيسه و هيئت نمايندگان، عضويت شخص لغو ميگردد.

    تبصره 7 – در خصوص اشخاص حقوقي، مدير يا رئيس هيئتمديره ميتوانند نامزد عضويت در هيئت نمايندگان اتاقها شوند.

    تبصره 8 -شركتها و اشخاص حقوقي كه سهامدار عمده آنها به شكل مستقيم و غيرمستقيم تحت مالكيت دولت ميباشد امكان عضويت در هيئت رئيسه و هيئت نمايندگان كليه اتاقها را ندارند. تبصره 9 -اتاق شهرستان مركز استان علاوه بر انجام وظايف خود به منظور هماهنگي ميان اتاق شهرستانهاي هر استان تشكيل مي شود

     تبصره 10 -كليه وظايف استاني اتاق بازرگاني توسط اتاق شهرستان مركز استان با هماهنگي اتاق ساير شهرستانها انجام ميپذيرد.

    دستورالعمل نحوه هماهنگي توسط هيئت نمايندگان اتاق ايران تهيه و به تصويب شورايعالي نظارت ميرسد

     

    « وظايف و اختيارات »

     ماده 5– وظايف و اختيارات اتاق ايران عبارتست از :

    الف – ايجاد هماهنگي و همکاري بين بازرگانان و صاحبان صنايع و معادن و کشاورزي در اجراي قوانين مربوطه و مقررات جاري مملکتي .

    ب- ارائه نظر مشورتي در مورد مسائل اقتصادي کشور اعم از بازرگاني ، صنعتي و معدني و مانند آن به قواي سه گانه .

    چ- همکاري با دستگاههاي اجرائي و ساير مراجع ذيربط به منظور اجراي قوانين و مقررات مربوط به اتاق

    د-ارتباط با اتاق ساير کشور ها و تشکيل اتاقهاي مشترک و کميته هاي مشترک با آنها بر اساس سياستهاي کلي نظام جمهوري اسلامي ايران .

    ه- تشکيل نمايشگاههاي تخصصي و بازرگاني داخلي و خارجي با کسب مجوز از وزارت بازرگاني و شرکت در سمينار ها و کنفرانسها ي مربوط به فعاليت هاي بازرگاني ، صنعتي ، معدني و کشاورزي اتاق در چارچوب سياستهاي نظام جمهوري اسلامي ايران .

    و- کوشش در راه شناسايي بازار کالاهاي صادراتي ايران در خارج از کشور و تشويق و کمک به موسسات مربوطه جهت شرکت در نمايشگاههاي بازرگاني داخلي و خارجي .

    ز- تشويق و ترغيب سرمايه گذاري داخلي در امور توليدي بالاخص توليد کالاهاي صادراتي که داري مزيت نسبي باشند .

    ح- تلاش در جهت بررسي و حکميت در مورد مسائل بازرگاني داخلي و خارجي اعضاء و ساير متقاضيان از طريق تشکيل مرکز داوري اتاق ايران طبق اساسنامه اي که توسط دستگاه قضائي تهيه و به تصويب مجلس شوراي اسلامي خواهد رسيد .

    ط- ايجاد و اداره مرکز آمار و اطلاعات اقتصادي بمنظور انجام وظايف و فعاليتهاي اتاق .

    ي- صدور کارت عضويت طبق آئين نامه اتاق ايران جهت تکميل مدارک صدور کارت بازرگاني .

    ک-تشکيل اتحاديه هاي صادراتي و وارداتي و سنديکاهاي توليدي در زمينه فعاليتهاي بازرگاني ، صنعتي ، معدني و خدماتي طبق مقررات مربوط .

    ل- دائرکردن دوره هاي کاربردي در رشته هاي مختلف بازرگاني ، صنعتي ، معدني و خدماتي متناسب با احتياجات کشور .

    م-تهيه ، صدور ، تفريغ و تاييد اسنادي که طبق مقررات بين المللي بعهده اتاق ايران مي باشد با هماهنگي وزارت بازرگاني .

    ن-تشکيل اتاقهاي مشترک با کشورهاي دوست با هماهنگي وزارتين  بازرگاني و امور خارجه .

    س- رتبه بندي فعالان اقتصادي بر اساس شاخص هاي تخصصي اعم از ميزان سرمايه گذاري، اشتغال ايجاد شده، حجم و ارزش تجارت و توليد تبصره- اتاق مكلف است پس از رتبه بندي اعضاي اتاقهاي شهرستانها، اقدامات لازم براي حضور اعضا با توجه به رتبه آنها در جلسات ستاد اقتصادي دولت، كميسيون اقتصادي دولت و كميسيونهاي تخصصي مجلس شوراي اسلامي را فراهم كند

    ق- تشكيل مركز معاضدت قضايي و حقوقي با حضور قضات و افراد خبره حقوقي به منظور حل وفصل مسائل حقوقي اعضاي اتاق با شركاي عمده تجاري و تقويت مراجع شبه قضايي، كميته رسيدگي به دعاوي مالياتي، گمركي، بيمه و تأمين اجتماعي مرتبط با اتاق جهت حمايت حقوقي از اعضا در حدود قوانين و مقررات جاري كشور.

     « ارکان اتاق ايران »

    ماده 6-ارکان اتاق ايران عبارتست از :

    الف – شوراي عالي نظارت

    ب – هيات نمايندگان

    ج- هيات رئيسه

    ماده 7– ارکان اتاق شهرستانها عبارتست از :

    الف- هيات نمايندگان

    ب- هيات رئيسه

    ماده 8– شوراي عالي نظارت بر اتاق ايران از اشخاص زير تشکيل ميشود :

    وزراء بازرگاني ، امور اقتصادي و دارائي ، صنايع ومعادن ، کشاورزي، رئيس موسسه استاندارد و رئيس و دو نايب رئيس اتاق ايران . رياست شوراي عالي نظارت با وزير بازرگاني مي باشد .

    ماده 9-وظايف شوراي عالي نظارت عبارتست از :

    الف – بررسي و تصويب آئين نامه مربوط به نحوه عضويت در هر يک از اتاقها و تعيين حدود آن به پبشنهاد هيات رئيسه .

    ب- سياست گذاري و تعيين خط مشي هاي کلي اتاق ها و نظارت عالي بر اجراي صحيح آنها در قالب قوانين و مقررات مربوطه

    ج- رسيدگي به پيشنهادات و شکايات اتاقها در خصوص کيفيت فعاليت و نحوه بهبود امور آنها .

    د- انحلال اتاقها طبق ماده 10 .

    ه- تعيين هيات رئيسه موقت حداکثر به مدت 3 ماه براي اتاقهايي که قادر به انجام وظايف خود نبوده با اعلام تاريخ انتخابات جديد.

    و-استعماع گزارش عملکرد و اخذ تصميم درباره نظرات ارائه شده توسط اتاق ايران .

    تبصره 1- شوراي عالي نظارت حداقل سالي دو بار تشکيل جلسه ميدهد و نحوه تشکيل جلسات و رسميت يافتن آنها طي آئين نامه اي خواهد بود که به تصويب شوراي عالي نظارت ميرسد .

    تبصره 2- موارد و شرايط ابطال عضويت بر اساس آئين نامه اي خواهد بود که به پيشنهاد هيات رئيسه به تصويب  شوراي عالي نظارت خواهد رسيد .

    ماده 10– اتاقها به دلايل ذيل با اعلام شورايعالي نظارت به صورت موقت يا دائم تعطيل و يا منحل مي شوند :

    1- از دست دادن حّد نصاب اعضاي اتاق

    2- عدم شرکت اعضاء در کانديدا شدن و قبول مسئوليت در اتاق

    تبصره – با اعلام انحلال از طرف شورايعالي نظارت هياتي مرکب از سه نفر به انتصاب آن شورا مشخص تا بر اساس آئين نامه اي که به تصويب شورا ميرسد مطابق قوانين جاري انحلال شرکتها نسبت به مايملک و تعهدات مالي اتاق مذکور عمل نمايند .

    « هيات نمايندگان »

    ماده 11– هيات نمايندگان اتاق ايران :

    هيات نمايندگان اتاق ايران از منتخبين اتاقهاي سراسر کشور و نمايندگان اتحاديه ها و سنديکاهاي وابسته به اتاق بر اساس انتخاب و رأي هيئت نمايندگان اتاق شهرستانها تشکيل ميشود و عضویت در هیت نمایندگان افتخاری است.

    كل اعضاي هيئت نمايندگان اتاق ايران 320 نفر ميباشند كه شامل 20 نفر نمايندگان نهاد حاكميت و 300 نفر از ميان اعضاي اتاقهاي شهرستان و تشكلهاي اقتصادي فراگير و ملي در اولين جلسه هيات نمايندگان اتاق مربوطه براي مدت چهار سال انتخاب و به اتاق ايران به شرح ذيل تعيين ميشوند.

    الف- 20 نفر نمايندگان نهاد حاكميت مشتمل بر: 6 نفر از وزارت صمت شامل سه نفر از بخش تجارت و سه نفر از بخش صنعت و معدن، 3 نفر از وزارت جهاد كشاورزي، 2 نفر از وزارت امور اقتصادي و دارايي (ماليات و گمرك)، 1 نفر وزارت نفت، 1 نفر از وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي، 1 نفر وزارت راه و شهرسازي، 1 نفر وزارت نيرو، 1 نفر از وزارت ميراث و گردشگري، 1 نفر از وزارت امور خارجه، 1 نفر از سازمان حفاظت از محيطزيست، 1 نفر از معاونين بانك مركزي، 1 نفر از معاونين قوه قضاييه به انتخاب رئيس اين قوه و 3 نفر از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بدون حق رأي

    ب- 300 نفر باقي مانده از نمايندگان اتاقهاي شهرستان و تشكلهاي اقتصادي فراگير و ملي ميباشد هیتند که بر اساس آیین نامه مربوطه انتخاب میشوند.

    ماده 12-تعداد هيات نمايندگان اتاق تهران 60 نفر مي باشد که به ترتيب ذيل براي 4 سال انتخاب ميشوند :

    20 نفر به انتصاب وزراء با ترکيب 10 نفر از وزارت بازرگاني ، 8 نفر از وزارت صنايع و 2 نفر از وزارت صنايع و معادن، 40 نفر از بين اعضاء اتاق تهران با ترکيب 20 نفر از بخش بازرگاني ، 16 نفر از بخش صنعتگران و 4 نفر از بخش معدن .

    ماده 13– تعداد هيات نمايندگان اتاق ساير شهر ستانها 15 نفر ميباشد که 6 نفر از بخش بازرگاني ، 6 نفر از بخش صنعت و 3 نفر از بخش معدن اتاق مربوطه براي مدت 4 سال انتخاب ميشوند .

    تبصره – در صورت عدم داوطلب پذيرفته شده در هر بخش ، از داوطلبان موجود در بخشهاي ديگر انتخاب مي شوند .

    ماده 14– عضويت در هر اتاق منوط به داشتن کارت عضويت معتبر از اتاق مربوطه خواهد بود .

    ماده 15– انتخابات هر يک از اتاقها در يک روز انجام ميشود و انتخابات سراسر کشور ظرف مدت 1 ماه پايان مي پذيرد .

    تبصره 1- اتاق ايران مکلف است دو ماه قبل از پايان هر دوره انتخابات هيات نمايندگان دوره بعد را برگزار کند .

    تبصره 2- براي انجام انتخابات نمايندگان اتاق تهران و شهرستانها ، يک انجمن نظارت بر انتخابات مرکب از يک نفر نماينده از وزارت بازرگاني به معرفي وزير بازرگاني و 4 نفر نمايندگان اتاق ايران به معرفي رئيس اتاق تشکيل ميگردد .اين انجمن براي انجام انتخابات اتاق شهرستانها هياتي را که کمتر از سه نفر نباشد متشکل از يک نفر نماينده وزارت بازرگاني و مابقي از اعضاي خوشنام اتاق بازرگاني شهرستان مربوطه انتخاب خواهد کرد و انجمن مذکور به وسيله آگهي در يکي از جرايد کثير الانتشار تاريخ شروع انتخابات و خاتمه آن را و شرايط انتخابات را به اطلاع اعضاي اتاقهاي مربوطه خواهد رسانيد .

    ماده 16– وظايف و اختيارات هيات نمايندگان اتاق ايران عبارتست از :

    الف- انتخاب اعضاي هيات رئيسه .

    ب- بررسي و تصويب بودجه اتاق و تفريغ بودجه .

    ج- بررسي و اظهار نظر نسبت به گزارشات و پيشنهادات کميسبونها و ساير واحد هاي اتاق و اتخاذ تصميم نسبت به آنها محدود ه اختيارات محوله .

    د-تشکيل کميسيونهاي مشورتي به تعداد مورد نياز و نيز انتخاب اعضاي آنها از بين خود .

    ه-تهيه و پيشنهاد آئين نامه هاي اجرايي اين قانون به شوراي عالي نظارت جهت اتخاذ تصميم حداکثر بمدت دو ماه پس از تشکيل اتاق ايران و نيز پيشنهاد اصلاحات بعدي آئين نامه با رعايت تبصره 2 ماده 15.

    « هيات رئيسه »

    ماده 17– اعضاء هيات رئيسه اتاق ايران 7 نفر و هر کدام از شهرستانها 5 نفر ميباشد که در اولين جلسه هيات نمايندگان براي مدت 4 سال انتخاب ميشوند .

    ماده 18– بمنظور اداره امور اجرائي اتاق بر اساس قوانين و مقررات و آئين نامه هاي مربوطه ، رئيس اتاق يکنفر را بعنوان دبير کل به هيات رئيسه پيشنهاد مي نمايد ، که پس از تصويب هيات رئيسه ، زير نظر رئيس انجام وظيفه نمايد.

    تبصره –تعويض دبير کل به پيشنهاد رئيس و تصويب هيات رئيسه خواهد بود .

    ماده 19– وظايف و اختيارات هيات رئيسه اتاق ايران عبارتست از :

    الف – اجراي مصوبات شوراي عالي نظارت و هيات نمايندگان .

    ب- بررسي و تاييد پيشنهادات و گزارشات کميسيونهاي اتاق و گزارش آن به هيات نمايندگان و شوراي عالي نظارت حسب مورد

    ج- انتخاب نمايندگان اتاق براي شرکت در مجامع رسمي داخلي يا بين المللي و تعيين حدود کار و فعاليتهاي آنها و هزينه هاي مربوطه.

    د- بررسي و تاييد بودجه و نفريغ بودجه ساليانه که از طرف دبير کل تهيه ميگردد و پيشنهاد آن به هيات نمايندگان جهت تصويب .

    ماده 20– وظايف و اختيارات هيات رئيسه اتاق شهرستانها بشرح زير مي باشد :

    الف- اجراي مصوبات هيات نمايندگان و شوراي عالي نظارت

    ب- بررسي و تاييد پيشنهادات و گزارشات کميسونها و ارائه آن به هيات نمايندگان .

    ج- انتخاب نمايندگان اتاق شهرستانها براي شرکت در مجامع رسمي داخلي .

    د- بررسي گزارش بودجه  و تفريغ بودجه ساليانه و پيشنهاد آن به هيات نمايندگان جهت تصويب .

    ماده 21– در آمد اتاق ايران از محل هاي زير تامين ميشود .

    الف – حق عضويت سالانه طبق آئين نامه اي که به پيشنهاد هيات رئيسه و به تصويب هيات نمايندگان اتاق خواهد رسيد .

    ب- از محل اجراي قانون نحوه تامين هزينه هاي اتاق هاي بازرگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران مصوب يازدهم آبان ماه يکهزار و سي صد و هفتاد و دو مجلس شوراي اسلامي .

    ماده 22– در آمد اتاق طبق ضوابطي که به پيشنهاد هيات رئيسه به تصويب هيات نمايندگان ميرسد به مصرف خواهد رسيد .

    ماده 23– در کليه قوانين و مقرراتي که ذکري از اتاق بازرگاني تهران يا اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران شده باشد ، اتاق ايران جانشين آن خواهد بود.

    ماده 24– آئين نامه هاي اجرائي اين قانون در سطح کشور و نيز ضوابط و مقررات کلي ناظر بر وظايف و اختيارات اتاق شهرستانها يه هيات نمايندگان اتاق ايران و تصميماتي که به اين ترتيب تصويب ميشود ، براي هيات رئيسه و ساير ارکان لازم الاجرا مي باشد .

    ماده 25– کليه دارائيها ، اموال منقول و غير منقول ، تعهدات و ديون اتاق بازرگاني و صنايع و معادن به اتاق ايران منتقل خواهد شد .

    ماده 26-از تاريخ تصويب اين قانون کليه قوانين مغاير لغو و انتخابات جديد اتاقها بر اساس اين قانون انجام خواهد پذيرفت .

    پیوست 2: منابع درآمدی اتاق

    منابع درآمدی اتاق

    اتاق بازرگانی به‌جز درآمدی که از خدمات خود حاصل می‌کند (مانند کارنه‌تیر و گواهی امضا و…)، سه منبع اصلی درآمدی دارد. بیشترین منابع درآمدی اتاق، مربوط به پرداختی‌هایی است که از سوی دارندگان کارت بازرگانی انجام می‌شود. سه در‌هزار و چهار در‌هزار، دو منبع مهم درآمد اتاق محسوب می‌شوند. سه‌در‌هزار مربوط به سود درآمد مشمول مالیات است و چهار در‌هزار نیز سود درآمد مشمول مالیات پس از کسر مالیات است. هم سه در‌هزار و هم چهار در‌هزار از سوی دارندگان کارت‌های بازرگانی پرداخت می‌شود. به این دو منبع، باید حق‌عضویت را هم اضافه کرد. کسانی که به عضویت اتاق در‌می‌آیند، این هزینه را پرداخت می‌کنند. البته دارندگان کارت بازرگانی هم باید حق‌عضویت را جداگانه پرداخت کنند، بنابراین بیشترین منبع درآمدی اتاق از کارت‌های بازرگانی است.

    بر اساس ماده 20 قانون اتاق بازرگانی ، صنایع، معادن و کشاورزی جمهوری اسلامی ایران مصوب 15 اسفند 69 و اصلاحی 15 آذر 73:

    درآمد اتاق ایران از محلهای زیر تامین خواهد شد:

    الف: حق عضویت سالانه طبق آیین نامه ای که به پیشنهاد هیات رئیسه به تصویب هیات نمایندگان اتاق خواهد رسید.

    ب: از محل اجرای قانون نحوه تامین هزینه‎های ضروری اتاقهای بازرگانی مصوب 11/2/1372

    بر اساس قانون نحوه تامین هزینه های اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران به منظور تامین هزینه های ضروری اتاق های بازرگانی صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است علاوه بر وصول مالیاتهای مقرر معادل سه در هزار درآمد مشمول مالیات دارندگان کارت بازرگانی را به عنوان سهم اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن ایران وصول و به حساب در درآمد عمومی کشور واریز نماید. همه ساله معادل صد درصد وجوه واریزی فوق از محل اعتباری که به همین منظور در قانون بودجه کل کشور منظور می شود در اختیار اتاقهای بازرگانی و صنایع و معادن قرار خواهد گرفت . حکم این ماده نسبت به عملکرد سال مالی منتهی به اسفند ماه 1371 به بعد جاری خواهد بود.

    علاوه بر موارد فوق در ماده 77 قانون برنامه پنجم[6] توسعه مقرر شد کلیه اعضای اتاق مکلفند جهت صدور و تمدید کارت بازرگانی یک در هزار رقم فروش کالا و خدمات خود را به حسابهای اتاق واریز نمایند. در سال 1395 ماده13 قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور جایگزین ماده 77 قانون برنامه پنجم گردید و بر آن اساس کلیه اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و اتاق تعاون مکلف شدند چهار در هزار سود سالانه خود را پس از کسر مالیات برای انجام وظایف به صورت سالانه حسب مورد به حساب اتاقهای مذکور واریز نمایند و تاییدیه اتاقهای مذکور را هنگام صدور و تمدید کارت بازرگانی و عضویت تسلیم کنند.

     

    [1] – اینکه آیا نمایندگان مجلس میتوانند از نهاد و موسسه ای خصوصی و غیر انتفاعی مانند اتاق تحقیق و تفحص نمایند موضوع دیگری است که باید توسط متخصصان امر پیگیری گردد. بر اساس آیین نامه داخلی مجلس کلیه دستگاه های اجرایی، قضایی و نهادهای انقلاب اسلامی که مجلس میتواند در مورد آنها تحقیق و تفحص نماید مشخص شده اند، بر این اساس تحقیق و تفحص از اتاق ایران نمی تواند موضوعیت داشته باشد. از طرف دیگر بر اساس اصل ۷۶ قانون اساسی مجلس می تواند در هر اموری تحقیق و تفحص کند.

    [2] – ماده واحده – به منظور تأمين هزينه هاي ضروري اتاقهاي بازرگاني و صنايع و معادن جمهوري اسلامي ايران وزارت امور اقتصادي و دارايي مكلفاست علاوه بر وصول مالياتهاي مقرر، معادل سه در هزار درآمد مشمول ماليات دارندگان كارت بازرگاني را به عنوان سهم اتاقهاي بازرگاني و صنايع و معادن ايران وصول و به حساب درآمد عمومي كشور واريز نمايد. همه ساله معادل صد درصد وجوه واريزي فوق از محل اعتباري كه به همين منظور در قانون بودجه كل كشور منظور ميشود در اختيار اتاقهاي بازرگاني و صنايع و معادن قرار خواهد گرفت. حكم اين ماده نسبت به عملكرد سال مالي منتهي به اسفندماه 1371 به بعد جاري خواهد بود .

    [3] – ماده13ـ به منظور تقويت و ساماندهي تشكلهاي خصوصي و تعاوني و كمك به انجام وظايف قانوني، موضوع بند (د) ماده(91 ) قانون اجراي سياست هاي كلي اصل چهل و چهارم (44 ) قانون اساسي 2 مصوب 1387/3/25 و ارائه خدمات بازاريابي، مشاوره اي و كارشناسي كليه اعضاي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران و اتاق تعاون جمهوري اسلامي ايران مكلفند چهار در هزار سود سالانه خود را پس از كسر ماليات براي انجام وظايف به صورت سالانه حسب مورد به حساب اتاقهاي مذكور واريز نمايند و تأييديه اتاقهاي مذكور را هنگام صدور و تمديد كارت بازرگاني و عضويت تسليم كنند.

    [4] – در این پیش نویس تعریف این تشکلها ذکر نشده است اما به نظر می رسد این تقسیم بندی بر اساس آیین­نامه­های تشکل­های اقتصادی مصوب 27/8/1397 هیات نمایندگان اتاق ایران صورت گرفته باشد. بر اساس مواد 3 و 4 این آیین نامه : تشکل تخصصی ملی، به تشکل اقتصادی تخصصی با موضوع فعالیت مشترک دارای یک کد حداقل سه­رقمی طبقه­بندی مشاغل سازمانه ملل (ISIC) یا طبقه­بندی بین­المللی معادل آن مانند طبقه­بندی محوری محصولات (CPC) باشد اطلاق می­شود که امکان تشکیل تشکل­های استانی را ندارد مانند (پتروشیمی، سیمان و فولاد) و اعضای آن حداقل 51 درصد فعالین دارای کارت بازرگانی / عضویت اتاق ایران را پوشش دهد، مشروط به آن که کمتر از 10 عضو نباشند. و تشکل تخصصی سراسری، به تشکل اقتصادی تخصصی با موضوع فعالیت مشترک دارای یک کد حداقل سه­رقمی طبقه­بندی مشاغل سازمان ملل (ISIC) یا طبقه­بندی بین­المللی معادل آن مانند طبقه­بندی محوری محصولات (CPC)  باشد اطلاق می­شود که قابلیت ایجاد حداقل 5 تشکل استانی را دارد. تشکلهای کارکردی و استانی و فدراسیون و کنفدراسیون نیز دارای تعاریف جداگانه ای خواهد بود.

    [5] – بر اساس تبصره 2 ماده 4 این پیش نویس: کلیه اعضای حقیقی و حقوقی اتاق های بازرگانی و تشکلها به شرط تسویه سه در هزار درآمد مشمول مالیات دارندگان کارت بازرگانی موضوع قانون نحوه تامین هزینه های اتاق های بازرگانی و صنایع و معادن جموهری اسلامی ایران موصوب 1372 و چهار در هزار سود سالانه پس از کسر مالیات توسط کلیه اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران موضوع ماده 13 قانون احکام دائمی برنامه های توسه کشور مصوب 1395 امکان نامزد شدن در انتخابات را دارند. همچنین بر اساس تبصره 5 ماده 15 کلیه اعضای تشکلهایی که تحت عناوین «انجمن»، «اتحادیه»، «خانه»، «سندیکا»، و …..و نظایر آن به منظور حفظ حقوق و منافع مشروع و قانونی و ساماندهی فعالیت و بهبود وضعیت اقتصادی اعضاء، جهت شرکت در انتخابات باید به عضویت اتاق بازرگانی در بیایند.

    [6] – به منظور تقویت و ساماندهی تشکلهای خصوصی و تعاونی و کمک به انجام وظایف قانونی از بند د ماده 30 قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و اجراء سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (11) قانون اساسی و ارائه خدمات بازاریابی، مشاورهای و کارشناسی کلیه اعضاء اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلفند یک در هزار رقم فروش کالا و خدمات خود را حسب مورد به حساب اتاقهای مذکور واریز نمایند و تأییدیه اتاقهای مذکور را هنگام صدور و تمدید کارت بازرگانی تسلیم کنند.

    جهت دسترسی به متن پی دی اف کلیک کنید.

    انجمن مدیران صنایع
    انجمن مدیران صنایع

    مطالب مرتبط

    27 اسفند 1401

    خبرنامه «صنعت و مطبوعات» – اسفندماه 1401


    ادامه مطلب
    15 اسفند 1401

    ویژه نامه دهمین انتخابات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران


    ادامه مطلب
    15 اسفند 1401

    فراخوان مشارکت در دهمین انتخابات اتاق تهران


    ادامه مطلب
    3 اسفند 1401

    رویداد ششم کارآفرینان بزرگ ایران با حضور خانم مرجان هوشیار


    ادامه مطلب

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    two × two =

    عضویت در خبرنامه

    به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






      مجمع عمومی سـالانه (۱401)

      مجمع عمومی سـالانه (۱401)
      وزارت صنعت معدن و تجارت
      کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین المللی
      بانک خاورمیانه، بانک منتخب فعالان موفق اقتصادی
      پیشگامان پخش صدیق
      کادا، راه حلی بزرگ برای همه صنایع
      بیمه رازی
      فومن شیمی

      آشنایی با اعضای جدید

      • شرکت صنعتی و تولیدی جهانرو
        20 اردیبهشت 1401
        جناب آقای محمود کریمی گران سایه، مدیرعامل شرکت صنعتی و تولیدی جهانرو […]
      • شرکت کاشی امین میبد
        20 اردیبهشت 1401
        جناب آقای مهندس ابوالفضل خالقیه، مدیرعامل شرکت کاشی امین میبد وب سایت […]
      • شرکت تن رزاق تجارت
        20 اردیبهشت 1401
        جناب آقای مهندس علی مددی مدیرعامل شرکت تن رزاق تجارت وب سایت شرکت : […]
      • شرکت مهندسی پایش خودرو سومر
        20 اردیبهشت 1401
        جناب آقای مهندس امین پور رستمی مدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت مهندسی […]
      • شرکت تولیدی و بازرگانی صنعت رایان پارس
        30 آبان 1400
        جناب آقای مهندس مهدی موحد جگر کندی ، مدیرعامل و رییس هیات مدیره شرکت […]

      عضویت در خبرنامه

      به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






        نوشته‌های تازه

        • پنجره‌های جدید برای تصمیمات اتاق

        آب و هوا

        تهران
        1 فروردین 1402
         

        بیشتر ابری
        16°C
        رطوبت: 25%
        طلوع خورشید: 5:37 am
        غروب خورشید: 5:46 pm
        پیش بینی 2 فروردین 1402
        روز
         
        رعد و برق
        10°C
         
        تهران، خیابان شهید مطهری، رو به‌ روی خيابان ميرعماد‌ ، پلاك 264 ، طبقه سوم

         تمامی حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به انجمن مدیران صنایع ایران ميباشد. Powered by Bluesoul.ir © 2015