.
امروز یکشبنه، 13 تیرماه 95 اولین پروژه رسمی همکاری میان مجلس دهم و دولت یازدهم کلید خواهد خورد؛ برنامه ششم توسعه. برنامهای که احکام آن در همین روز وارد دستور کار کمیسیونهای تخصصی مجلس میشود. این خبری است که روز چهارشنبه گذشته علی لاریجانی در جمع صنعتگران و معدنکاران نمونه قم اعلام کرد. اما اولین گام مشترکی که مجلس دهم و دولت یازدهم باید با یکدیگر بردارند هنوز تا رسیدن به نقطه پایان راه درازی در پیش دارد. بهارستاننشینان سخت در انتظار تقدیم لایحه برنامه توسط اهالی پاستور هستند. لایحهای که چیزی متفاوت از احکام دائمی برنامه توسعه است. در مجلس نهم همین تفاوتها اختلافنظرهایی میان بهارستان و پاستور ایجاد کرد. در مجلس دهم اما به نظر میرسد نظرات دو طرف نزدیکتر باشد. از دو هفته پیش هیأت رئیسه مجلس مسعود پزشکیان، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی را مأمور رایزنی با نماینده دولت یعنی محمدباقر نوبخت کرده تا چند و چون زمان و نحوه تقدیم لایحه به مجلس را هماهنگ کند. آنطور که دیروز بهروز نعمتی، سخنگوی هیأت رئیسه به «ایران» خبر داد پزشکیان و نوبخت مواردی را برای تقدیم لایحه برنامه ششم هماهنگ کردهاند. اما به گفته نعمتی «هنوز نیاز به هماهنگیهای بیشتری است که طرفین در حال انجام آن هستند.» او میگوید که با این رایزنیها مجلس امیدوار شده که در روزهای آینده لایحه برنامه ششم توسعه را از سوی دولت دریافت کند. احکام دائمی لایحه برنامه ششم البته نیمه دوم سال گذشته تقدیم مجلس نهم شده بود و در کمیسیون تلفیق برنامه ششم این مجلس هم مورد تصویب قرار گرفت. اما با محتوایی کاملاً متفاوت. این لایحه با 50 ماده تقدیم مجلس شده بود اما در مسیر بررسی آن در کمیسیون تلفیق، نمایندگان دور گذشته بهارستان 74 ماده جدید نیز به آن افزودند. یعنی چیزی معادل 150 درصد حجم کل لایحه پیشنهادی. اما همین مواد الحاقی پر تعداد باعث شد تا شورای نگهبان در نظری که روز 22 خردادماه سال جاری اعلام کرد، مصوبه مجلس نهم را مغایر اصول 74 و 75 قانون اساسی اعلام کند تا نهایتاً همه مراحل بررسی و تصویب این لایحه به مجلس دهم سپرده شود.
آنطور که محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت روز دوم تیر ماه گفته بود «لایحه برنامه ششم توسعه آماده ارائه به مجلس بوده و با همکاری مجلس زمانی برای تقدیم آن در ماه آینده درنظر گرفته خواهد شد.»
البته یک هفته قبل از آن هم رئیس جمهوری بعد از نسشت سران قوا در جمع خبرنگاران از تقدیم مجدد لایحه برنامه ششم به مجلس دهم خبر داده و ابراز امیدواری کرده بود که اصلاحات مورد نظر نمایندگان نیز در مجلس انجام شود. با این توضیح شروع کار کمیسیونهای تخصصی مجلس روی احکام دائمی برنامه دور خیزی برای یک مرحله کار جدیتر بعد از تقدیم اصل لایحه برنامه ششم به بهارستان است. اما این بررسی اولیه چندان هم بدون ابهام نیست. موضوع اینجاست که مجلس دهم بدون تشکیل کمیسیون تلفیق لایحه برنامه ششم توسعه چگونه میخواهد به موضوع بررسی احکام دائمی این لایحه ورود کند؟ ماده 45 آییننامه داخلی مجلس میگوید «به منظور تنظیم اصول و مفاد برنامههاى توسعه و لوایح بودجه کل کشور و ایجاد هماهنگى بین کمیسیونهاى تخصصى مجلس شوراى اسلامى، پس از تقدیم لایحه مربوط توسط دولت به مجلس» کمیسیون تلفیق به ترتیب خاصی تشکیل خواهد شد.
کمیسیونی که البته هنوز در مجلس دهم شکل نگرفته و این در حالی است که لایحه احکام دائمی برنامه ششم توسعه از جمله مواردی است که طبق ماده 45 آییننامه داخلی مجلس مشمول تشکیل کمیسیون تلفیق میشود. این موردی است که شاید آغاز کار بررسی لایحه برنامه در مجلس دهم را در همین قدمهای اول با حاشیههایی همراه کند.