.
معاون وزیر اقتصاد انجام «معاملات دلاری» در خارج از خاک آمریکا را برای حل مشکل انتقال منابع ارزی کشورمان پیشنهاد کرد.
به گزارش مهر، حسین قضاوی گفت: متوسط رشد اقتصادی کشور در سالهای ۹۱تا ۹۳منفی بوده، این در حالی است که رشد اقتصادی سایر کشورها که شرایط متناسبی را نسبت به کشور ما داشتند، قابل ملاحظه و مثبت بوده است.
وی دلیل رشد اقتصادی منفی را مسائل سیاسی و تحریم دانست و افزود: در این سالها کشور با رشد جمعیت ۲ر۱ درصدی مواجه بود، نرخ بیکاری کل ۲ر۱۰درصد و در شهرها ۲ر۱۲ درصد، نرخ بیکاری بانوان ۲۰درصد و نرخ بیکاری جوانان ۴ر۲۳درصد بوده که نشانگر اهمیت توجه به اشتغال جوانان و عقب ماندن کشور از رقابت بین المللی است. هر چند مقایسه وضع کشور با دوران گذشته نشان از بهبود وضع رفاهی دارد، اما در حوزه بین الملل با مشکلات جدی روبه رو بوده ایم که برای جبران این عقب ماندگی نیازمند برنامه ریزی های جدی هستیم.
معاون امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولت وزارت اقتصاد اضافه کرد: برای برقراری رشد پایدار اقتصادی نیازمند تغییراتی در وضع کشورمان چه در محیط اقتصاد کلان و چه در محیط بین الملل هستیم و فضای کسب و کار و بالاخره وضع تامین مالی در کشور باید بهبود یابد.
وی در خصوص محیط اقتصادی کشور توضیح داد: در این سالها که کشور در تحریم قرار داشت، با وجود پتانسیل رشد اقتصادی ۳ر۴ درصدی در بلندمدت شاهد رشد منفی ۶ر۳درصدی بوده ایم، مطالعات نشان داده در این سال ها هزینه مبادلات روزانه ۵۴۰ میلیون تومان و به صورت ماهانه ۱۶میلیارد تومان بوده است. اما خوشبختانه با تدبیرهای دولت این مانع بزرگ اقتصادی یعنی تحریمها برداشته شد و با آزاد شدن منابع ارزی کشور موانع روبروی گسترش تعاملات سیاسی کشور هم پایان یافت.
نامبرده عامل نامساعد در محیط بین الملل را همچون کاهش صادرات نفت و افت قیمت طلای سیاه مورد تأکید قرار داد و گفت: عامل اثرگذار بر رشد اقتصادی کشور در بازارهای بین المللی از جمله کاهش قیمت کالاهای اساسی به طور خاص بهای نفت و فراورده های نفتی بوده، به طوری که بهای نفت سال گذشته به طور متوسط به ۳۸دلار در هر بشکه رسید و درآمدهای نفتی هم از رقم ۱۲۰میلیارد دلار در سال ۹۰به حدود ۲۵میلیارد دلار در سال گذشته کاهش یافت. به تبع تحولات قیمتی و افت صادرات، میزان صادرات نفت کشور هم از ۲میلیون بشکه در روز در سال ۹۱ به ۲ر۱ میلیون بشکه در ۷ماهه ابتدای سال گذشته رسید.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با تبیین شرایط بهبود یافته کشور بعد از برجام به مقایسه شاخصهای اقتصادی در این دو دوره پرداخت و گفت: در وضع جدید حسابهای کارگزاری بانکها و حوالجات ارزی تسهیل شده است و با ثبات نسبی نرخ ارز روبرو هستیم. از طرفی رانتها از اقتصاد کشور برچیده شده و رقابت پذیری افزایش یافته و فضا برای جهت دهی دولت به اقتصاد فراهم شده است. در این فضا اما سئوال آن است که چه کالایی تولید و چه کالایی صادر شود؟
قضاوی با اشاره به کاهش نرخ تورم در سال گذشته گفت: در سال گذشته نرخ تورم نقطه به نقطه اقتصادی و خرده فروشی همواره کمتر از نرخ تورم سالانه بوده و انتظار می رود این نرخ تورم سالانه هم در پایان خرداد امسال تک رقمی شود.
وی انضباط بانکها، کاهش بدهی های دولت به بانک مرکزی، تراز مثبت تجاری و بهبود رتبه بندی فضای کسب و کار در کشور را از دیگر دستاوردهای برجام دانست و ادامه داد: کشور از نظر ریسکهای اقتصادی و اعتباری به طبقه سرمایه گذاری نزدیک شده و ما امیدواریم این دستاوردها هم بیشتر شود.
معاون وزارت اقتصاد تامین مالی در کشور را شامل چند مجرای بانکها، سرمایه، بورس و فرابورس دانست و گفت: در پسابرجام مشکلات فاینانس، ریفاینانس و یوزانس برطرف شد، در حالی که ما همچنان مشکل تسویه ارزی داریم و با وجود مراوده بانکهای ایرانی با بانکهای کوچک خارجی همچنان مشکل انتقال منابع ارزی داریم.
وی ادامه داد: پیشنهادی که برای حل این مشکل به نظر میرسد، آن است که شرایطی فراهم شود تا موسسات مالی آمریکایی در خارج از قلمرو آمریکا بتوانند تسویه دلاری را به صورت انتقال دفتری برای بانکهای ایرانی انجام دهند، در این صورت بانکهای غیر آمریکایی تمایل مییابند تا با بانکهای ایرانی مبادلات و تسویه غیر یورویی انجام دهند.
قضاوی مشکل بانکهای داخلی را کفایت سرمایه دانست و گفت: چند راهکار برای حل این مشکل وجود دارد، در ابتدا بانکها باید رویکرد خود را در اتکا به سپردههای مردم به منابع غیرسپرده ای تغییر دهند. وزارت اقتصاد پیشنهاد کرده است از محل ذخایر مربوط به نوسانات تسعیر داراییهای بانک مرکزی ۵۰هزار میلیارد تومان به بانکها به شرط تسویه بدهی های خود به بانک مرکزی تخصیص یابد، اما این تلاش برغم مذاکرات با مجلس ناکام ماند.
وی، راهکار سوم را استفاده از منابع صندوق توسعه ملی دانست و افزود: پیشنهاد شده است صندوق توسعه ملی در بانکهای دولتی سهام دار شود.
معاون وزیر اقتصاد با اشاره به بالا بودن نرخ سود تسهیلات بانکی گفت: با وجود انتظارات تورمی کاهنده در کشور و نرخ تورم ۱۱درصدی، نرخ سود ۲۱ درصدی تسهیلات بسیار بالاست و این بدان معناست که نرخ بهره واقعی و هزینه واقعی در کشور به طور استثنایی بالاست. بر همین اساس شورای پول و اعتبار در نظر دارد در سال جاری نرخ سود تسهیلات را کاهش دهد.