موج تنشزدایی در گامی دیگر به «کانادا» رسیده است. نزدیک به یک سال پس از تأکید «جاستین ترودو» نخست وزیر جدید کانادا بر ضرورت عادیسازی روابط دیپلماتیک با ایران، روز گذشته وزیر خارجه دولت او از آغاز رایزنیهای رسمی برای از سرگیری روابط دیپلماتیک اوتاواـ تهران خبر داد.
به گزارش ایسنا، «استفان دیون»، وزیرخارجه کانادا در گفتوگو با شبکه سیبیسی نیوز تأیید کرد که رایزنیهای اولیه با ایران برای تجدید روابط با این کشور در سطح رسمی انجام شده است.
دیون با سکوت درباره مکان برگزاری این رایزنیها، گفت: «من اظهار نظری در این خصوص ندارم اما راه معمول برای هر دو کشوری که میخواهند روابط خود را از سر بگیرند و ارتباط برقرار کنند، به صورت گام به گام و در سطح رسمی در یک کشور بیطرف است.» این در حالی است که حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیمه اردیبهشت در نشستی خبری با اعلام استقبال ایران از ابراز تمایل دولت جدید کانادا به اعاده روابط سیاسی و دیپلماسی، تصریح کرده بود که «اولین دور گفتوگوهای دو کشور اخیراً در نیویورک انجام شده است.» سخنگوی وزارت خارجه ایران البته تأکید کرد که «روند گفتوگوها زمانبر و مبتنی بر احترام متقابل و مداخله نکردن در امور داخلی هر یک از کشورها است.»
اظهار نظری که بیش از هر چیز به برخی موانع پیش رو و اختلاف نظرهای دو کشور درباره مسائلی همچون مسائل حقوق بشری و حمایت ایران از دولت مشروع سوریه و نظایر آن اشاره دارد. مباحثی که از سوی ایران به عنوان مصداق مداخله در امور داخلیاش شناخته میشود و به نظر میرسد به کندی پیشرفت رایزنیهای دو کشور برای از سرگیری روابط بینجامد.
چنانکه علاوه بر این اظهار نظر وزیر خارجه کانادا در پاسخ به سؤالی درباره اقدام کانادا مبنی بر قرار دادن ایران در فهرست حامیان تروریسم گفت: «ما هیچ برنامهای برای تغییر آن نداریم مگر اینکه تهران رفتار خود را تغییر دهد»؛ روز گذشته نیز دادگاهی در کانادا در ادامه دستبرد کشورهای غربی به اموال ایرانی در چارچوب یک قانون ضد تروریستی در کانادا به مصادره 13 میلیون دلار از داراییهای ایران در این کشور رأی داد. به گزارش میزان، روزنامه کانادایی نشنال پست در گزارشی درباره این حکم، نوشت: «این دادگاه حکم داده است از محل داراییهای غیر دیپلماتیک ایران در کانادا به آسیب دیدگان در عملیات گروههای تروریستی غرامت داده شود.»
به گزارش نشنال پست، این حکم بر ساختمانهای دیپلماتیک ایران در اوتاوا اثر نمیگذارد، اما چندین ملک و چندین حساب بانکی غیر دیپلماتیک را دربر میگیرد. حکمی که با اظهار نظر وزیر خارجه کانادا درباره ضرورت ازسرگیری روابط دیپلماتیک کشورش با ایران تعارض دارد، چرا که «دیون» در تأکید بر این ضرورت با اشاره به مبارزه با معضل تروریسم در منطقه خاورمیانه اظهار داشت: «چگونه شما میتوانید به این منطقه کمک کنید وقتی قادر نیستید در ایران باشید تا با مردم آنجا که حسن نیت دارند، همکاری کنید.»
واکنش بایران ه حکم دادگاه کانادایی
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان حکم دادگاه عالی ایالت اونتاریو کانادا در مصادره اموال غیردیپلماتیک ایران را محکوم کرد و آن را گامی جدید در مسیر سیاست های خصمانه دولت افراطی گذشته کانادا که با رأی مردم ساقط شد، دانست.
به گزارش «ایران» حسین جابری انصاری در بیانیه ای با تأکید بر اینکه حکم صادر شده مغایر با تعهدات بین المللی دولت کانادا وفق اصول و قواعد شناخته شده حقوق بین الملل در مورد مصونیت قضایی دولتها و اموال آنها است، تصریح کرد «ایران حق خود را در زمینه اتخاذ اقدامات لازم برای احقاق حقوق قانونی اش محفوظ می دارد.»
روابط تجاری ایران و کانادا پس از قطع روابط دیپلماتیک از مجموع بیش از 500 میلیون دلار در سال 1387 با رقم مجموع 100 میلیون دلاری به کمتر از یک پنجم کاهش یافت. اتفاقی که با توجه به همسایگی این کشور با امریکا و قرار داشتن آن در مسیر واردات اقلام ضروری دارای اهمیت به نظر میرسید.
همچنان که حضور تعداد زیادی از اتباع ایرانی در کانادا نیز بر اهمیت از سرگیری روابط دو کشور میافزاید. با این حال با توجه به اختلاف نظرهایی که به آنها اشاره شد، بعید است رایزنیهای آغاز شده در کوتاه مدت به بازگشایی سفارتها بینجامد.