اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۷ تحولات خرد و کلان بسیاری را تجربه کرده است. آثار همه این تحولات در نرخ رشد اقتصادی انعکاس پیدا کرده است و مطابق آماری که توسط مرکز آمار منتشر شده است نرخ رشد GDP با نفت و بدون نفت در سال ۱۳۹۷ به ترتیب منفی ۹/۴ و منفی ۴/۲درصد اعلام شده است.[۳] نرخ تورم دوازده ماهه منتهی به فروردین ماه سال ۱۳۹۸ نیز به ۶/۳۰ درصد رسید که نسبت به اسفند ماه ۱۳۹۷ به میزان ۷/۳ واحد درصد افزایش یافته است. نرخ رشد گروههای صنعت و کشاورزی نیز در ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۷ به ترتیب منفی۶/۹ و منفی ۵/۱ درصد اعلام شده است .با توجه به موارد فوق الذکرامروزه اصلیترین مسئله حوزه تولید و صنعت مشکلات ناشی از تحریم هاست چه این که در این زمینه علیرغم تلاش گسترده حاکمیت و به ویژه دولت و نهادهای اجرایی به دلیل اختلاف در برداشت از اصل موضوع و رویکردها و یا به عبارت دقیقتر اختلاف در استراتژیها و تاکتیکها برای مقابله با آثار آن در بین دستاندرکاران باعث شده است آثار تحریم بیشتر از تصور در اقتصاد و تولید رخ نمایاند. بر این انجمن مدیران صنایع درصدد برآمده است تا اقدامات دولت را با یک بررسی اجمالی به عنوان مبنای گفتگو بین اعضا و صاحبنظران قرار دهد. لذا این گزارش اجمالی در چهار بخش تحت عنوان تشریح تحریمهای اعمال شده، کانالهای اثرگذاری تحریم، اقدامات اجرایی دولت و در نهایت پیشنهادها سازماندهی شده است تا به جهت تبادل نظر بین اعضا و ارایه راهکارهای برونرفت در دستور کار کمیتههای کارشناسی قرار گیرد.
۱ – تحریمهای وضع شده علیه ایران در سال ۱۳۹۷
در طول ۴۰ سال گذشته ایران مشمول انواع و اقسام محدودیتهای اعمال شده از سوی کشورهای غربی و سازمانها و نهادهای بینالمللی شد که در مورد آنها در دستگاههای مختلف کشور گزارشهای مفصلی تهیه شده است.[۴] برای برداشتن این تحریمها در دو دهه اخیر مذاکرات متعددی بین ایران، کشورهای غربی، چین و روسیه انجام شد که ماحصل آن، تصویب “برنامه جامع اقدام مشترک” موسوم به “برجام” در ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ است.[۵] بررسیها نشان میدهد که تحریم ایران از سال ۲۰۰۶ میلادی وارد فاز جدیدی شد که ویژگی برجسته آن، تبدیل تحریمهای یکجانبه و یا دوجانبه به تحریمهای چندجانبه، فراگیر و تحریم کشور توسط سازمان ملل بود. این ویژگی نشان میداد که اعمال محدودیت بر ایران وارد دوران جدیدی شده است.
انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور در ایالات متحده امریکا در سال ۲۰۱۶ میلادی، تحولات بینالمللی را وارد مرحله جدیدی کرد که برجستهترین آن خروج این کشور از توافق نامهای بود که برای رسیدن به آن، کشورهای مختلف زحمات بسیاری را متحمل شدند. اما در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ ناگهان امریکا تصمیم گرفت از برجام خارج شود. پس از این تصمیم، در ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ فرمان اجرایی۱۳۸۴۶ را امضا کرد که بر اساس آن مقرر گردید تمامی تحریم های امریکا علیه ایران در ۱۵ مرداد و ۱۴ آبان ۹۷ به مرحله اجرا درآیند. تحریمهای وضع شده در حوزههای مختلف بود که کلیه فعالیتهای اقتصادی در بخش های نفت، صنایع و معادن، انرژی، بیمه، بانک، فلزات گرانبها، حمل و نقل و … را شامل میشد و تحت تاثیر قرار میداد که سر فصل آنها به شرح ذیل است:
یک- تحریم نفت، پتروشیمی و بخش انرژی کشور
دو- تحریم نظام بانکی، خدمات بیمهای و خدمات پیام رسان مالی بین المللی
سه- تحریم ریال و انتشار اوراق بدهی
چهار- تحریم کشتیرانی و کشتیسازی
پنج- تحریم خودروسازی
شش- تحریم تجارت ایران با طلا و فلزات گرانبها
هفت- تحریم گرافیت و فلزات خام
هشت- تحریم خرید اسکناس دلاری امریکا
نه- تحریم آلومینیوم و مس
محورهای فوقالذکر گویای این واقعیت است که گستره و دامنه شمول تحریمهای وضع شده اخیر بر اقتصاد ایران بسیار وسیع و گسترده است و هر کدام از سرفصل های ذکر شده، کانالها و مجاری اثرگذاری بسیاری بر پیکره اقتصاد ایران دارند که در ادامه این قسمت جزئیات آن توضیح داده میشود.
سرآغاز تحریمها بر اقتصاد ایران با بخش نفت شروع شد. کاهش صادرات نفت خام به صورت مستقیم بر بودجه اثرگذار است و این کاهش باعث شد تا بودجه دچار کسری گردد و دولت برای جبران آن به انجام اقداماتی در زمینه سیاستهای پولی و مالی متوسل شود که انتشار پول و تغییر در نرخ ارز از جمله آنهاست.
در قوانین بودجه سنواتی کشور، واگذاری داراییهای مالی[۶] نیز یکی دیگر از منابع عمومی دولت در تأمین منابع بودجه محسوب می شود که فروش آن مشمول تحریمهای جدید وضع شده گردید.
مطابق اقدامات انجام شده توسط ایالات متحده امریکا، نظام مالی و بانکی کشور نیز مشمول تحریمها شد و به دنبال آن بانک مرکزی و تقریباً تمامی بانکها و نهادهای مالی کشور وارد لیست SDN[7] شدند که البته این وضعیت شامل حال شعب خارجی بانک های ایرانی نیز می شود. در این میان تحریم استفاده از چرخه دلار و پیام رسان مالی سوئیفت نیز در زمره این تحریمها قرار گرفته است. مهمترین اثری که این بخش از تحریم به کشور تحمیل کرده است، عدم دسترسی به تأمین ارز مورد نیاز کشور که ناشی از صادرات و یا ارز مورد نیاز برای واردات است. این در واقع با محدود شدن کانالهای مربوط به انتقال وجوه در عرصه بینالمللی و بهرهمندی از سوئیفت به وجود آمده است.
تحریمها، عرصه تجارت خارجی کشور را نیز مورد هدف قرار داده است و میتواند عرصه مربوط به واردات برخی از نهاده های تولید و کالاهای سرمایه ای را به کشور با محدودیت جدی مواجه کند. تحریم مربوط به فروش فلزات خام، گرافیت، تحریم کشتی سازی و کشتیرانی، بیمه، بنادر و … در این زمره قرار دارد. در واقع اعمال محدودیت در این اقلام باعث می شود صادرات و واردات انواع کالاها، صادرات محصولات پتروشیمی، فرآوردههای نفتی، واردات مواد اولیه، نهادههای مورد نیاز تولید، کالاهای مصرفی و … امکان پذیر نباشد. بخش تولید کشور و سرمایه گذاری در بخش انرژی نیز از تحریم بی نصیب نمانده است. صنعت خودروسازی مشمول تحریم شد و این باعث گردید هزاران دستگاه اتومبیل تولید شده در کارخانجات تولیدکننده خودرو به صورت ناقص در انبارها دپو شوند و عرضه آنها به بازار امکان پذیر نباشد، لذا بازار با عدم تعادل های متعددی مواجه گردید.
هر کدام از مواردی که در این نوشتار بدانها اشاره شده است بدون شک هزینهها و خسارتهایی را نیز برای اقتصاد ایران به دنبال داشته است که در فاصله یک سال گذشته اثرات آن در کشور ملموس است. با توجه به اینکه دولت در اثر اعمال تحریم با کمبود منابع ارزی و بودجهای مواجه شد، برای جبران کسری ناشی از این محل، ممکن است به رشد پایه پولی دامن بزند و این سیاست آثار منفی نظیر تورم به اقتصاد تحمیل خواهد کرد. تحریم در بخش نظام بانکی، بیمه و مالی، با توجه به نقشی که این فعالیتها در دنیای تجارت امروز دارند و بدون استفاده از این خدمات، تجارت امکان پذیر نیست، باعث می شود که در نظام تجاری کشور اختلالات جدی به وجود آید، هزینههای مبادله افزایش یابد و عدم دسترسی به این خدمات نیز انزوای مالی، تجاری و بانکی را برای کشور رقم میزند. تحریم های مربوط به این بخشها و علیالخصوص بخش تجارت خارجی باعث میشود در تأمین کالاها، مواد اولیه و نهادههای مورد نیاز تولید و کالاهای سرمایهای اختلالات جدی حاصل شود و اینها خود میتواند افزایش نرخ بیکاری، کاهش نرخ رشد اقتصادی، رکود، تعطیلی بنگاهها و … را به دنبال داشته باشد.
تحریم به هر صورتی که انجام شده است[۸] با دو شکل کلی شامل ممنوعیت تجاری و مالی اعمال میشود و این باعث میشود صادرات، واردات، سرمایهگذاری و هزینههای تولید تحت تأثیر قرار گیرند. اقتصاد ایران بدلیل ساختار شکننده، وجود ضعفهای ساختاری متعدد، اتخاذ تصمیمات سیاسی، غیرکارشناسی و غیراقتصادی از سوی نهادهای مختلف در مباحث اقتصادی باعث شده است تا کشور در مقابله با شوکهای درونی و بیرونی از تابآوری مناسب برخوردار نباشد. این وضعیت باعث شد تا در سالهای اخیر، تحریم وضعیت نامناسب اقتصادی را تشدید کند.
در دنیای امروز هیچ کشوری بدون داشتن مبادلات مختلف سیاسی و اقتصادی قادر نخواهد بود اصل اول اقتصاد را که همانا استفاده بهینه و کارا از منابع محدود است را تعقیب کند. تحریم در گام اول و به صورت مستقیم این تعامل را با مشکل مواجه میکند. تحریمهای وضع شده بر اقتصاد ایران با اعمال انواع محدودیتها بر صنعت نفت کشور آغاز شد و این در اولین گام باعث گردید صادرات نفت با کاهش مواجه شود.
درآمدهای نفتی بخشی از منابع عمومی دولت و منابع بودجه عمومی دولت را تشکیل میدهد. مراجعه به فروض مربوط به قانون بودجه سال ۱۳۹۷ کل کشور، مقرر گردید روزانه بیش از ۴/۲ میلیون بشکه نفت و میعانات گازی صادر و علاوه براین، روزانه ۱۲۰ هزار بشکه میعاناتگازی با تخفیف ۵ درصد نسبت به صادرات در داخل فروخته شود و با احتساب این رقم، در مجموع صادرات نفتخام و میعانات و فروش داخلی آن بیش ۵/۲ میلیون بشکه خواهد شد. پیشبینی شده بود از مجموع فعالیت مربوط به صادرات نفتخام و میعانات گازی حدود ۵۰ میلیارد دلار درآمد عاید کشور شود[۹] که از این محل ۵/۱۴ درصد آن سهم شرکت ملی نفت است و مابقی سهم دولت و صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شده بود. با اعمال محدودیتهایی که از قِبل تحریم به کشور تحمیل شده است، تحقق این میزان صادرات با وجود آن محدودیتها امکانپذیر نیست و این به صورت کسری بودجه در کشور نمایان شده است و بودجه با تنگنای بیشتری مواجه خواهد شد. روند کاهشی تولید و صادرات نفت خام در سال ۱۳۹۷ در نمودار زیر ارائه شده است.
نمودار۱: تولید و صادرات نفت ایران در سال ۹۷ (میلیون بشکه در روز)
مطابق آنچه که در نمودار آمده است، با اعمال تحریم، صادرات نفت ایران در سال ۱۳۹۷ با کاهش مواجه شد و این وضعیت با جزئیات بیشتر و به همراه ارقام در جدول زیر نیز نمایش داده شده است.
جدول۱: وضعیت تولید و صادرات نفت خام ایران در سال ۱۳۹۷ (میلیون بشکه در روز)
ردیف | فروردین | اردیبهشت | خرداد | تیر | مرداد | شهریور | مهر | آبان | آذر | دی | بهمن | اسفند |
تولید | ۸۱/۳ | ۸۲/۳ | ۸۲/۳ | ۷۹/۳ | ۷۵/۳ | ۶۳/۳ | ۴۴/۳ | ۳۴/۳ | ۰۱/۳ | ۸/۲ | ۷۲/۲ | ۷۴/۲ |
صادرات | ۱۹/۲ | ۴/۲ | ۴/۲ | ۲۱/۲ | ۱۹/۲ | ۹/۱ | ۲/۱ | ۸/۱ | ۲۸/۱ | ۳/۱ | ۲/۱ | ۱/۱ |
مأخذ: گزارش ماهنامههای بازار نفت آژانس بین المللی انرژی March 2018-Feb 2019
با ارقامی که در جدول فوق آمده است، مجموعاً در سال ۱۳۹۷ به میزان ۷۹۷ میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی صادر شد که متوسط آن روزانه ۱۸۴/۲ میلیون بشکه برآورد میشود. اگر این رقم از ۴/۲ میلیون بشکه کسر شود نشان میدهد که میزان کاهش روزانه صادرات نفت خام به طور متوسط ۲۱۶ هزار بشکه است و در مجموع در سال مذکور ۸/۷۸ میلیون بشکه از صادرات پیشبینی شده نفت خام و میعانات گازی محقق نشد.[۱۰] این رقم نشان میدهد که در سال ۱۳۹۷ مجموعاً بیش از ۳/۴ میلیارد دلار از درآمد صادراتی نفت و میعانات در بودجه بر اثر تحریم محقق نشد. بنابراین در گام اول بیش از ۴ میلیارد دلار از درآمدهای پیشبینی شده در بودجه ۹۷ کل کشور با توجه به تحریم محقق نشده است که با توجه به نرخ تسعیر ۳۵۰۰ تومان به ازا هر دلار،[۱۱] رقم بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان، در اثر این عدم تحقق، بودجه با کسری مواجه شد.
ارز حاصل از درآمدهای مربوط به صادرات نفت بخشی از منابع ارزی کشور را تأمین میکند. کاهش صادرات نفت و محدودیت در دسترسی به خدمات بانکی و کانالهای نقل و انتقال مالی و پولی باعث میگردد که ارز حاصل از این محل نیز به کشور منتقل نشود و در تأمین ارز مورد نیاز برای فعالیتهای مختلف محدودیت بوجود آید. این موضوع سبب خواهد شد نرخ ارز افزایش یابد و این افزایش، اثرات قابل توجهای روی انجام فعالیتهای اقتصادی دارد، ارزش پول ملی و ذخایر ارزی کشور کاهش مییابد، هزینه تولید را افزایش و در مجموع رقابتپذیری را کاهش میدهد و سطح اشتغال را تحت تأثیر قرار میدهد.
خروج شرکتهای خارجی و کاهش سرمایهگذاری خارجی اثر دیگری است که تحریم به ایران تحمیل کرده است. از زمانی که ترامپ در اردیبهشت ۹۷ اعلام کرده است از برجام خارج میشود، شرکتهای خارجی زیادی دست از فعالیت در ایران کشیدند و از کشور خارج شدند. از جمله آنها توتال فرانسه، رنو و … هستند. لذا تحریم سبب میشود سرمایهگذاری خارجی در کشور کاهش یابد. این نیز سبب میشود تولیدات صنعتی کشور کاهش یابد.
کاهش مبادلات تجاری با کشورها از جمله اثرات منفی تحریم به شمار میرود. ایران با برخی از کشورهای آسیایی و اروپایی مبادلات اقتصادی زیادی داشت که تحریم باعث شده است این مبادله با کاهش مواجه شود. جزئیات این وضعیت در جدول زیر ارائه شده است.
جدول ۲: وضعیت مبادلات تجاری ایران با برخی از کشورها
مأخذ: وزارت صمت، سازمان توسعه تجارت
آمارها حکایت از این واقعیت دارد که متوسط نرخ رشد اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۷ منفی است. مرکز آمار ایران در فروردین ماه سال جاری متوسط نرخ رشد اقتصاد ایران را به قیمت بازار منفی ۸/۳ درصد اعلام کرده است. این در حالی است که متوسط نرخ رشد در سال ۱۳۹۶ به میزان ۷/۳ درصد بود.
جدول ۳: متوسط نرخ رشد اقتصاد ایران در ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۷ (درصد)
نام بخش | متوسط نرخ رشد نُه ماهه اول سال ۱۳۹۷ | متوسط نرخ رشد سال ۱۳۹۶ |
صنعت | ۶/۹- | ۶/۱ |
کشاورزی | ۵/۱- | ۱ |
خدمات | ۰۲/۰ | ۸/۶ |
تولید ناخالص داخلی | ۹/۴- | ۷/۳ |
تولید ناخالص داخلی بدون نفت | ۴/۲- | ۳/۴ |
*سال پایه ۱۳۹۰
مأخذ: مرکز آمار ایران
آنچه که در این قسمت آمده است گویای این واقعیت است که تحریم بر وضعیت اقتصاد ایران و برخی متغیرهای اقتصادی تأثیر منفی داشت. خروج برخی شرکتهای خارجی از کشور برغم امضا و انعقاد قرارداد، کاهش صادرات نفت، کاهش مبادلات تجاری با برخی کشورها را بدنبال داشته است.
برای سال ۱۳۹۸ نیز مطابق گزارشی که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با توجه به لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ کل کشور تهیه کرده است، رشد منفی اقتصادی بین ۵/۴ تا ۵/۵ درصد و احتمال رکود تورمی را پیش بینی کرده و علاوه بر این، صندوق بینالمللی پول نیز رشد منفی ۶ را برای اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۹ میلادی پیشبینی کرده است.[۱۲]
۳- ارزیابی اجمالی اقدامات دولت برای کاهش آثار تحریم
تصمیم دولت ترامپ به خروج از برجام و بازگشت تحریم به کشور در سال ۱۳۹۷ در دو مرحله، به لحاظ این که احتمال و امکان خروج از طرف امریکا پیشبینی نشده بود، نوعی غافلگیری برای کشور بدنبال داشت. به نظر میآید که در زمان تصویب برجام، ایران هیچ پیشبینی و جایگزینی برای اتخاذ رویکردهای این چنینی از سوی ۱+۵ نداشت و این خود باعث گردید تا ایران با غافلگیری مواجه شود. با این حال ایران برای کاهش اثرات این تصمیم ترامپ، اقداماتی را انجام داد که برجستهترین آن در سال ۱۳۹۷ تهیه «برنامههای دوازدهگانه مقابله با تحریم ها» بود.[۱۳] این برنامه ها در دو جلد و با بررسی سناریوهای مختلف تحریم آغاز شده و با سناریوسازی تاثیر آن بر رشد و تورم و اشتغال، وارد حوزههای بخشی شده و تلاش داشت به اقدامات دولت در زمینههای مختلف سامان بدهد. سرفصلهای مربوط به این برنامهها عبارت بودند از: آثار سناریوهای مختلف تحریم و تقسیمکار دستگاههای اجرایی برای مقابله با آن، محاسبه آثار تحریم بر بودجه عمومی و سناریوهای جبران آن، راهکارهای مهار و مدیریت رشد نقدینگی، برنامه تأمین مطمئن انرژی ، برنامههای ویژه حمل و نقل دریایی، ریلی و هوایی در تحریم، برنامههای صنعت معدن و تجارت در شرایط تحریم، نحوه برنامه واگذاری داراییهای مازاد دولت به مردم (سهام و املاک مازاد)، تسهیل شرایط عمومی و خصوصی و واگذاری طرحهای عمرانی و … . که در ادامه جهت طرح مسله به برخی از شاخص های مرتبط با آنها پرداخته میشود.
اگر چه وظایف دستگاههای اجرایی در قانون تشکیل و اساسنامه آنها مشخص شده است ولی شرایط اضطراری حکم میکرد برخی از دستگاهها مأموریت ویژهای را به عهده بگیرند. از اصلیترین این راهکارها میتوان به احیاء مجدد “کارگروه تنظیم بازار” با محوریت وزارت صمت و “تشکیل شورای عالی سران سه قوه” اشاره کرد. ایراداتی که به این حوزه وارد بود اولاً مغفول ماندن برخی قوانین مرتبط توسط دو شورای یاد شده و ثانیاً نحوه اجرای مصوبات ابلاغی بوده است. متاسفانه در خصوص مدیریت مناسب موضوعات در مجموعه دولت و تقسیم کار که در این قسمت به عنوان یکی از سرفصلها مطرح گردید در مجموعه دولت راهبرد مشخص و هماهنگی و یکپارچگی در اتخاذ تصمیم وجود ندارد و مصداق دقیق آن تشکیل وزارت بازرگانی است که در این مورد نه در دولت و نه در قوه مقننه اتفاق نظری وجود ندارد
واقعیت این است که ایران از سال ۱۳۵۷ تاکنون در چندین دوره تحریم شد و این تحریمها یک جانبه، دوجانبه و فراگیر بودند. برغم وجود چنین تجربه و سابقهای در خصوص تحریم در کشور، پیرامون تحریم وضع شده اخیر در بخش بودجه اصلاحات مناسبی که بتواند هزینههای غیر ضروری را کاهش دهد، اقدامی صورت نگرفته است. در این قسمت برغم آن که دولت مباحثی را مطرح کرده است در عمل اقدام جدی در حوزه ساختار دستگاههای اجرایی صورت نگرفته و کماکان وضعیت همانند شرایط عادی در حال انجام است. مصداق دقیق این شیوه اتخاذ تصمیم، بیعملی دولت در نحوه اجرای قانون هدفمند کردن یارانههاست که حداقل در بخش واریز نقدی آن بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان در طول سال توزیع میشود، حال آن که میتوان حداقل سه دهک پردرآمد را از لیست یارانهبگیران حذف کرد. البته اخیراً سازمان برنامه و بودجه چارچوب اصلاح ساختاری بودجه با رویکرد قطع وابستگی مستقیم بودجه به نفت جهت اخذ پیشنهادها و نظرات منتشر کرده است ولی با توجه به سابقه چند دههای این پیشنهادهای اصلاحی بعید به نظر میرسد که این پیشنهاد نیز در عمل مورد توجه جدی قرار گیرد.
اینکه رشد نقدینگی یکی از عوامل کلیدی نوسانات نرخ ارز تورم است تردیدی وجود ندارد و بر همین اساس دولت در شرایط تحریم یکی از اهداف خود را مهار رشد نقدینگی قرار داده است با این حال میزان نقدینگی در پایان سال ۹۷ حدود ۲۳ درصد نسبت به سال ۹۶ رشد داشت در حالیکه در سال ۱۳۹۶ این عدد حدود ۲۲ درصد بود لذا با نگاه اجمالی به همین شاخص میتوان گفت نه تنها رشد نقدینگی نسبت به سال قبل کمتر نشده است بلکه یک درصد هم بیشتر گردیده است.
دولت یازدهم در این بخش تلاش کرده است تا با وارد مدار کردن پالایشگاه ستاره خلیجفارس، بنزین مصرفی مورد نیاز کشور را تأمین کند. در این بخش دولت و مجلس متأسفانه بدلیل نداشتن سیاست و هدف واحد هنوز به جمعبندی مشخصی نرسیدند و شرایط به صورتی در حال پیگیری است که با زمان غیر تحریمی هیچ تفاوتی ندارد. استمرار این شیوه مدیریت در بازار انرژی به صورت عام و مصرف پنج فرآورده اصلی نفتی قابل دوام نیست. این موضوع در بازار فرآورده بنزین جدیتر و ملموستر است. اگر تحریم برای یک یا دو سال آینده ادامه یابد، بدون شک واردات بنزین جدی خواهد بود و با توجه به محدودیتهایی که در بخش زیرساخت انتقال و توزیع بنزین کشور وجود دارد، دیگر با واردات هم که در لیست تحریم قرار دارد، تأمین نیاز داخل امکان پذیر نخواهد بود.
حمل و نقل نیز در لیست تحریمهای وضع شده جدید قرار دارد. بخش حمل و نقل با توجه به نقشی که در ایجاد ارزش افزوده در اقتصاد دارد، از اهمیت بسیار برخوردار است. این موضوع از آن جنبه دارای اهمیت است که عمده واردات کشور از طریق حمل ونقل دریایی و از طریق بنادر باید انجام شوند و صادرات نفت نیز که از طریق حمل و نقل دریایی انجام میشود آسیب جدی میبیند. در تحریم جدید بنادر بزرگ کشور نظیر بندر امام و بندرعباس که بیش از ۸۰ درصد واردات دریایی کشور از این دو بند انجام میشود با محدودیت مواجه شدند و برای کم اثر کردن تحریم جا دارد که از بنادر کوچک برای جابجایی کالا استفاده کرد.
وزارت صمت نیز برنامه تفصیلی کوتاهمدت ستاد تحریم وزارتخانه مذکور را در سه بخشِ تولید صنعتی- معدنی، مدیریت واردات و صادرات و تقویت لجستیک و مبادلات مالی و بیمه تنظیم کرد. حداقل نیاز ارزی برای تامین مواد اولیه، اقلام و ملزومات مصرفی خطوط تولیدی صنعتی را تا پایان سال ۱۳۹۷به میزان ۲۵ میلیارد دلار برآورد کرد و ارزبری کالاهای اساسی بخش صنعت و معدن در سال ۱۳۹۷ حدود ۵/۷ میلیارد دلار تخمین زد. بررسی برنامههای ارائه شده توسط وزارت صمت گویای این واقعیت است که این برنامهها دارای اقدامات عملی و اجرایی مشخص نیستند. اتفاقاتی که در سال ۱۳۹۷ برای بخش تولید افتاد این ادعا را اثبات میکند
اموال مازاد بانکها در واقع دارایی های منجمد شده بانکی محسوب میشوند که در اقتصاد کشور دارای آثار مخربی از جمله افزایش قیمت کاذب املاک و خروج سپرده سرمایهگذاران از چرخه تولید میباشد. گزارشی دال بر تسریع واگذاری ها منتشر نشده است و رسانهها در روز یکم خرداد ۹۸ به نقل از رئیس وقت کمیسیون اقتصادی اعلام کردند که پروژه واگذاری اموال مازاد بانکها موفق نبوده است.در حوزه اموال مازاد دولت نیز روشهای واگذاری شفافی تدوین نشده است.
در خصوص تسهیل مشارکت عمومی و خصوصی اخیرا لایحه ایی از سوی دولت ارایه شده است که هدف از آن ایجاد بستر قانونی برای اجرای شیوه مشارکت عمومی – خصوصی در اجرای پروژههای عمرانی (تملک داراییهای سرمایهای) و ایجاد شفافیت در خصوص تعهدات دولت و حقوق و مسئولیت طرفین مشارکت عنوان شده است و لایحه در ۲۹ ماده و ۸ فصل شامل کلیّات که عموماً به تعریف اصطلاحات پرداخته است. فصل دوم تحت عنوان سیاستگذاری برای توسعه مشارکت عمومی – خصوصی ارائه شده است در فصل سوم به ساختار و فرایند اجرایی پرداخته است. در فصل چهارم قواعد، روشها و قراردادهای مشارکت معین شده است. در فصل پنجم احکام مربوط به تامین مالی دوره احداث، بهرهبرداری عنوان شده است و در فصل ششم مفاد مرتبط با ریسکها و تضامین آورده شده است. فصل هفتم و هشتم هم شامل مفاد مرتبط با حل اختلاف و مقررات عمومی است.
با نگاه اجمالی می توان گفت که وجود طرحهای نیمهتمام گسترده،عدم وجود استراتژی مشخص در تعریف طرحها علیرغم وجود قیودات متعدد قانونی و عدم امکان تامین مالی به هنگام از جمله مشکلات اصلی این طرح ها قلمداد میشود حال یکی از اصلیترین سوالات قابل طرح این است که این لایحه در پاسخ به کدام مشکلات مذکور ارائه شده است.
این لایحه حتی اگر با همین محتوی هم تصویب شود، به دلیل تداخلهای متعددی که با قوانین و مقررات مرتبط با اجرای طرحهای عمرانی در قوانین توسعهایی، بودجه و آییننامههای مرتبط پیدا خواهد کرد، امکان اجرای دقیق نخواهد داشت. به عبارت دیگر از منظر هماهنگی لایحه با مقررات موجود احصایی در خصوص قوانین و مقررات ناسخ و منسوخ انجام نگرفته است.
موضوع دیگری که در این لایحه وجود دارد پیشبینی نهادهای مختلف جدیدی است که احتمالاً خود منجر به شکلگیری بروکراسی جدید اداری خواهد شد و احتمالاً موانع جدیدی در تعریف و اجرای طرحهای تملک داراییهای سرمایهای خواهد شد مانند شورای ملی راهبری و شوراهای مرتبط در استان، کارگروه توسعه مشارکت عمومی – خصوصی، تسهیلگر مشارکت، صندوق ضمانت تعهدات طرف عمومی، موسسات اعتبارات سنجی غیر دولتی. بر اساس تجربه موجود در نظام فنی و اجرایی کشور ایجاد چنین نهادهایی نه تنها منجر به تسهیل فرایندها نمیشود بلکه هماهنگی بین همه این نوع دستگاهها که عملاً شبیه هماهنگی در هیاتوزیران است، خود به مانع جدید تبدیل میشوند.سومین نکته کلیدی پیشبینی حداقل ۱۰ آییننامه و دستورالعمل است که با ماموریتهای مختلف مثل ارائه خدمات مالی توسط بانکها، انواع تضامین مورد توثیق، اساسنامه هیات امنای صندوق، ضوابط موسسات اعتبار سنجی، …. میباشد که ایجاد انسجام بین این همه مقررات برای یک هدف مشترک توسط نهادهای ذینفع متعدد مثل بانکها، دستگاههای اجرایی و بازار سرمایه امر غریبی به نظر میرسد.
بررسی و مطالعه مفاد این بسته نشان میدهد که یکسان بودن برنامه اشتغالزایی در شرایط تحریمی و غیرتحریمی مهمترین ضعف این برنامه است. تجربه تحریم سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ نشان داد که با اعمال تحریم، شرایط بخش های مختلف اقتصادی در مقایسه با شرایط عادی متفاوتتر است و بخش های فعال اقتصادی در چرخه فعالیت اعم از تولید، صادرات و واردات با مشکلات متعدد و هزینه مبادله زیادی مواجه خواهند شد که اولویتبندی تهیه شده توسط سازمان برنامه و بودجه این تنگناهها را در نظر نگرفته است. بدون شک اگر این رویکرد مورد توجه قرار میگرفت، اولویتبندها نیز تغییر میکرد. قبل از اعمال تحریم سال گذشته، دولت با هدف خروج از رکود اقتصادی و در قالب “قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور” مصوب ۱/۲/۱۳۹۴، با هدف تحریک تقاضا در بخش خودروسازی، جایگزینی خودروهای فرسوده به عنوان یکی از برنامه های اشتغالزایی ارائه شده بود. اما اتفاقاتی که در صنعت خودروسازی از زمان اعمال تحریم افتاده است نشان میدهد که این برنامه قابلیت اجرایی ندارد و تحریم با توجه به این که باعث شد تا شرکتهای خودروسازی خارجی ایران را ترک کنند، واردات قطعات نیز با مشکل مواجه شد و در حال حاضر هزاران خودرو ساخته شده در کارخانجات خودروسازی کشور بدلیل نداشتن قطعات ناقص و در انبارها دپو شدند لذا در بخش خودروسازی تولید کاهش یافته است و این برنامه نمیتواند اولویت مناسبی برای اشتغالزایی در کشور در شرایط تحریم باشد.
در حوزه فناوری اطلاعات آنچیزی که بیشتر مدنظر صنعتگران است استفاده بهینه از انبوه سامانه های اطلاعات موجود در دستگاهای مختلف اجرایی است که کمک چندانی برای تسهیل فرایندها و دسترسی فعالین به خدمات دولتی در راستای تسهیل فضای کسب و کار ،شفاف سازی و کاهش فساد نکرده است.
بطور کلی باید گفت در بستههای دوازدهگانه تهیه شده توسط دولت متاسفانه در خصوص هزینههای مبادله مترتب بر فعالیتهای بخش خصوصی در شرایط تحریم راهکاری ارائه نشد این در حالی است که هزینه مبادله ناشی از فعالیتهای اقتصادی این بخش چندین برابر شد. البته نه تنها این موضوع مغفول ماند و در اولویتهای سازمان برنامه بدان توجه نشد، بلکه دولت بعضاً با انواع مداخلهها در قالب نظام تنظیم بازار، فشارهای مضاعفی را به تولیدکنندگان تحمیل میکند. اینها میتواند در ناهماهنگی بین دستگاهایی متولی بخش دولتی نیز ریشه داشته باشد. وجود چنین هزینههای تحمیلی بر تولیدکننده که باعث شد تا تورم تولیدکننده در آبان ۹۷ به بیشترین میزان خود در یک دهه اخیر و به بیش از ۶۳ درصد برسد سبب گردید برخی از تولیدکنندگان حتی بدون دریافت وثائق خود، قراردادهای امضا شده خود را با دستگاههای اجرایی نظیر وزارت نفت، وزارت نیرو و وزارت صمت لغو کنند. برغم تهیه بسته اجرایی مقابله با تحریم، بنگاهها در ترخیص کالاهای خود از گمرک دچار مشکلات فراوانی هستند. در تخصیص ارز مربوط به گشایش اعتبار، بخش خصوص با بروکراسی بسیار پرپیچ و خم مواجه شده است. بخش خصوص برای دریافت ارز مربوط به این نوع گشایشها، بیش از یکسال است که ریال مابه ازا ارز خود را به بانکهای عامل پرداخت کردند اما این بانکها نه ارز در اختیار آنها قرار میدهند و نه ریال آنها را به اینگونه شرکتها برمیگردانند. این است که برخی از این شرکتها و بنگاهها با کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش مواجه هستند و هیچ نهادی هم پاسخگوی این تصمیمات نیست.
در جریان برجام، برخی از شرکتهای ایرانی فعال در حوزه ساخت تجهیزات، قراردادهای خرید لیسانس با شرکا خارجی منعقد کردند و اینها به صورت مشترک سرمایهگذاری برای تولید کالا و تجهیزات نظیر ساخت خط تولید و ایجاد و احداث سوله و کارگاه کردند که برخی از آنها حوزه مصرفشان در صنایع خاص نظیر انرژی و نفت و گاز که دولت در آن کارفرما به شمار میرود و مصرفکننده انحصاری آن است و برخی از این نوع کالاها استراتژیک نیز به شمار میروند. در این بخشها نیز بدلیل ناهماهنگیهایی که بین دستگاههای مختلف وجود ندارد برخی از کالاهایی که از کشور خارجی وارد شدند تا در خط تولید آنها مورد استفاده قرار گیرند در پیچ و خم گمرک و بخشنامههای صادره از سوی بانک مرکزی گیر افتاده است. اینها همه نشان از این واقعیت دارد که بین دستگاههای اجرایی نظم فکری و مدیریت متمرکز برای حل مشکلات این چنینی در مجموعه دولت وجود ندارد.
تحریم های وضع شده علیه ایران یکی از پیچیده ترین از منظر شیوه های تحریم با مشمول کردن تمامی بانکها و نهادهای مالی کشور و یکی از گسترده ترین به لحاظ دایره شمول آن که از نفت و آلومینیوم شروع و تا اوراق بدهی ادامه پیدا می کند است .در این راستا مخالفتهای ظاهری اروپا و سایر قدرت های جهانی با تحریم ها در عمل کاری از پیش نبرده است بطوریکه تحریم ها باعث نرخ رشد منفی گردیده است. افزایش قیمت مواد اولیه باعث افزایش هزینه تولید از یک طرف و باعث کاهش صادرات به دلیل بالا رفتن هزینه مبادله و عدم امکان انتقال ارز به داخل کشور در حوزه تجارت از طرف دیگر شده است .دولت از همان ابتدای خروج امریکا از برجام با شناسایی کانال های اثرگذاری بسته های اجرایی را برای کاهش آثار تحریم تدوین و ارائه کرد. بررسی برخی از آمارها مثل نرخ تورم، نرخ رشد نقدینگی، پایین بودن بازگشت ارز به داخل و بالا بودن هزینه های مبادله در محیط کسب و کار نشان می دهد که خروجیهای بستههای اجرایی که چندان مطلوب نیستند. نامطلوب بودن این خروجیها و نحوه اجرای بسته های اجرایی به دلایل مختلف از جمله عدم هماهنگی بین دستگاههای اجرایی و تناقض در هدفگذاریها، غیر واقع بینانه بودن آنها و عدم تلقی واحد بین دستگاههای اجرایی و حاکمیتی از آثار تحریم و راههای مقابله با آن ناشی میشود . استخراج توصیههای سیاست و راهکارهای عملیاتی برای کاهش آثار تحریم مستلزم بررسی جزئیات هر کدام از بستههای ابلاغی با تخصصهای مختلف است و انجمن در نظر دارد با تشکیل جلسات کمیتههای کارشناسی با حضور اعضا آنها را استخراج و در اختیار فعالین، تصمیمگیران و مجریان قرار دهد.
[۱] – www.amar.org.ir
[۲]– IBD
[۳] – www.amar.org.ir
[۴] – مرکزپژوهشهای مجلس شورای اسلامی در نشریه شماره ۶۱ مجلس و پژوهش مقالهای با “بررسی آثار تحریم بر اقتصاد ایران با تاکید بر تجارت خارجی در سال ۱۳۸۹ منتشر کرد که توسط آقایان سید محمدرضا سید نورانی و صمد عزیز نژاد نگارش شد. “مدیریت اقتصادی کشور در شرایط تحریم” عنوان مطالعهای است که در سال ۱۳۹۳ توسط اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران منتشر شد.
[۵] – لازم به توضیح است که در ۱۶ ژانویه ۲۰۱۶ آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پایبندی ایران را به تعهدات هستهای خود در برجام اعلام کرد و پس از آن، در ۲۳ ژانویه ۲۰۱۶، برجام اجرایی شد.
[۶]– واگذاری دارائیهای مالی یکی از منابع عمومی دولت در بودجه است. رقم مربوط به این قلم در قانون بودجه سال ۱۳۹۸ بیش از ۵۱ هزار میلیارد تومان است. این رقم در قانون مذکور از ۹ بند منابع حاصل از فروش و واگذاری انواع اوراق مالی و اسلامی، منابع حاصل از استفاده از تسهیلات خارجی و … تشکیل شده است.
[۷]– Specially Designated Nationals
وزارت خزانهداری امریکا لیستی مشخص از اشخاص حقیقی و حقوقی خارجی را تعیین کرده است که اشخاص و اتباع امریکای و غیر امریکایی از انجام هر نوع همکاری با آنها ممنوع شدند و اگر همکاری با این لیست انجام شود آن شخص مشمول تحریم یکجانبه امریکا قرار میگیرد.
[۸] – همانطوری که در قسمتهای قبلی این نوشتار آمده است، تحریمها به صورت یکجانبه، دوجانبه، فراگیر یا چندجانبه که سازمانهای بینالمللی نیز شروع به تحریم میکنند، انجام میشود.
[۹]– به این رقم باید عدد صادرات گاز را نیز اضافه کرد که بیش از یک و نیم میلیارد دلار در نظر گرفته شده است.
[۱۰] – مطابق آخرین اخبار روز جمعه مورخ ۲۴ خرداد ۹۸، تولید نفت خام ایران به کمترین میزان خود در سالهای پس از انقلاب و حتی زمان جنگ تحمیلی رسیده است و این نشان میدهد که صادرات نفت نیز کاهش یافته و براساس آمارهای غیرررسمی به روزانه ۵۰۰ هزار بشکه کاهش یافته است.
[۱۱] – این نرخ در قانون بودجه در نظر گرفته شده بود.
[۱۲] – مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی. گزارشات مربوط به لایحه بودجه سال۱۳۹۸
[۱۳] – لازم به توضیح است، سازمان برنامه از هفته دوم تیرماه تهیه بسته مقابله با تحریم ها و حمایت از تولید در وضعیت جدید را در دستور کار خود قرار داد و در بیست و دوم تیر به عنوان «برنامه های دوازدگانه مقابله به تحریم ها» مباحث آن تکمیل شد.
برای مشاهده متن کامل گزارش کلیک کنید