آبان 1405
ش ی د س چ پ ج
 101112131415
16171819202122
23242526272829
30010203040506
070809  
« مهر    

عضویت در خبرنامه

به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






    logo transparentگزارش ۱۲۷ – فروردین ۱۳۹۵ – اثرات اجرایی برجامگزارش ۱۲۷ – فروردین ۱۳۹۵ – اثرات اجرایی برجامگزارش ۱۲۷ – فروردین ۱۳۹۵ – اثرات اجرایی برجام

    • خانه
    • اخبار
      • اخبار انجمن
      • اخبار صنایع
      • اخبار اقتصادی
      • اخبار مالی و مالیاتی
      • اخبار بازرگانی
      • اخبار تشکلها
      • اخبار نمایشگاه ها
      • گردهمایی و همایشها
      • سایر اخبار
    • انتشارات
      • مجله کارآفرین
      • گزیده مطالب کارآفرین
      • خبرنامه صنعت و مطبوعات
      • معرفی کتاب
      • کتابخانه انجمن
      • تعرفه آگهی در رسانه های انجمن
    • پژوهش ها
      • فهرست گزارشها
      • گزارش های کارشناسی
      • اظهار نظرها
      • پروژه های مطالعاتی
    • مکاتبات
    • قوانین
      • قوانین
      • مقررات
      • طرح ها و لوایح
      • سامانه ملی قوانین و مقررات (dotic.ir)
    • درباره ما
      • آشنایی با انجمن مدیران صنایع
      • اعضا هیئت مدیره
      • فرم عضویت
      • اعضای انجمن
      • شعب انجمن
      • آشنایی با اعضای جدید
      • درباره ما
      • لینک های مفید
    • تماس با ما
    عضویت
    ✕

    گزارش ۱۲۷ – فروردین ۱۳۹۵ – اثرات اجرایی برجام

    24 مهر 1395

    دولت یازدهم که در نیمه اول سال ۱۳۹۲ سکاندار امور اجرایی کشور شد، با هماهنگی بخشهایی از حاکمیت توانست مشکل تحریم را که اقتصاد ایران را زمین­گیر کرده بود در ماههای پایانی سال ۱۳۹۴ به سامان برساند.

    وضع تحریم بر اقتصاد ایران اثرات مستقیم و غیرمستقیم زیادی را بدنبال داشته است. تحریم­های وضع شده از سال ۲۰۰۶ به بعد روند دیگری را به خود گرفت و از حالت یک­جانبه و دوجانبه به چندجانبه و فراگیر و وضع تحریم از سوی برخی مراجع بین­المللی تبدیل گردید. این شیوه تحریم باعث شد تقریباً ارتباط مستقیم اقتصاد ایران با اقتصادهای دنیا دچار مشکل گردد.

    اعمال تحریم بر ایران از سال ۲۰۰۶ به بعد با وضع محدودیت بیشتر بر صنعت نفت، گاز، پتروشیمی آغاز شد و به جایی رسید که ایران حتی در تأمین بنزین موردنیاز در چرخه حمل و نقل نیز دچار مشکل شد، صادرات نفت ایران محدود شد، برخی از بازارهای خریدار نفت که به نوعی مشتریان سنتی نفت ایران به شمار می­رفتند از دست رفتند و کشورهایی نظیر عراق، عربستان سعودی و روسیه جایگزین ایران در این بازار شدند و سهم ایران در اوپک کاهش یافت و نقش­آفرینی ایران در بازار صادرات نفت خام و به تبع آن اثرگذاری آن در این بازار کاسته شد. این وضعیت باعث شد سهم صادرات ایران از کل مصرف نفت خام دنیا که در سال ۱۳۸۲ بیش از ۳ درصد بود در سال ۱۳۹۱ به یک درصد کاهش یابد.

    تحریم باعث شد تا طرح­های در دست اجرای صنایع نفت، گاز و پتروشیمی با وقفه زیاد و در نهایت با هزینه­های زیادی به مرحله اجرا درآیند. در مجموع محاسبات نشان می­دهد که وضع تحریم بر صنایع مذکور از سال ۱۳۸۴ لغایت ۱۳۹۱ در مجموع بیش از ۳۹۰ میلیارد دلار زیان و خسارت به کشور تحمیل شود. البته باید به این رقم اعداد و ارزش مربوط به کاهش صادرات نفت خام نیز اضافه شود.

    تحریم بر حوزه بانکی، حمل و نقل دریایی و بیمه، صنعت خودرو، واردات کالاهای واسطه­ای و سرمایه­ای، صنعت خودرو را نیز تحت تاثیر قرار داد و باعث خروج برخی از شرکتهای فعال در این عرصه­ها از کشور شد.

    بهرحال اینها بخشی از زیانهای ناشی از وضع تحریم بر اقتصاد ایران بود که به آنها به صورت گذرا اشاره شد. تحمیل چنین هزینه­هایی باعث شد که در مجموع در کشور این جمع­بندی صورت گیرد تا راهکارهایی برای برطرف کردن این وضع ارائه شود که این تصمیم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) منجر شد. حال لازم است این نکته مورد توجه قرار گیرد که برجام چه اثراتی داشته است؟

    اثرات برجام بر اقتصاد ایران

    • اولین اثر برجام بر اقتصاد ایران این است که باعث گردید رفت و آمد هیاتهای دولتی (اعم از روسای جمهور، نخست وزیر، وزرای خارجه) و هیاتهای تجاری کشورهای مختلف به ایران آغاز شد. آمد و رفتهای این چنینی نشان­دهنده این واقعیت است که پس از اجرای برجام امیدهای جدید به برقراری روابط در عرصه سیاسی، تجاری و اقتصادی پس از یک دوره رکود ۸ لغایت ۱۰ساله با ایران آغاز شود. دومین تأثیر برجام این بود که در نتیجه ترددهای هیاتهای تجاری، سیاسی و دولتی کشورهای خارجی ریسک مربوط به انجام فعالیت در ایران کاهش یابد و تحلیلهای خوشبینانه­تری و چشم­انداز روشن­تری نسبت به وضعیت اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۵ انجام شود که پیش­بینی نرخ رشد ۵ درصدی از جمله آن است.
    • دستاورد دیگر برجام این است که در جریان رفت ­و آمدهای هیاتهای تجاری، از سرمایه­گذاری مشترک نیز صحبت به میان آمده است.

    تأثیر دیگر برجام این بود که ایران توانسته است میزان صادرات نفت خام خود را در حدود یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد و از حدود یک میلیون و یکصد هزار بشکه به حدود دو میلیون شبکه در روز افزایش دهد . این وضعیت سبب شده است که دو دستاورد بزرگ حاصل شود: ۱- افزایش منابع ارزی ۲- افزایش سهم بازار ایران

    • آزادشدن بخشی از منابع بلوکه­شده ارزی کشور و دارایی­های بانک مرکزی
    • تسهیل انجام برخی از فعالیتهای مالی و بیمه­ای از جمله آزاد شدن استفاده از خدمات سوئیفت و مبادلات مالی
    • آزادی و تسهیل در صادرات و واردات کالاها و برخی از خدمات، در قالب اجرای برجام باعث شد که هزینه­های اضافی مربوط به واردات و صادرات اینگونه کالاها و خدمات تا میزان ۲۰ و ۳۰ درصد کاهش یابد و این خود بر میزان رقابت­پذیری این نوع کالاها و خدمات تأثیر مستقیم دارد.
    • تسهیل دستیابی به شرایط مربوط به تامین منابع مالی خارجی
    • تأثیر دیگر برجام این است که با رفت و آد شرکتها و هیاتهای تجاری خارجی به ایران و حضور آنها در اقتصاد ایران باعث می­شود که زمینه ورود تکنولوژی­های جدید به کشور فراهم شود.
    • تأثیر دیگر برجام بر بخش حمل و نقل هوایی است که باعث گردید قراردادهای جدید مربوط به خرید هواپیماهای مسافربری برای ایران فراهم شود.
    • وورد هیاتهایی از شرکتهای طراز اول نفتی به کشور دستاورد دیگر برجام محسوب می­شود. اما در این بخش عملکرد روشنی وجود ندارد.

    در مورد تأثیر برجام بر پتروشیمی، باعث گردید به لحاظ میزان صادرات و توسعه بازار از جمله صادرات به اروپا افزایش یابد.

    اینها بخشهایی از اثرات اجرایی برجام بر اقتصاد ایران است. در مجموع برجام فرصتی را در اختیار کشور قرار داده است تا ایران یکبار دیگر و پس از یک وقفه تقریباً یک­دهه­ای، به اقتصاد دنیا باز گردد و در این خصوص زمینه­های تعامل اقتصادی و سیاسی مناسبی را در اختیار کشور قرار داده است. اما باید توجه کنیم که فقط برجام نمی­تواند مشکل اقتصاد ایران را حل کند. حل مشکل اقتصاد ایران به سیاستهای کشور در سطوح مختلف حاکمیت و داشتن هدف و یا اهداف مشخص و تجمیع و تمرکز تمامی نیروها برای پیگیری این هدف و اهداف بستگی دارد.

    در واقع بخش زیادی از مشکلات امروز کشور ناشی از عملکرد قوای حاکم و نهادهای حاکمیتی در کشور است و این مشکلات اقتصادی ریشه در داخل دارد و لذا نباید بدنبال راه­حل­هایی در خارج از کشور بود.

    برای مشاهده متن کامل گزارش کلیک کنید.

    انجمن مدیران صنایع
    انجمن مدیران صنایع

    مطالب مرتبط

    11 آبان 1405

    گزارش 233 – تاب‌آوری بنگاه‌های اقتصادی در شرایط بحران؛ از آمادگی بنگاه تا تداوم تولید و بازسازی پسا بحران


    ادامه مطلب
    11 آبان 1405

    گزارش 232 – توسعه مهارت؛ راهبرد اساسی صنعت کشور در مقابله با فشارهای اقتصادی و تحریمی


    ادامه مطلب
    11 آبان 1405

    گزارش 231 – لزوم اصلاح ساختار و حکمرانی در سازمان تأمین اجتماعی و مسائل و مشکلات کارفرمایان (4)


    ادامه مطلب
    17 خرداد 1405

    گزارش 230 – بررسی اجمالی وضعیت اقتصاد کلان و بازار سرمایه


    ادامه مطلب

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    19 + 17 =

    عضویت در خبرنامه

    به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






      مجمع عمومی سالانه ۱۴۰۳

      مجمع عمومی سالانه ۱۴۰۳
      وزارت صنعت معدن و تجارت
      کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین المللی
      بانک خاورمیانه، بانک منتخب فعالان موفق اقتصادی
      پیشگامان پخش صدیق
      کادا، راه حلی بزرگ برای همه صنایع
      بیمه رازی
      فومن شیمی

      آشنایی با اعضای جدید

      • شرکت سانا پولاد خاورمیانه
        3 شهریور 1405
        جناب آقای دکتر حمید برکتین ، مدیر عامل شرکت سانا پولاد خاورمیانه […]
      • شرکت فناوری های مدرن دیاکو صنعت آسیا
        3 شهریور 1405
        جناب آقای مهندس امین جوادی هدایت آباد ، مدیر عامل شرکت فناوری های […]
      • موسسه حقوقی عدالت نو
        3 شهریور 1405
        جناب آقای حمیدرضا کاکاوند ، مدیر عامل موسسه حقوقی عدالت نو […]
      • شرکت صنایع کاغذ و بسته بندی فرادید
        10 تیر 1405
        جناب آقای احمد جلیلی مدیر عامل شرکت صنایع کاغذ و بسته بندی فرادید […]
      • شرکت فنی و مهندسی یکتا نیروی خاور
        3 آبان 1404
        جناب آقای مهندس حمید هروی، مدیرعامل شرکت فنی و مهندسی یکتا نیروی خاور […]

      عضویت در خبرنامه

      به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






        نوشته‌های تازه

        • ضرورت بازنگری در سیاست‌های ارزی صادرکنندگان

        آب و هوا

        اعلان خطا از سرویس دهنده!:
        Connection Error:http_request_failed
        تهران، خیابان شهید مطهری، رو به‌ روی خيابان ميرعماد‌ ، پلاك 264 ، طبقه سوم

         تمامی حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به انجمن مدیران صنایع ایران ميباشد. Powered by Bluesoul.ir © 2015