شنبه 6 خرداد 1396
.
بخش خصوصي در چهار سال گذشته به انحاي مختلف همواره عملكرد دولت يازدهم را مورد تاييد قرار داده است. انتخاب روحاني براي دومين بار خبر خوبي براي فعالان اقتصادي، خصوصا بخش خصوصي است. ارزيابي مجيدرضا حريري نايبرييس اتاق ايران و چين درباره انتخابات آن است كه اقشار مختلف جامعه با ديدگاههاي مختلف به پاي صندوقهاي راي آمدند تا ما به عقب برنگرديم. به گفته وي عمدتا نقد گروههاي كارشناسي به آقاي روحاني بابت كارهايي كه كرده است نبود بلكه به دليل كارهايي است كه نكرده است و اميدواريم دولت دوازدهم مطالبه دقيق و منطقي فعالان اقتصادي را در حوزههاي مختلف احصا كرده و آنچه امكانپذير است را طبق يك برنامه زمانبندي شده پيش ببرد.
حريري گفت: در حوزه اقتصاد، دولت يازدهم موضوعاتي مثل تثبيت بازار و كاهش شتاب تورم را بسيار خوب پيش برده است. اما آقاي روحاني با يك صورت حساب رنگين و خواستههاي حتي متضاد از رايدهندگانش روبهروست بنابراين بايد دولت بعد از شنيدن مطالبات همه يك برنامه راه براي خواستههاي شدني و منطقي تهيه كرده و به مردم اعلام كند.
وي ادامه داد: در حوزه اقتصاد ما معتقديم كه دولت استراتژي مشخصي براي اقتصاد داشته باشد و معلوم باشد كه نگاهش به اقتصاد نگاهي ممانعتي و نهادگرايي است يا نگاهي مبتني بر اقتصاد آزاد و رقابتي و بر اين اساس تعيين تكليف كند.
مجيدرضا حريري اذعان داشت: شخصا معتقدم تيم اقتصادي آقاي روحاني بايد تيم همگونتري باشد. قطعا نميتوان رضايت همه گروهها را جلب كرد اما در حوزه اقتصاد موضوعاتي چون بنگاههاي كوچك و متوسط، اشتغال، تجارت خارجي و نحوه ماليات ستاني دغدغه همه گروههاست و بايد سر و سامان داده شود و شفافيت در ارائه برنامهها وجود داشته باشد. نايبرييس اتاق ايران و چين در اين مورد افزود: ما بايد همه هدفمان رسيدن به رونق اقتصادي و اشتغال باشد. البته منظور از اشتغال، اشتغالي است كه از رونق اقتصادي حاصل شده باشد نه اشتغالي كه زاييده جيره و سوبسيد و پرداخت حقوق باشد. براي رسيدن به رونق نيز بايد راهبرد اقتصادي خودمان را مشخص كنيم. قطعا خيلي از موضوعات اقتصادي فقط راهكار اقتصادي ندارند، لذا توجه جنبههاي مختلف و ريشهيابي مشكلات و موانع رونق اقتصادي ضروري است.
وي توضيح داد: در حوزه صادرات بايد اول بتوانيم توليدمان را رقابتي كنيم و بعد بايد با مردم دنيا رابطه خوبي داشته باشيم تا بتوانيم كالاي خودمان را بفروشيم. برخي از اين اتفاقها از حوزه تصميمگيريهاي اقتصادي خارج است و بر ميگردد به حوزه سياست خارجي و تصميمگيريهاي سياسي نظام و بايد همه اينها هماهنگ و همجهت شود چرا كه نميتوانيم به همه دنيا رفتار غيردوستانه نشان بدهيم و توقع داشته باشيم كه كالاي ما را بخرند. ديپلماسي سياسي ما بايد اقتصاد را در تصميمگيريهاي خود مدنظر قرار دهد.
حريري به دوطرفه بودن جاده تجارت اشاره كرد و گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت ما يك ليست بلند 800 قلمي از كالاهايي ارائه داده كه خريد آنها ممنوع است، در چنين احوالي نميتوانيم انتظار داشته باشيم كه كشورهاي ديگر كالاي ما را با روي باز بخرند.
وي اذعان داشت: معتقدم بايد در تيم اقتصادي دولت دوازدهم در جهت يكدست كردن سياستهاي اقتصادي بازنگري شود. ما در دولت يازدهم شاهد تناقض رفتار و تضاد منافع بين نهادهاي اقتصادي در داخل دولت بودهايم. وزارتخانهها و سازمانهاي مختلف در قوانين و دستورالعملها هماهنگ نبودند در حالي كه بايد برآيند نگاههاي مختلف در نهايت يك سياست را دنبال ميكرد لذا اين مساله را دولت دوازدهم بايد به جد پيگيري كند.
مجيدرضا حريري در مورد جذب سرمايهگذاري خارجي و تاثير آن بر گردش چرخ توليد گفت: جذب سرمايهگذاري خارجي ضروري است اما بايد بدانيم كه جذب سرمايهگذاري خارجي راهكار مشكلتري نسيت به ساير راهحلها براي مشكلات اقتصادي است. چون براي جذب و جلب اعتماد سرمايهگذار خارجي بايد ابتدا محيط كسب و كار خودمان را سر و سامان بدهيم و ديپلماسي سياسيمان در خدمت اقتصاد باشد. ما در دو دهه اخير در اين حوزه خوب عمل نكردهايم و نيازمند بازنگري در سياستهاي ديگر غيراقتصادي هستيم اما با امكانات فعلي هم ميتوان تصميمات قاطع و هماهنگ گرفت و ميتوان چند پله در اين حوزه بالا رفت اما تا رسيدن به نقطه مطلوب فاصله زيادي داريم.
وي تحرك جزيي در زمينه اشتغال را در گرو رسيدگي به صنايع كوچك و متوسط دانست و در مورد دليل عدم حركت بنگاههاي كوچك و متوسط گفت: من معتقدم براي رفع مشكل صنايعي كه ايراد مديريتي دارند تزريق نقدينگي راهگشا نيست. پول پخش كردن در اين صنايع راهحل مشكل بنگاههاي كوچك و متوسط نيست چرا كه بحران اين بنگاهها انبار شدن كالا و نبود تقاضاست. حفظ صنعتي كه تكنولوژي بهروز، امكان بهروزرساني و مشتري داخلي و خارجي هم ندارد با هدف ضربه نخوردن به اشتغال كار غلطي است. ما مشكل توليدكنندگاني را داريم كه دانش مديريت ندارند.
وي افزود: من معتقدم بسياري از اين بنگاهها لازم است ورشكسته شوند چون توليد غير روزآمد مشتري ندارد و ادامه فعاليت آن اثري بر رونق و اشتغال ندارد. مجيدرضا حريري يكي از طبيعيترين روشها براي رونق اقتصادي را توليد تحت امتياز دانست و گفت: اين كار مستلزم فرهنگسازي است چرا كه هنوز تفكراتي در جامعه وجود دارد كه ديد خوبي نسبت به اين مساله ندارند. اگر ما يك كالاي با كيفيت با تجهيزات خوب توليد ميكنيم و اين كالا تحت ليسانس يك برند مطرح قرار بگيرد قاعدتا ميتواند با چند برابر ظرفيت كار كند واشتغال را به همين نسيت افزايش دهد.
منبع: روزنامه تعادل