در چهار روز كاري تالار شيشهيي در هفته گذشته، شاخص بورس تهران توانست ۱۰۹واحد رشد كند و با رد كردن كانال ۷۴هزار واحدي به رقم ۷۴هزار و ۴۹واحدي رسيد. از مجموع چهار روز كاري هفته منتهي به ۱۵ تير ۱۳۹۵، سه روز نماگر بازار با رشد و يك روز با افت همراه بود.
با راي شوراي پول و اعتبار مبني بر كاهش نرخ سود تسهيلات بانكي، شركتهاي بورسي ميتوانند در نرخهاي پايينتري اقدام به وامگيري كنند و در نتيجه توليد خود را افزايش دهند كه اين موضوع ميتواند باعث سودآوري بيشتر و در نتيجه رونق در بازار سرمايه ايران شود. هماكنون كاهش نرخ تسهيلات بانكي از سوي بانك مركزي به شبكه بانكي ابلاغ شده و از ۱۶ تيرماه لازمالاجرا بود كه البته با توجه به تعطيلات عيد فطر اجرايي شدن اين مصوبه با نخستين روز كاري بورس تهران در هفته جاري يعني ۱۹ تيرماه مصادف ميشود.
كاهش نرخ تسهيلات بانكي كه از امروز اجرايي خواهد شد، ميتواند در بلندمدت روي بورس تهران تاثير مثبت بگذارد اما احتمال دارد با اجرايي شدن اين مصوبه در روزهاي ابتدايي آن، جو رواني مثبتي در بازار سرمايه حاكم شود و آن جو به كمك اين روزهاي مبهم بورس آيد.
از طرفي لغو تحريمهاي اقتصادي ايران توانست شرايطي مهيا كند تا ايران بار ديگر به عضويت WFE در آيد، اين موضوع سبب ميشود ايران بتواند روابط خود را با بورسهاي منطقه گسترش دهد و با اعضاي فدراسيون بورسها تعاملاتي داشته باشد؛ چراكه يكي از شرطهاي ورود ايران به بورسهاي جهاني و جذب سرمايهگذار خارجي عضويت بورس تهران در فدراسيون جهاني بورس است. اين موضوع ميتواند در بلندمدت شرايط بورس ايران را به سمت بهتري پيش برد و باعث شود راه ايران براي همكاري با بورسهاي بزرگ جهان تا حدودي هموارتر شود.
از ديگر اخباري كه در روزهاي گذشته در فضاي بورس ايران منتشر شد، رونمايي از اوراق رهني بانك مسكن در بازار سرمايه بود كه به گفته رييس سازمان بورس و بانك مركزي اين اوراق در كسري از دقيقه به فروش رفتند، اما نكتهيي كه ميماند، اين است كه انتشار اين اوراق تا چه حد ميتواند در بازار سرمايه ايران تاثيرگذار باشد؛ از سوي ديگر بايد ديد مبلغي كه با آن اوراق بهادار رهني خريداري شده ناشي از فروش سهمها در بازار سرمايه بوده يا اينكه پول داراييهاي مالي با درآمد ثبت به سمت خريد اين اوراق روانه شده كه در حالت دوم انتشار اين اوراق ميتواند به نفع بازار سرمايه ايران باشد. بنابراين در مجموع بورس تهران آخرين هفته كاري خود را در ماه رمضان سپري كرد و از آنجايي كه ماه رمضان به صورت سنتي و بر اساس تجارب گذشته، در شرايط بورس تهران تاثير داشته، بعد از تعطيلات عيد فطر و با شروع هفته جديد معاملات روي ديگري به خود خواهد ديد. در همين راستا شاخصهاي بازار اول و دوم بورس تهران در آخرين روز كاري هفته گذشته به ترتيب به رقم ۵۱هزار و ۴۷۰واحد و ۱۶۳هزار و ۹۶۹واحد رسيدند، همچنين شاخص آزاد شناور نيز به رقم ۸۲هزار ۸۷۴واحد رسيد.
روند معاملات بورس
در پايان معاملات هفته منتهي به 15تيرماه 95، شاخص كل با 0.15درصد افزايش روبهرو شد و شاخص كل با 109واحد افزايش نسبت به هفته قبلتر به رقم 74049واحد رسيد. شاخص بازار اول با 68واحد افزايش به رقم 51471واحد بالغ شد و شاخص بازار دوم با 288واحد افزايش عدد 163969واحد را تجربه كرد و به ترتيب با 0.13درصد و 0.18درصد افزايش نسبت به هفته قبل مواجه شدند. در 4 روز كاري هفته مذكور، ارزش كل معاملات سهام و حق تقدم به 9433ميليارد ريال بالغ شد كه نسبت به هفته قبلتر، 3.8درصد افزايش يافته است.
در ضمن تعداد 4006ميليون سهم و حق تقدم در 256هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت و به ترتيب 7.2درصد و 16درصد كاهش را نسبت به هفته گذشته تجربه كرد. همچنين ارزش معاملات نرمال به 9422ميليارد ريال رسيد و حجم معاملات نرمال با 4002ميليون سهم به ترتيب با 3.7درصد افزايش و 7.3درصد كاهش نسبت به هفته گذشته همراه شدند.
بر اين اساس تعداد 691975 برگه اوراق مشاركت به ارزش 700ميليارد ريال معامله شد كه 614درصد افزايش نسبت به هفته گذشته را نشان ميدهد. طي هفته گذشته محصولات چوبي با 17.1درصد، ماشينآلات و دستگاههاي برقي با 9.11درصد، خدمات فني و مهندسي با 7.9درصد، زراعت و خدمات وابسته با 4.89درصد و استخراج ساير معادن با 3.42درصد بيشترين تغيير مثبت در شاخص را نسبت به ساير گروهها به خود اختصاص دادند.
رشد 0.77درصدي آيفكس
طي هفته گذشته شاخص كل فرابورس از رقم 778واحد به 784واحد رسيد كه در مجموع با رشد 0.77واحدي روبهرو شد. اما از طرف ديگر ارزش بازار حدود هزار ميليارد تومان كاهش يافت. ارزش معاملات نيز از رقم 78. ميليارد تومان در ابتداي هفته به 109.5ميليارد تومان تا پايان معاملات روز سهشنبه ثبت شد. اما در مقابل حجم معاملات در بازه مذكور از 335ميليون ورقه به 246ميليون ورقه رسيد.
طبق اين گزارش و در هفته منتهي به 15 تيرماه، ارزش، حجم و تعداد معاملات به ترتيب با افزايش 12، 35 و 41درصدي همراه شدند. همينطور بازار اول، بازار دوم، بازار سوم و بازار ابزارهاي نوين مالي هر يك به ترتيب با رشد 45، 50، 136 و 17درصدي روبهرو شدند و تنها بازار پايه با افت 49درصد مواجه شد.
حجم معاملات نيز در بازار اول، دوم، سوم، پايه و ابزارهاي نوين مالي به ترتيب شاهد رشد 105، 14، 16، 41 و 389درصدي بود. از طرفي تعداد معاملات نيز در بازار اول، دوم و پايه با رشد 153، 43 و 10درصد همراه بود ولي بازارهاي سوم و ابزارهاي نوين مالي با افت 78 و 17درصدي روبهرو شدند. ارزش معاملات صكوك، صندوق سرمايهگذاري قابل معامله و اوراق گواهي تسهيلات مسكن نيز در هفته قبل به ترتيب با رشد 9، 781 و 15درصدي روبهرو شد.
بانكها و موسسات اعتباري با 24درصد، فلزات اساسي 23درصد، محصولات كاغذي 7درصد، عرضه برق، گاز، بخار و آبگرم 6درصد، فرآوردههاي نفتي، كك و سوخت هستهيي 5درصد، هتل و رستوران 4درصد، حمل و نقل، انبارداري و ارتباطات 4درصد، سرمايهگذاريها 3درصد، استخراج زغالسنگ 2درصد و ساير صنايع با 16درصد، ارزش معاملات خرد بازار سهام در هفته گذشته را شامل شدند. در مجموع بازار دوم با 43درصد، پايه 30درصد، صكوك 12درصد، اول 12درصد، گواهي تسهيلات مسكن 2درصد و صندوق سرمايهگذاري قابل معامله با يكدرصد از سهم ارزش بازار از كل را به خود اختصاص دادند.
در هفتهيي كه گذشت در بازار فرابورس پذيرهنويسي اوراق رهني بانك مسكن- مرحله اول در نماد «رهن 9704» و در بازار ابزارهاي نوين مالي آغاز و به اتمام رسيد؛ نرخ اجارهبها در اين اوراق 18.5درصد سالانه به مدت 2 سال انجام ميپذيرد. همچنين تعداد كل اوراق 3ميليون ورقه بود و مبلغ كل اين اوراق 300ميليارد تومان برآورد شد. از طرفي عرضه اوليه اسناد خزانه اسلامي در نماد «اخزا61» در بازار ابزارهاي نوين مالي انجام شد كه تعداد كل اين اوراق 10ميليون ورقه و مبلغ كل اوراق 1000ميليارد تومان بود. قيمت كشف شده اين اسناد نيز 87، 712 تومان برآورد شد.
منبع:روزنامه تعادل
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه *
نام *
ایمیل *
وب سایت
Please enter an answer in digits: