دوشنبه 14 تیر 1395 – 584
.
اختصاص 16هزار ميليارد تومان به صنايع مستقر در شهركهاي صنعتي، اگرچه با هدف توسعه صنايع و حمايت از توليد داخل مصوب شد، اما گويا در همين مراحل نخستين موجبات اختلاف ميان دولت و بخش خصوصي را فراهم كرده است. دولت اعلام كرده است كه در حال حاضر، ۷۵۰۰ واحد تعطيل و زير ظرفيت در كشور شناسايي شده است كه با ارائه اين تسهيلات تا پايان سال به بهرهبرداري ميرسد. اما بخش خصوصي معتقد است از اين تعداد واحد تعطيل و زيرظرفيت، 96درصد واحدهاي توليدي بدون محاسبه واحدهاي صنفي توليدي و از نظر اشتغال 45درصد بدون محاسبه واحدهاي توليدي صنفي هستند و در اين راستا، بخش خصوصي به عدم توجه دولت به نظرات كارشناسي اين بخش براي كمك به واحدهاي توليدي كوچك و متوسط گلايهمند است. از سوي ديگر، در شرايطي حدود 25هزار بنگاه صنعتي براي دريافت وام ارزان ثبتنام كردهاند كه آمار بنگاههاي تعطيل شناسايي شده براي دريافت تسهيلات، همان 7500 واحد است و اين آمار، نشان از درخواست خارج از ظرفيت براي دريافت وام دولتي ارزان دارد.
ثبتنام بيش از 25 هزار واحد براي تسهيلات
اما صحبت از اختصاص 16هزار ميليارد تومان تسهيلات به واحدهاي صنعتي تعطيل و نيمهتعطيل بارها از زبان مديرعامل صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي عنوان شده است كه به گفته وي، براي تشخيص واحدهاي دچار مشكل 11 كار گروه تسهيل تشكيل شده كه در نتيجه 7500 واحد صنعتي تعطيل و زير ظرفيت شناسايي و مقرر شده تا پايان سال به بهرهبرداري رسيده و وارد عرصه توليد شوند. براساس آمار موجود 200 طرح صنعتي داراي جواز صنعتي هستند و قرار است تا پايان سال به بهرهبرداري برسند. علي يزداني اعلام كرده است كه بيش از 25 هزار واحد براي دريافت تسهيلات ثبتنام كردهاند و در اين راستا كميتهيي براي بررسي تشكيل و بيش از 500 مورد در كميته بررسي شده است و درنهايت تعداد 277 فقره براي دريافت تسهيلات به بانكها معرفي شدهاند. بانكها نيز تنها يك ماه فرصت دارند به درخواستها رسيدگي كنند و تسهيلات مورد نظر را به متقاضيان پرداخت كنند. يزداني در توضيح اظهارنظرهاي بخش خصوصي در زمينه بيتوجهي دولت به اين بخش بر اين نكته تاكيد ميكند كه در حال حاضر در تمام كارگروههاي تشكيل شده، نمايندگان تشكلهاي خصوصي دعوت شدهاند. علاوه بر اينكه واحدهاي بزرگ، متوسط و كوچك مكمل يكديگر هستند و بيشك با رشد واحدهاي بزرگ، واحدهاي كوچك و متوسط نيز توسعه خواهند يافت. به نظر ميرسد، بر اساس برآوردهاي انجام شده از سوي معاونت صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي وزارت صنعت، با اختصاص 16هزار ميليارد به صنايع، ۱۲هزار واحد صنعتي به بهرهبرداري خواهد رسيد؛ در اين راستا ستاد اقتصاد مقاومتي ۱۱۰ طرح و برنامه براي وزارتخانهها دارد. مديرعامل صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي وعده داده است كه اين منابع تا پايان سال 95 بهطور 100درصد اختصاص خواهد يافت.
تناقض در آمار بنگاههاي صنعتي
ابوالفضل روغني، رييس كميسيون صنايع اتاق ايران به عنوان يكي از نمايندگان بخش خصوصي، دليل پيشبيني 16هزار ميليارد براي تزريق به بنگاههاي كوچك ومتوسط را ركود در صنعت عنوان ميكند، اما معتقد است كه اگر از يك سو 7500واحد تعطيل شناسايي شده است و از سوي ديگر 25هزار واحد براي دريافت تسهيلات ثبتنام كردهاند، اين اعداد و ارقام در تناقض با يكديگر قرار دارند. به گفته وي طرح بنگاههاي زودبازده در دولت قبل طرحي شكست خورده بود كه به خوبي اجرا نشد و متاسفانه در زمينه حمايت از بنگاههاي كوچك اقدامات مناسبي صورت نگرفته است و در جلساتي كه در استانها شكل ميگيرد از نمايندگان بخش خصوصي دعوت نميشود. به گفته وي قيمت تمام شده در بنگاههاي كوچك بالاست و اين امر مانعي براي حضور آنها در بازارهاي جهاني تلقي ميشود.
اختصاص 8.2درصد اعتبار به استان تهران
از سوي ديگر محمدرضا مسفروش، رييس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران در مورد اعتبار اختصاص داده شده براي رفع مشكلات واحدهاي صنعتي ميگويد: 8.2درصد از كل اين اعتبار مربوط به استان تهران است و بر اين اساس تلاش ميكنيم كه پروندههاي واحدهاي صنعتي مشمول اين طرح در كمترين زمان رسيدگي شود علاوه بر اينكه بر نحوه هزينهكرد وام دريافتي از سوي اين واحدهاي صنعتي در راستاي احياي مشاغل از دست رفته و ظرفيتهاي نيمه فعال نظارت كامل صورت خواهد گرفت. وي با بيان اينكه نرخ سود وامهاي ارائه شده به واحدهاي صنعتي داراي مشكل، نرخ مصوب شوراي پول و اعتبار است، اظهار اميدواري كرد كه بتوان با استفاده از يارانه سود تسهيلات اين نرخ را كاهش داد. به گفته وي دو بند از 5 بند سياستهاي ابلاغي اقتصاد مقاومتي مربوط به احياي مشاغل از دست رفته، فعال كردن ظرفيت واحدهاي توليدي نيمه فعال يا تعطيل و رفع مشكلات واحدهاي توليدي در حال ساختي است كه پيشرفت فيزيكي بيش از 60درصد دارند. مسفروش با بيان اينكه اين مشكلات بايد در قالب تامين تسهيلات لازم رفع شود، يادآوري كرد كه 981 واحد صنعتي مشمول اين سياستها در استان تهران قرار دارد كه براساس تلقي ما با پرداخت تسهيلات، مشكلات بخش عمده آنها رفع ميشود، اما به هر حال طبيعي است كه مشكلات برخي واحدها همچنان به قوت خود باقي بماند كه اميدواريم در دور دوم اعطاي تسهيلات، مشكل اين واحدها نيز رفع شود. درخواست تسهيلات يكهزار و 142 واحد صنعتي و توليدي در سامانه بهينياب (درگاه اطلاعات و خدمات صنعت، معدن و تجارت) ثبت شده است كه كمتر از 200 مورد اين درخواستها به بانكها معرفي شدهاند.
منبع: روزنامه تعادل