خرداد 1402
ش ی د س چ پ ج
 1112
13141516171819
20212223242526
27282930310102
03040506070809
10  
« اردیبهشت    

عضویت در خبرنامه

به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






    logo transparentلوگودو اشکال سیاست اصلاح قیمتی بودجه۹۷دو اشکال سیاست اصلاح قیمتی بودجه۹۷

    • خانه
    • اخبار
      • اخبار انجمن
      • اخبار صنایع
      • اخبار اقتصادی
      • اخبار مالی و مالیاتی
      • اخبار بازرگانی
      • اخبار تشکلها
      • اخبار نمایشگاه ها
      • گردهمایی و همایشها
      • سایر اخبار
    • انتشارات
      • مجله کارآفرین
      • گزیده مطالب کارآفرین
      • خبرنامه صنعت و مطبوعات
      • معرفی کتاب
      • کتابخانه انجمن
      • تعرفه آگهی در رسانه های انجمن
    • پژوهش ها
      • فهرست گزارشها
      • گزارش های کارشناسی
      • اظهار نظرها
      • پروژه های مطالعاتی
    • مکاتبات
    • قوانین
      • قوانین
      • مقررات
      • طرح ها و لوایح
      • سامانه ملی قوانین و مقررات (dotic.ir)
    • درباره ما
      • آشنایی با انجمن مدیران صنایع
      • اعضا هیئت مدیره
      • فرم عضویت
      • اعضای انجمن
      • شعب انجمن
      • آشنایی با اعضای جدید
      • درباره ما
      • لینک های مفید
    • تماس با ما
    عضویت
    ✕

    دو اشکال سیاست اصلاح قیمتی بودجه۹۷

    11 دی 1396

     

    دولت در بند الف تبصره ۱۸ لایحه بودجه ۹۷ درآمد ۱۷هزار و ۴۰۰میلیارد تومانی از محل افزایش قیمت حامل‌های انرژی پیش‌بینی کرده که محل مصرف این منابع هم براساس اعلام دولت اشتغال‌زایی خواهد شد. با وجود اینکه ایجاد اشتغال در ذات خود هدف مثبت و مقتضی این روزهای اقتصاد ایران به شمار می‌رود اما این موضوع از ابتدای ارائه لایحه بودجه با مخالفت‌های متعددی مواجه شد. بار مالی سنگینی که از ناحیه این اصلاح قیمتی به خانوارها تحمیل خواهد شد از پیامدهای این ایده دولت است. در این زمینه کارشناسان بر این باورند که ایده افزایش قیمت حامل‌های انرژی به بهانه تامین منابع برای ایجاد اشتغال از اساس دچار مشکل است و با توجه به شوک قیمتی و روانی که از این ناحیه حاصل خواهد شد، بهتر است دولت در این تصمیم خود تجدید نظر کند. در این خصوص دو اشکال عمده وارد می‌شود: نخست اینکه امروز زمان مناسبی برای اصلاحات قیمتی نیست چراکه هنوز زیرساخت‌های حمایتی لازم برای این اصلاح قیمتی فراهم نیست. ایراد دیگر این است که ایده تزریق پول برای ایجاد اشتغال کارآمد نیست و تجربه هم نشان داده که با تزریق پول نمی‌توان به اشتغال رسید.

     

    تشدید فشار بر اقشار آسیب‌پذیر

    گرچه اصل اصلاحات قیمتی مورد تایید بسیاری از کارشناسان است اما در مناسب بودن زمان فعلی برای اجرای این اصلاحات، بیم و تردیدهای بسیاری وجود دارد. کارشناسان افزایش تورم را به دنبال این سیاست اصلاح قیمتی پیش‌بینی کرده‌اند و اگر دولت بدون فراهم بودن بسترهای حمایتی لازم، دست به اصلاحات قیمتی بزند خانوارها به ویژه اقشار آسیب‌پذیر بیش از پیش تحت فشار قرار می‌گیرند.

    محمدتقی فیاضی، مدیر گروه در دفتر مطالعات برنامه و بودجه مرکز پژوهش‌های مجلس در این رابطه بر این باور است که در شرایط سرکوب قیمتی، شکاف زیادی که در قیمت‌ها ایجاد می‌شود بار مالی سنگینی برای دولت ایجاد می‌کند و خانواده‌ها هم از همین محل تحت فشار قرار می‌گیرند.

    فیاضی در گفت‌وگو با «تعادل» با تشریح شرایطی که دولت را وادار به اصلاح قیمتی می‌کند، گفت:«وقتی با سرکوب‌های قیمتی مواجه هستیم به ویژه وقتی شرایط تورمی است و دولت قیمت‌ها را مشمول یارانه قرار می‌دهد پس از گذشت مدتی تفاوت میان قیمت بازار و قیمتی که دولت اعمال می‌کند، زیاد می‌شود و فشار زیادی را به بودجه وارد می‌کند. این فشار باعث می‌شود که دولت از بقیه وظایف خود باز بماند در این شرایط دولت مجبور می‌شود که قیمت‌ها را اصلاح کند».

    وی با بیان اینکه همگام با اصلاحات قیمتی باید سیاست‌های حمایتی را هم اجرا کرد، اظهار کرد: «سازوکارهایی که می‌تواند فشار را روی خانوارها کم کند، تابع سیاست‌های مختلفی است. در این زمینه سیاست‌های حمایتی مختلفی اعمال می‌شود تا از فشار مالی روی خانواده‌ها کاسته شود. در عین حال اگر این اصلاحات در راستای تقویت اقتصاد ملی باشد، شغل تولید می‌شود و قدرت خرید مردم هم افزایش پیدا می‌کند. از این طریق بار مالی که بر دوش خانواده‌ها افزوده شده، جبران می‌شود. البته در مورد اقشار آسیب‌پذیر دولت باید با مجموعه سیاست‌های حمایتی شرایط را مدیریت کند».

    وی با اشاره به شکست قانون هدفمندی یارانه‌ها در اصلاحات قیمتی تصریح کرد:«در جریان اجرای این قانون نه تنها یارانه‌ها هدفمند نشد بلکه تنها قیمت‌ها افزایش پیدا کرد و بعد تقریبا ثابت ماند. ایراد اصلی کار این بود که همه مردم مشمول دریافت حمایت‌های یارانه‌یی شدند و این مساله بار مالی سنگینی برای دولت به همراه داشت به طوری که پرداخت مابه‌التفاوت قیمت‌ها برای دولت به مراتب راحت‎‌تر از پرداخت یارانه نقدی بود».

     

    پیش ‌شرط‌های اصلاحات قیمتی

    فیاضی اجرای سیاست‌های حمایتی به نفع اقشار آسیب‌پذیر را یکی از پیش‌شرط‌های اصلی اصلاحات قیمتی عنوان کرد و افزود:«دولت باید اقشار نیازمند را تحت پوشش قرار دهد. در این راستا پرداخت یارانه می‌تواند بخشی از سیاست‌های دولت باشد. اگر قرار باشد ۶ دهک از دریافت‌کنندگان یارانه نقدی حذف شوند ۴دهک باقیمانده را می‌توان تحت پوشش حمایت‌های قوی‌تری قرار داد».

    وی افزود:«سیاست‌های متعددی برای حمایت خانوارها در جریان اصلاحات قیمتی بستگی به توان اجرایی دولت دارد. یکی از این راهکارها این است که به خانوارها کارت انرژی بدهند و براساس استانداردهایی که برای مصرف انرژی در هر بخش شامل برق، گاز، بنزین و… به خانوارها این اختیار را بدهند که بین حامل‌های مختلف دست به انتخاب بزنند».

    به باور مدیر گروه در دفتر مطالعات برنامه و بودجه مرکز پژوهش‌های مجلس، سیاست‌های حمایتی باید در شرایط حداقلی تعریف شود و اصل قضیه که کاهش بار مالی دولت است از یاد نرود در عین حال نباید قیمت‌ها هم سرکوب شود.

     

    هدف و کارکرد متناقض اصلاحات قیمتی

    گرچه فیاضی بر این باور است که دولت باید همگام با اصلاحات قیمتی با سیاست‌های حمایتی اقشار آسیب‌پذیر را تحت پوشش قرار دهد اما در عین حال معتقد است، اصلاح قیمتی که در بند الف تبصره ۱۸ لایحه بودجه ۹۷ عنوان شده از اساس دچار مشکل است.

    وی در این رابطه توضیح داد:«در بند الف تبصره ۱۸ لایحه بودجه ۹۷ عنوان شده که دولت از طریق افزایش قیمت حامل‌های انرژی ۱۷هزار و ۴۰۰میلیارد تومان منابع کسب و برای اشتغال و تولید صرف کند. نکته مهمی در این بین وجود دارد این است هدفی که دولت برای این افزایش قیمت در نظر گرفته، شفاف نیست و نمی‌توان گفت آیا این هدف به خواسته دولت یعنی افزایش تولید و اشتغال اصابت خواهد کرد یا خیر».

    مدیر گروه در دفتر مطالعات برنامه و بودجه مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه این هدف تا حدودی ناموجه است، اظهار کرد:«پیش‌تر هم تجربه‌های متعددی از پول‌پاشی در اقتصاد داشتیم. گرچه تصمیم ما این بوده است که از طریق تزریق منابع پولی مانند بنگاه‌های زودبازده و حمایت از مشاغل خرد، ایجاد شغل کنیم اما هیچ کدام از این موارد به نتیجه نرسید بنابراین اینکه دولت بخواهد از طریق پرداخت پول ایجاد شغل کند زیر سوال است. در این شرایط اگر منابع این هدف هم از روشی بحران‌زا تامین شود، بهتر است این اقدام انجام نشود».

    وی افزود:«در سال‌های گذشته هم قیمت‌ها افزایش پیدا نکرده و اگر یک‌باره قیمت بنزین ۵۰ درصد افزایش پیدا کند، شوک روانی در جامعه ایجاد می‌کند و اثرات نامطلوبی بر جای می‌گذارد بنابراین، این مساله را می‌توان از ابتدا مدیریت کرد. سوال اصلی این است که آیا ایجاد شغل از طریق منابع به روش درستی است یا خیر؟ تجربه نشان داده است که این روش درست نیست و این ایده فارغ از اینکه دولت بتواند ابزارهای حمایتی لازم را در نظر بگیرد یا خیر از اساس دچار مشکل است».

     

    آثار تورمی اصلاح قیمت‌ها

    وحید شقاقی‌شهری اقتصاددان هم در این رابطه بر این باور است که اقدام دولت برای اصلاح قیمت حامل‌های انرژی تورم‌زاست و دهک‌های پایین درآمدی تحمل افزایش تورم را ندارند. بنابراین دولت در شرایط کنونی باید ابتدا به فکر ایجاد رونق اقتصادی و بهبود معیشت دهک‌های پایین درآمدی باشد و بعد تصمیم بگیرد، قیمت‌ها را اصلاح کند.

    شقاقی‌شهری با بیان اینکه هرگز در شرایط کنونی افزایش قیمت بنزین را به صلاح اقتصاد کشور نمی‌دانم به «ایسنا» گفت:«طبیعتا آزادسازی قیمت‌ها و اصلاح قیمت‌ حامل‌های انرژی سیاست درستی است ولی زمان اجرای چنین سیاستی به هیچ‌ وجه امروز نیست. هر سیاست درستی برای اینکه موفق باشد باید در زمان خود اجرا شود. در شرایط کنونی رکود اقتصادی به ‌شدت گسترش یافته و از سوی دیگر فقر در ایران تشدید شده است. به این ترتیب صلاح نیست سیاست‌هایی اعمال شود که به دهک‌های پایین درآمد جامعه فشار بیشتری وارد شود در چنین وضعیتی طبیعتا امکان تداوم برای دهک‌های پایین درآمدی وجود ندارد».

    وی ادامه داد:«توصیه به مجلس این است که در صورت درخواست دولت هم زیر بار افزایش قیمت حامل‌های انرژی نرود تا زمانی که دولت بتواند بسترهای مورد نیاز را فراهم کند».

    این اقتصاددان با بیان اینکه دولت باید در لایحه بودجه ۱۳۹۷ به سمت افزایش چتر حمایتی از دهک‌های پایین درآمدی برود، گفت: به طور قطع در ایران در شرایط کنونی ۳دهک پایین درآمدی نیاز به حمایت‌های گسترده و ۴دهک درآمدی نیاز به حمایت دارند بنابراین دولت باید ۷دهک را پوشش دهد تا قدرت خرید و درآمد این اقشار بهبود یابد و شرایط به سمتی نرود که این دهک‌ها به تهدیدی برای امنیت ملی به حساب بیایند. یکی از محورهای اعتراضات اخیر مطالبه‌گری اقتصادی عنوان می‌شود. در شرایطی که تهدید فشارهای اقتصادی مردم را به مطالبه‌گری از دولت واداشته است باید دید آیا دولت از سیاست اصلاح قیمتی بودجه ۹۷ که کم‌ و بیش بی‌برنامه و بی‌محابا به نظر می‌رسد، عقب‌نشینی خواهد کرد یا خیر.


    منبع

     

    انجمن مدیران صنایع
    انجمن مدیران صنایع

    مطالب مرتبط

    20 خرداد 1402

    برنامه‌ بورس تهران برای عرضه‌های اولیه تا پایان سال 1402


    ادامه مطلب
    20 خرداد 1402

    ادعای محاسبه نرخ تورم ۷۲.۲۴ درصدی، کارشناسی نیست/ عدد منتشر شده بیشتر جنبه سیاسی دارد


    ادامه مطلب
    20 خرداد 1402

    تصویب دو فوریت تشکیل وزارت بازرگانی/ ۲۱ خرداد، زمان تقدیم برنامه هفتم توسعه به مجلس


    ادامه مطلب
    20 خرداد 1402

    بازگشت شامخ به مدار رونق


    ادامه مطلب

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    12 − six =

    عضویت در خبرنامه

    به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






      مجمع عمومی سـالانه (۱401)

      مجمع عمومی سـالانه (۱401)
      وزارت صنعت معدن و تجارت
      کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین المللی
      بانک خاورمیانه، بانک منتخب فعالان موفق اقتصادی
      پیشگامان پخش صدیق
      کادا، راه حلی بزرگ برای همه صنایع
      بیمه رازی
      فومن شیمی

      آشنایی با اعضای جدید

      • شرکت صنعتی و تولیدی جهانرو
        20 اردیبهشت 1401
        جناب آقای محمود کریمی گران سایه، مدیرعامل شرکت صنعتی و تولیدی جهانرو […]
      • شرکت کاشی امین میبد
        20 اردیبهشت 1401
        جناب آقای مهندس ابوالفضل خالقیه، مدیرعامل شرکت کاشی امین میبد وب سایت […]
      • شرکت تن رزاق تجارت
        20 اردیبهشت 1401
        جناب آقای مهندس علی مددی مدیرعامل شرکت تن رزاق تجارت وب سایت شرکت : […]
      • شرکت مهندسی پایش خودرو سومر
        20 اردیبهشت 1401
        جناب آقای مهندس امین پور رستمی مدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت مهندسی […]
      • شرکت تولیدی و بازرگانی صنعت رایان پارس
        30 آبان 1400
        جناب آقای مهندس مهدی موحد جگر کندی ، مدیرعامل و رییس هیات مدیره شرکت […]

      عضویت در خبرنامه

      به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






        نوشته‌های تازه

        • برنامه‌ بورس تهران برای عرضه‌های اولیه تا پایان سال 1402

        آب و هوا

        تهران
        21 خرداد 1402
         

        اغلب ابری
        24°C
        رطوبت: 29%
        طلوع خورشید: 5:18 am
        غروب خورشید: 7:50 pm
        پیش بینی 22 خرداد 1402
        روز
         
        آفتابی
        34°C
         
        تهران، خیابان شهید مطهری، رو به‌ روی خيابان ميرعماد‌ ، پلاك 264 ، طبقه سوم

         تمامی حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به انجمن مدیران صنایع ایران ميباشد. Powered by Bluesoul.ir © 2015