ناظران بازار سرمایه همواره سرمایهگذاران را به سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه توصیه و تفاوتهای معاملهگری در این بازار را با دیگر بازارهای سنتی گوشزد میکنند. عدم توجه به اصل مهم آموزش و حرفهایگری در بازار سرمایه، زیانهای بسیاری را در سال گذشته رقم زد. زیانی که عموما از محل ناآشنایی افراد با سازوکار متفاوت بازار سرمایه و رفتار تودهواری سهامداران ناشی میشد. از سال گذشته بدین سو و پس از تجربه ریزش بازار، آگاهیبخشی به مردم درباره ابزارهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه و هدایت آنها به سمت صندوقها و سبدگردانها افزایش یافته و این مسیر هموارتر شده است. مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در این باره گفته است: توسعه و تسهیل دسترسی به صندوقهای سرمایهگذاری یکی از اقدامات انجامشده در خصوص توسعه سرمایهگذاری غیرمستقیم است. میثم فدایی همچنین اظهار کرد: در همین راستا، سازمان بورس و اوراق بهادار دسترسیهای آنلاین و آفلاین را برای استفاده آسانتر سرمایهگذاران بازار سرمایه گسترش داده است. به گفته این مقام مسوول، در خصوص دسترسیهای آنلاین، دستورالعمل سرمایهگذاری آنلاین تصویب شده است تا از این طریق، امکان صدور و ابطال صندوقها روی اپلیکیشنهای مختلف و استارتآپهای بزرگ کشور، فراهم شود؛ همچنین امکان صدور و ابطال صندوقها در شعب بانکها آزاد شده است. فدایی در ادامه تصریح کرد: علاوه بر موارد بالا و در جهت توسعه سرمایهگذاری غیرمستقیم، ابزارهای سرمایهگذاری متنوعی طراحی شدهاند؛ صندوقهای املاک و مستغلات و نیز صندوقهای اهرمی برخی از این ابزارهای جدیدی هستند که به تازگی در بازار سرمایه معرفی شدهاند. وی با اشاره به مقرراتزدایی از صندوقهای سرمایهگذاری فعلی گفت: «سازمان بورس و اوراق بهادار برخی از قوانین دست و پاگیر را کاهش داده و سعی کرده است تاحد امکان به افزایش کارایی صندوقها کمک کند.»
رشد ۳۳ درصدی مجوزهای سبدگردانی
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار، توسعه مجوزهای سرمایهگذاری را از دیگر اقدامات انجام شده در راستای توسعه سرمایهگذاری غیرمستقیم عنوان کرد و در گفتوگو با پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) افزود: طی هفت ماهه اخیر مجوزهای متعددی به خصوص به شرکتهای سبدگردان اعطا شده به طوری که این مدت با بیش از ۳۳ درصد رشد در تعداد سبد گردانها همراه بودهایم.
افزایش ۵۰ درصدی صندوقهای بازارگردانی
فدایی افزود: همچنین طی هفت ماه گذشته، با بیش از ۲۶ درصد افزایش در حجم صندوقها روبهرو بودهایم؛ به طوری که حجم صندوقهای سرمایهگذاری از ۴۰۱ هزار میلیارد تومان به ۵۰۸ هزار میلیارد تومان رسیده است. وی اضافه کرد: صندوقهای اختصاصی بازارگردانی نیز از ۶۶ هزار میلیارد تومان به ۹۳ هزار میلیارد تومان رسیدهاند که رشدی حدود ۵۰ درصد را شاهد بودهاند. این مقام مسوول تاکید کرد: صندوقهای کالایی نیز در این مدت به رقم دو هزار و ۶۰۰ هزار میلیارد تومان رسیدهاند که عدد قابل توجهی محسوب میشود.
عملکردمحوری کارمزد مدیران صندوق
فدایی در پاسخ به این پرسش که برای حفظ و نگهداری این ارزش و کم نشدن آن چه برنامهای دارید، گفت: در این خصوص دسترسی مردم به صندوقها را روزبهروز افزایش میدهیم تا صندوقها بتوانند منابع بیشتری جذب کنند؛ علاوه بر این، عملکردمحوری کارمزد مدیران صندوقهای سرمایهگذاری در دست انجام است. وی افزود: بر این اساس، مدیر صندوقهایی که عملکرد بهتری نسبت به شاخص داشته باشند، میتوانند کارمزد دریافت کنند. این موضوع سبب ایجاد انگیزه بیشتر صندوقها در جهت تلاش برای سوددهی بهتر است. وی خبر داد: «عملیاتی شدن این روش نیازمند ایجاد نرمافزار مربوطه است که قرار است تا حدود دو هفته آینده عملیاتی شود.
مدیریت دارایی به کمک سرمایهگذاری غیرمستقیم
در همین باره یک کارشناس بازار سرمایه گفت: سرمایهگذاری در بازار سرمایه مستلزم کسب مهارتهای لازم و صرف وقت است و اگر تخصص و زمان کافی برای این کار وجود نداشته باشد، بهتر است از خدمات مدیریت سرمایهگذاری بهره برده و به صورت غیرمستقیم در این بازار سرمایهگذاری شود. شایان ایرانمنش افزود: اکثر سهامداران جدید از دانش مالی کافی برخوردار نیستند و یا دارای مشاغلی هستند که فرصت رصد کردن کامل بازار را از آنها میگیرد، این افراد بهتر است که با انتخاب روش غیرمستقیم سهامداری، میزان ریسک را به حداقل برسانند تا در نوسانهای بازار، دچار ضرر و زیان نشوند. وی تاکید کرد: ورود غیرمستقیم به بازار سرمایه به طور قطع، ریسک کمتری نسبت به ورود مستقیم به این بازار دارد. ایرانمنش افزود: البته افرادی میتوانند به صورت مستقیم وارد بازار سرمایه شوند که توانایی و دانش مالی لازم و وقت کافی داشته باشند اما طی چند سال اخیر افراد زیادی به طور مستقیم وارد بازار سرمایه شدند که دانش اندکی داشته و دچار ضرر و زیان شدیدی شدند.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه افراد تازه وارد در حوزه بازار سرمایه نیازمند کسب دانش کافی هستند و این موضوع بسته به تواناییها و تخصص فرد، نیازمند صرف زمان است. این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: تجربه کم، ناکافی بودن سواد بورسی، اثرپذیری از افراد و کانالهای سیگنال فروش و… را میتوان دلیل اصلی خرید و فروش برخی نمادها با ارزندگی کمتر در یکی، دو سال گذشته دانست. ایرانمنش تاکید کرد: در تمام دنیا سرمایهگذاران سرمایه خود را به شرکتهای مدیریت دارایی و مدیریت سرمایه سپرده و اولین گزینه سرمایهگذاری برای آنان بازار سرمایه است. بنابراین توصیه میشود سرمایهگذاران از طریق غیرمستقیم وارد بازار سرمایه شوند و در صورتی که در طول زمان تخصص کافی را کسب کردند، اقدام به سرمایهگذاری مستقیم کنند. وی حضور افراد تازهوارد به صورت سرمایهگذاری مستقیم را در بازار سرمایه اشتباه عنوان کرد و گفت: سرمایهگذاری در بازار سرمایه مستلزم کسب مهارتهای لازم و صرف وقت است و اگر تخصص و زمان کافی برای این کار را در اختیار نداشته باشند، بهتر است از خدمات مدیریت سرمایهگذاری بهره برده و به صورت غیرمستقیم در این بازار سرمایهگذاری کنند.