دی 1404
ش ی د س چ پ ج
 1112
13141516171819
20212223242526
27282930010203
04050607080910
« آذر    

عضویت در خبرنامه

به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






    logo transparentگزارش 222 – گزارش کارشناسی «بررسی طرح مقاوم سازی نظام ارزی» (2)گزارش 222 – گزارش کارشناسی «بررسی طرح مقاوم سازی نظام ارزی» (2)گزارش 222 – گزارش کارشناسی «بررسی طرح مقاوم سازی نظام ارزی» (2)

    • خانه
    • اخبار
      • اخبار انجمن
      • اخبار صنایع
      • اخبار اقتصادی
      • اخبار مالی و مالیاتی
      • اخبار بازرگانی
      • اخبار تشکلها
      • اخبار نمایشگاه ها
      • گردهمایی و همایشها
      • سایر اخبار
    • انتشارات
      • مجله کارآفرین
      • گزیده مطالب کارآفرین
      • خبرنامه صنعت و مطبوعات
      • معرفی کتاب
      • کتابخانه انجمن
      • تعرفه آگهی در رسانه های انجمن
    • پژوهش ها
      • فهرست گزارشها
      • گزارش های کارشناسی
      • اظهار نظرها
      • پروژه های مطالعاتی
    • مکاتبات
    • قوانین
      • قوانین
      • مقررات
      • طرح ها و لوایح
      • سامانه ملی قوانین و مقررات (dotic.ir)
    • درباره ما
      • آشنایی با انجمن مدیران صنایع
      • اعضا هیئت مدیره
      • فرم عضویت
      • اعضای انجمن
      • شعب انجمن
      • آشنایی با اعضای جدید
      • درباره ما
      • لینک های مفید
    • تماس با ما
    عضویت
    ✕

    گزارش 222 – گزارش کارشناسی «بررسی طرح مقاوم سازی نظام ارزی» (2)

    20 مرداد 1404

    مقدمه

    اقتصاد ایران، سال‌هاست در کشاکش نوسانات ارزی، محدودیت‌های تحمیلی و چالش‌های داخلی، به دنبال راهی برای ثبات و پایداری است. ارز، به‌عنوان یکی از ستون‌های اصلی اقتصاد، نقشی تعیین‌کننده در تجارت، تولید و معیشت مردم دارد، اما واقعیت این است که نظام ارزی کشورمان، با وجود ظرفیت‌های موجود، همچنان از نارسایی‌هایی رنج می‌برد که ثبات اقتصادی را به مخاطره می‌اندازد. طرح «مقاوم‌سازی نظام ارزی» که اخیراً در مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شده که برای بازتعریف علمی و عملیاتی از این نظام، با هدف مدیریت بهتر منابع ارزی و کاهش التهابات بازار تلاش شده است.

    وضعیت موجود

    • در این چند سال شا هد نوسانات نرخ ارز در تمامی دولت‌ها بودیم. تا سال 1372 سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز را داشتیم. این دوره شامل انقلاب و حتی جنگ تحمیلی هم می‌شود. دو مقوله جدا و در عین حال کاملا مرتبط به هم وجود دارد: 1- سیاست‌های نرخ ارز 2- نظام ارزی. هرچقدر سطح محدودیت‌های سیاست‌های نرخ ارز بیشتر باشد، نظام ارزی به سمت نظام میخکوب ارزی می‌رود. که میخکوب نرم، میخکوب خزنده، میخکوب شبه خزنده و شناور آزاد داریم. در دوره‌هایی که بانک مرکزی برای ثبات بخشی برنامه‌ریزی کرده است، بانک مرکزی سعی کرده است سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز را دنبال کند.
    • اقتصاد ایران که در۱۳ سال گذشته، چهار شوک ارزی را تجربه کرده، یک بار دیگر با شوکی سنگین مواجه شد و قیمت دلار در مدت زمانی کوتاه از آغاز به کار دولت چهاردهم، از رقم ۵۹ هزار تومان تا مقادیر بالاتر از ۸۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد.
    • برخی این شوک را ناشی از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا و احتمال تشدید تحریم‌های ایران می‌دانند. برخی آن را به موج تورمی چند ماه گذشته ارتباط می‌دهند و برخی هم معتقدند مدیران دولت چهاردهم عامدانه قیمت ارز را افزایش می‌دهند تا کسری‌ها را جبران کنند.
    • هرچه هست، شوک ارزی اخیر در شرایطی رخ داده که دولت مستقر، شناورسازی نرخ ارز و راه‌اندازی بازار ارز تجاری را در پیش گرفته و اعلام کرده که هدف از راه‌اندازی آن، شفاف‌سازی و ایجاد تعادل در بازار است. اما عده‌ای معتقدند اجرای این سیاست با موفقیت همراه نبوده و شوک اخیر ناشی از اجرای همین سیاست بوده است. ضمن اینکه منتقدان دولت معتقدند؛ یکی از اهداف اجرای سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز از بین بردن رانت ادعایی بود که نه ‌تنها رانت را کم نکرده، بلکه بیشتر هم کرده است.
    • اما سوال این است که محرک بالابرندۀ قیمت دلار چیست و آیا دولت چهاردهم با راه‌اندازی بازار ارز تجاری در مسیر درستی گام برمی‌دارد؟
    • یکی از مسیرهای مهم که وضعیت ارزی را نشان می‌دهد، تراز تجاری کشور است. تراز تجاری نشان‌دهندۀ تفاوت میان ارزش صادرات و واردات کشور است. آمارها نشان می‌دهند در۷ ماه گذشته، واردات کشور به میزان زیادی از صادرات پیشی گرفته و منجر به کسری ۷ میلیارد دلاری در تراز تجاری شده است. با توجه به شرایط خاص کشور، انتظار می‌رود کسری تراز تجاری از این رقم نیز فراتر رود.
    • مادامی‌که صادرات نفتی کاهش پیدا کند، کسری تراز تجاری بیشتر می‌شود و می‌تواند تامین مالی واردات را با مشکل مواجه کند و در ماه‌های آینده باعث التهاب بیشتر در بازار ارز شود.
    • اما آیا راه‌حلی وجود دارد که دولت بتواند قدری از التهاب ارزی پیش رو کم کند؟ واقعیت قضیه این است که بدون حل‌وفصل تحریم‌ها چشم‌اندازی برای توقف شوک‌های ارزی وجود ندارد؛ اما اگر این ابرعامل، کنار گذاشته شود، آن‌وقت احتمالا می‌شود با مدیریت تقاضای ارز قدری از التهاب موجود را کم کرد.

     

    جدول بررسی مواد طرح مقام سازی نظام ارزی

    ردیف فصل شماره ماده و تبصره متن قانون نقد، بررسی و پیشنهادات
    1 اول: حساب ارزی – 6 ماده – 6 تبصره ماده 1 بانک مرکزی موظف است حداکثر یکماه پس از ابلاغ این قانون امکان افتتاح حساب ارزی و صدور کارت ارزی را برای کلیه متقاضیان فراهم و تسهیل نماید بگونه ای که کلیه عملیات های ارزی مجاز مندرج در «ماده 4» این قانون از طریق کارت و حساب‌های ارزی مزبور مقدور باشد. ü   قبل از تصویب، ابلاغ و اجرای این فصل پیشنهاد می گردد قانونگذار یک برنامه چند رسانه ای را در رسانه های مختلف با موضوع آموزش و رفتار اقتصادی مردم بمنظور جلویگری از خطاهای متعدد و مکرر با این نوع سیاست پخش و فرهنگ سازی کند. که در این طرح هیچ توجهی به این بخش از اقتصاد در بین آحاد جامعه اشاره نشده است.

    ü   یا اینکه قانونگذار بجای مجوز به آحاد مردم در خصوص افتتاح حساب ارزی؛ شرایط کارگزاری‌های بورسی را بمنظور افتتاح حساب کارگزاری در نظر داشته باشد تا از شرایط اولیه این سیاست آشنایی داشته باشند.

    ü   موضوع مهم دیگری که باید لحاظ گردد عدم موازی کاری ماموریت بانک ها با صرافی هاست که نباید به فراموشی سپرده شود چون این بحث یک اختلاف نظر اجرایی و سیاستی در سیاست های بانکی و بخش عرضه و تقاضای پول ایجاد می کند و می تواند زمینه ایجاد رانت و فساد در بخش نظام پولی باشد. اما زنجیره وار کردن فرآیندهای اداری و اجرایی بین مردم، بانکها و صراف ها این چالش را تا حدودی رفع نموده و می تواند مثل فرآیند ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت به صورت غیرحضوری در چند مرحله احراز هویت صورت بگیرد و مراحل بعدی با همکاری بانک و صرافی ادامه پیدا کند.

    ü   در تبصره 2 ماده 1 قانونگذار سود سپرده 4 درصد را با چه فرمول و اصولی تعریف کرده است؟ آیا پایه پولی بر اساس ارز را در نظر گرفته است؟ یا تغییرات این عدد را در الگوی عرضه و تقاضای کل اقتصاد لحاظ نموده است؟

    ü   با عنایت به چالش ها و آسیب های نظام ارزی کشور؛ قانونگذار بدون توجه به کمبود منابع ارزی و موجودیت منابع و زیرساخت نظام ارزی به تدوین این طرح پرداخته است.

    ü   با توجه به این موارد و رعایت این نکات می توان بیان کرد؛ یکی از محور‌های کلیدی طرح مقاوم‌سازی نظام ارزی، به رسمیت شناختن بازار آزاد ارز است. این دیدگاه، برخلاف رویکرد‌های سنتی که گاه با انکار واقعیت‌های بازار، سیاستگذاری را به ورطه ناکارآمدی می‌کشاند، بر پذیرش حقیقت موجود تأکید دارد. این رویکرد، سیاستگذاران را قادر می‌سازد با تحلیل دقیق عرضه و تقاضای ارز در این بازار، ابزار‌های مناسب برای مدیریت آن طراحی کنند. برای مثال، می‌توان با ایجاد کانال‌های شفاف برای تأمین نیاز‌های ارزی، از فعالیت‌های غیررسمی و قاچاق ارز کاست. این اقدام، نه‌تنها به کاهش التهابات بازار کمک می‌کند، بلکه اعتماد عمومی به سیاست‌های ارزی را تقویت خواهد کرد.

    2 تبصره 1 کارتهای ارزی باید بگونه ای طراحی شوند که قابلیت عملیات ارزی از جمله واریز و برداشت و انتقال -بصورت اسکناس و حواله -ارزهای مورد تایید بانک مرکزی را به تفکیک داشته باشند.
    3 تبصره  2 حساب‌های ارزی، بعنوان حساب سپرده بوده و سود آن با نرخ حداقل ۴ درصد بصورت روز شمار در بازه‌های سه ماهه محاسبه و به صورت ارزی در حساب‌ها اعمال می گردد.
    4 تبصره  3 در صورت درخواست متقاضی برای برداشت از حساب جهت مصارف مندرج در مواد این قانون، بانک عامل مجاز به پرداخت ریالی، با هر نرخ تسعیر، بدون رضایت متقاضی نمی باشد و پرداخت‌ها باید صرفا به صورت ارزی صورت پذیرد.
    5 ماده 2 شرایط افتتاح حساب ارزی، سود سپرده و نحوه محاسبه، نرخ شکست، کارمزد عملیات بانکی، اسکناس‌ها و حوالجات مجاز و سایر موارد بر اساس آیین‌نامه مصوب شورای پول و اعتبار تعیین می‌گردد.
    6 ماده 3 بانکها تنها عاملیت افتتاح حساب را دارند و بازگشت اصل و سود سپردهها به شکل ارزی توسط بانک مرکزی تضمین می شود. اگر مشتری در هر زمانی تمایل به بستن حساب ارزی خود داشته باشد، بانکها باید از محل منابع خود اصل و سود سپرده را با رعایت مفاد این قانون به صورت اسکناس ارزی به مشتری پرداخت کرده و سپس ارز پرداختی را از اداره بین‌الملل بانک مرکزی دریافت میکنند.
    7 ماده 4 امکان کلیه عملیات مجاز ارزی از جمله؛ دریافت ارز مسافرتی، خرید و دریافت کالا و خدمات از سایت‌های معتبر خارجی، حواله برای دانشجویان ایرانی مقیم خارج، واردات کالاها و محصولات مجاز، دریافت دارو و خدمات پزشکی وسایر مصارف و خدمات مصوب و مندرج در فهرست سفید در سقف مقرر در قوانین مربوطه، از طریق کارت و حساب ارزی مقدور می باشد.
    8 تبصره 1 بانک مرکزی موظف است به منظور تسهیل در تبادلات ارزی مجاز امکان دریافت و پرداخت ارز بصورت اسکناس را از طریق دستگاه های خود پرداز ودرگاه های الکترونیکی بویژه در مبادی خروجی و ورودی کشور فراهم سازد.
    9 ماده 5 امکان خرید ارز به هر میزان، از بانک‌ها و صرافی‌های مجاز از طریق انتقال به کارت ارزی مجاز می‌باشد. تحویل اسکناس به متقاضیان فقط در محدوده قوانین مربوطه و دستورالعمل‌های بانک مرکزی می باشد.
    10 تبصره ۱ کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند با هر مبداء و به هر میزان ارز (بصورت اسکناس) را از طریق شعب منتخب بانکهای عامل، دستگاه های خود پرداز ارزی و یا صرافی های مجاز به حساب های ارزی خود یا دیگران منتقل نمایند و مشمول ماده ۲ مکرر قانون مبارزه با قاچاق ارز و کالا و إصلاحات بعدی آن نمی شوند.
    11 تبصره 2 صرافی های مجاز می توانند به هر میزان نسبت به خرید و فروش ارز بر أساس قوانین ابلاغی بانک مرکزی اقدام نمایند. دارندگان ارز می توانند نسبت به انتقال ارز به حاب ارزی خود یا دیگران و یا دریافت وجه ریالی آن از طریق انتقال به حساب ریالی خود یا دیگران اقدام نمایند.
    12 ماده 6 حداکثر سه ماه پس از ابلاغ این قانون، نگهداری و خرید و فروش ارز بصورت اسکناس، خارج از مفاد این قانون، ممنوع بوده و مشمول مجازات های مندرج در قانون قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (با اصلاحات سال ۱۴۰۰ ) می گردد.
    13 دوم: بهبود تراز تجاری – 3 ماده – 2 تبصره ماده 7 بانک مرکزی موظف است با همکاری سایر وزارتخانه ها و دستگاه های مرتبط فهرست کالاها و در ابتدای هر سال شمسی «فهرست سفید» خدمات مجاز برای دریافت و اختصاص ارز را تحت عنوان اعلام نمایند. اختصاص ارز به جز موارد مندرج در فهرست سفید، غیر قانونی و مشمول مجازات های مصرح در قانون مبارزه با قاچاق ارز و کالا  (با إصلاحات ۱۴۰۰) می گردد. ü   در ابتدا سوال از قانونگذار این است؛ تعریف از «فهرست سفید» در ماده 7 چیست؟

    ü   سوال دوم؛ فهرست سفید براساس چه فرآیندی تعریف و تبیین و مشخص خواهد شد؟

    ü   سوال سوم؛ آیا ارتباط مستقیم متقاضی با مجری قانون زمینه ساز فساد سازمانی نمی تواند باشد؟

    ü   برای پاسخ به این سوالات پیشنهاد می گردد که؛ قانونگذار به عنوان مثال سامانه مدیریت ریسک فساد وزارت امور اقتصادی و دارایی یک سامانه خودکار طراحی و تبیین نماید تا خود متقاضیان با بارگزاری مدارک درخواستی و ملزومات توسط آن سامانه رتبه بندی و امتیازدهی را انجام دهد و در نهایت فهرست سفید در کمیته ای متشکل از نمایندگان دستگاه های اجرایی و مرتبط با این طرح تشکیل و معرفی گردند.

    ü   پیشنهاد می شود در ماده 8؛ قانوگذار امکان صادرات را در یک فضای b2b ای خود دستگاه های مرتبط با طرح، طراحی نمایند و بدلیل دسترسی که دارند امکان شفافیت صادراتی را افزایش داده و همچنین رصد کامل در این بخش داشته باشند که محصولات ایرانی با چه قیمتی، در چه بازار هدفی و در چه جایگاهی مورد معامله قرار می گیرد و چه رتبه ای را در شاخص های رقابت پذیری می تواند ایجاد نماید.

    ü   همچنین شایان ذکر است؛ در بند 4 ماده 8 و ماده 9 فروش ریالی ارز به بانک مرکزی و همچنین مشوق های صادراتی؛ با ایجاد سقف و میزان صادرات هدف صورت بگیرد و با رعایت چارچوب تعریف شده و افزایش میزان هدف صادراتی؛ افزایش سقف و برخی خدمات در حساب تشویق صورت بگیرد.

    ü    با در نظر داشتن نکات و رویکردهای ارائه شده می توان بیان کرد که مبنای دوم طرح، بر واقعیت امیدوارکننده تراز مثبت ارزی کشورمان استوار است. ایران‌مان، به لطف منابع طبیعی، صادرات غیرنفتی رو به رشد و توانمندی‌های تجاری، از نظر ورودی و خروجی ارز در وضعیت مطلوبی قرار دارد، بااین‌حال گاه شاهد کمبود ارز در بازار داخلی هستیم؛ مشکلی که ریشه در ناکارآمدی‌های مدیریتی و نبود ابزار‌های مناسب برای تنظیم‌گری دارد. طرح مقاوم‌سازی نظام ارزی، با پیشنهاد ابزار‌هایی مانند مشوق‌های ارزی و حساب‌های پس‌انداز ارزی، به دنبال رفع این نارسایی‌هاست.

    14 ماده 8 ماده ۸ – بانک مرکزی موظف است به منظور افزایش منابع ارزی و تسهیل صادرات خرد، محصولات

    کشاورزی و صنایع دستی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی اقدامات زیر را انجام دهد؛

    1-  نسبت به اعتبار سنجی منقاضیان بر أساس أموال و دارایی ها اعم از عین، منفعت، طلب و حقوق مالی، أموال منقول و غیر منقول،أموال مادی و غیر مادی مانند واحدهای مسکونی یا تجاری شهری و روستایی، ماشین آلات و تجهیزات تولیدی، فلزات گرانبها، أوراق بهادار، سپرده های ارزی، نشان تجاری، مالکیت های فکری، موجودی انبار و یار موارد اقدام نموده، بر أساس آن نسبت به اخذ تعهدات ارزی تسهیل نماید.

    15 تبصره 1 بند 1 بانک مرکزی مجاز است اعتبار سنجی را بصورت مستقیم یا توسط بانک های عامل و یا از طریق موسسات اعتبار سنجی به انجام رساند. زمان مورد نیاز برای ایفای تعهدات ارزی، متناسب با نوع محصول، فرایند بازاریابی و فروش و سایر موانع موجود، تعیین گردد.
    16 ادامه ماده 8 2-    امکان صادرات چمدانی برای محصولات خاص کشاورزی، سنگ های قیمتی، فرش و صنایع دستی را تا سقف ۳۰ هزار دلار برای هر نفر فراهم نماید.

    3-    امکان انتقال ارز حاصل از صادرات (اسکناس یا حواله) به کارت ارزی خود و یا تهاتر با وارد کنندگان کالاها و خدمات مندرج در فهرست سفید فراهم می باشد.

    4-    فروش ریالی ارز به بانک مرکزی، بانک‌های عامل و صرافی‌ها بر اساس قیمت تعیین شده در این قانون می‌باشد.

    17 این بخش مجددا ماده 8 قید شده است و ایراد ویراستاری و شکلی دارد. شرکت های دولتی، بیمه ها، بانک ها و موسسات غیر انتفاعی وابسته به دولت و شرکت های زیر مجموعه موکلف اند نسبت به انجام تعهدات ارزی و بازگشت ارز به کشور طیق قوانین بانک مرکزی اقدام نمایند. عدم بازگشت ارز در زمان مقرر و نگهداری ارز توسط تراستی ها مصداق تخلفات مندرج در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز شده و علاوه بر مجازات های مندرج در آن، مدیر و هیات مدیره دستگاه مربوطه، مشمول مجازات انفصال از خدمات دولتی و اشتغال در شرکت های صدر این ماده می گردند.
    18 ماده 9 کلیه صادرکنندگان غیر دولتی در قبال انجام تعهد ارزی در زمان مقرر مشمول دریافت مشوق های ارزی به ازای هر واحد ارز می گردند که بصورت ریالی و حداکثر ظرف یکماه پس از انجام تعهدات ارزی، از سوی بانک مرکزی پرداخت می گردد.
    19 تبصره 1 مبلغ و میزان مشوق ارزی به ازای هر دلار توسط بانک مرکزی تعیین و در ابتدای سال اعلام می گردد و بایستی بگونه ای تعیین گردد تا جذابیت لازم را داشته و تاخیر در بازگشت ارز را توجیه ناپذیر نماید.
    20 سوم: مبارزه با قاچاق – 3 ماده – 1 تبصره ماده 10 ماده ۱۰ – مبادله و خرید و فروش رمز ارز ها با شرایط زیر مجاز است و در غیر اینصورت قاچاق ارز محسوب شده و مشمول قوانین مربوطه از جمله قانون مبارزه با قاچاق ارز و کالا می گردد؛

    1-    خرید رمز ارز منحصرا از طریق صرافی های منتخب و از طریق کارت ارزی مقدور است و خرید مستقیم با اسکناس ممنوع می باشد.

    2-    فروش رمز ارز از طریق صرافی‌های منتخب صورت پذیرد و ارز حاصل از فروش رمز ارز از طریق صرافی به کارت ارزی فروشنده منتقل می گردد. تبدیل ارز به ریال مطابق مواد این قانون است.

    3-    خریدار رمز ارز به میزان ارز پرداختی مشمول ایفای تعهدات ارزی با حداکثر یک سال زمان می گردد و بایستی ارز را به کارت ارزی بازگرداند، خرید مجدد رمز ارز ممنوعیتی ندارد.

    4-    کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که پیش از ابلاغ این قانون اقدام به خرید رمز ارزهای خارجی نموده اند مجاز به فروش رمز ارز از طریق صرافی‌های منتخب بوده و ارز حاصل به کارت ارزی منتقل می گردد.

    ü   در خصوص مفاد این فصل شایان ذکر است که؛ در اقتصاد ایران برخی از تجار، بازرگانان، واسطه گران و کارگزاران میزان سود و حق کارگزاری خود را بدلیل حجم بالای سود و حق کارگزاری و همچنین برای فرار از مالیات قانونی و همچنین عدم ردپای خود در اقتصاد؛ به صورت رمز ارز دریافت می کنند که هیچ فضای رصدی برای این نوع افراد سودجو و بی تعهد در نظر گرفته نشده است و همچنین برخی از تولیدکنندگان محصولات تولیدی خود را به صورت رمز ارز به در بازار داخلی یا خارجی به فروش می رسانند که خارج از چارچوب نظام اقتصادی و مالی کشور بوده و همچنین برای فرار از پولشویی و معاملات بدون مدارک این رفتار را انجام می دهند. بدین منظور شایسته است که قانونگذار برای این موضوع و چالش که بخش اعظمی از معاملات خاص را شامل می شود یک رویکرد اجرایی و نظارتی طراحی و تدوین نماید.

    ü   در صورتی که قانونگذار نکات ارائه شده را در نظر داشته باشد می تواند از جامعیت نسبی برخوردار باشد، اما مشکل اصلی در اجرای نادرست آن نهفته است. قاچاق ارز، نه‌تنها منابع ارزی کشور را به تاراج می‌برد، بلکه به بی‌ثباتی بازار و کاهش اعتماد عمومی دامن می‌زند. طرح مقاوم‌سازی نظام ارزی، با تأکید بر اجرای دقیق‌تر قوانین و رفع خلأ‌های موجود، به دنبال ایجاد چارچوبی منسجم برای مقابله با این پدیده است.

    ü   برای مثال، تقویت نظارت بر تراکنش‌های ارزی، ایجاد سامانه‌های رصد جریان ارز و اعمال مجازات‌های بازدارنده برای متخلفان، می‌تواند از حجم قاچاق ارز بکاهد. همچنین هماهنگی بین نهاد‌های مسئول، از بانک مرکزی گرفته تا قوه قضائیه، در اجرای این قوانین حیاتی است. بدون این هماهنگی، هرگونه قانونگذاری، حتی اگر روی کاغذ بی‌نقص باشد، در عمل به نتیجه نخواهد رسید.

    21 ماده 11 هر گونه خروج ارز یا اختصاص ارز به کالاها و خدمات خارج از فهرست سفید در حکم قاچاق ارز بوده و متهم به بازگرداندن ارز به میزان تا ۴ برابر و حبس و ابطال کارت بازرگانی و ممنوعیت هر گونه فعالیت اقتصادی به مدت ده سال محکوم می گردد.
    22 تبصره 1 در صورتی که ارز مشمول این ماده بیش از ۵ میلیون دلار یا معادل آن باشد، شخص حقیقی یا حقوقی مشمول اخلال در نظام اقتصادی کشور می گردد.
    23 ماده 12 نیروی انتظامی و دستگاه‌های امنیتی مکلفند نسبت به برخورد با عوامل غیر مجاز که به خرید و فروش اسکناس اقدام می کنند با شدت برخورد نمایند . قوه قضاییه مکلف است در شهرهای با جمعیت بیش از ۵۰۰ هزار نفر شعبه‌های ویژه ای برای رسیدگی به اتهامات ارزی تشکیل دهد.
    24 چهارم: سیاست ارزی – 3 ماده – 1 تبصره ماده 13 به منظور کاهش اثرات نوسانات ارزی بر اقتصاد کشور و مقابله با اقدامات خارجی، سیاست ارزی کشور با هدف حفظ ارزش پول ملی، «ثبات بخشی هوشمند ارز» تعیین می گردد. ü   وقتی چند نرخ برای ارز داریم چه اتفاقی می‌افتد؟ ارز هم مثل همۀ کالاها، از قاعدۀ عرضه و تقاضا تبعیت می‌کند. یعنی زمانی‌که عرضۀ آن افزایش پیدا کند، قیمت آن کاهش پیدا می‌کند و زمانی‌که عرضۀ آن کاهش پیدا کند، قیمت آن افزایش می‌یابد.

    ü   وقتی دولت با هدف کاهش آسیب‌پذیری اقشار کم‌برخوردار، نظام چند نرخی تعریف می‌کند و به برخی کالاها ارز ترجیحی اختصاص می‌دهد، قطعا تقاضا برای ارز ارزان‌تر افزایش می‌یابد. در این شرایط، متقاضی ارز ارزان‌تر، دست به دامان سیاستمداران ذی‌نفوذ می‌شود تا ارز ترجیحی بیشتری بگیرد و در این مسیر حاضر است بخشی از رانتی را که قرار است به دست بیاورد با سیاستمدار شریک شود. به این ترتیب فسادهای بزرگ نظیر چای دبش شکل می‌گیرد که پای مقامات زیادی به پرونده آن باز شده است.

    ü   این سیاست همچنین منجر به شکل‌گیری فسادهای بزرگ در تجارت می‌شود. در حال حاضر یکی از مسائل در زمینۀ تجارت خارجی، کم‌اظهاری صادرات و بیش‌اظهاری واردات به‌دلیل اختلاف قابل توجه نرخ حواله و نرخ دلار بازار آزاد است. وجود شکاف بین نرخ دلار آزاد و نرخ‌های دولتی به‌قدری جذاب است که تقاضا برای دریافت ارز ترجیحی را در سطح بالایی حفظ می‌کند.

    ü   تا زمانی که صادرات کالاها سودآور نباشد و همچنین اختلاف نرخ حواله و بازار آزاد در سطح بالایی باشد، انگیزۀ صادرکنندگان کاهش می‌یابد که یا به کاهش صادرات و در نتیجه ارزآوری کمتر به کشور منجر می‌شود یا فعالان تجاری به دنبال راه‌های دیگری از جمله قاچاق یا دور زدن قوانین می‌روند.

    ü   به‌طور کلی چندنرخی بودن ارز زمینۀ فساد و رانت در کشور را ایجاد می‌کند. این یک واقعیت است که وقتی تفاوت بین قیمت ارز برای واردات به وجود می‌آید، میزان درخواست ارز از درخواست قیمت واقعی بیشتر می‌شود که به این پدیده بیش‌اظهاری یا  over invoice می‌گویند.

    ü   در این شرایط، افراد و شرکت‌ها با ارائۀ فاکتور با قیمت‌ غیرواقعی زمینۀ‌ دریافت ارز به نرخ رسمی را در خارج از کشور برای خود فراهم می‌آورند و سپس ارزهای مازاد بر ارزش واقعی کالا را در بازار آزاد ارز به فروش می‌رسانند و به این شکل منابع مالی جدیدی برای خود فراهم می‌آورند. حتی ممکن است بخشی از ارزی که دریافت شده است، اصلا صرف واردات نشود.

    ü   تا اینجا دربارۀ زیان‌های چندنرخی بودن ارز در سمت تقاضا گفتیم؛ اما این سیاست آثار زیان‌باری در سمت عرضه هم دارد. وقتی قیمت ارز صادراتی از قیمت بازار پایین‌تر باشد، اولین اتفاقی که می‌افتد این است که صادرات رقابتی نیست. معمولا افراد محصولات خود را با قیمت ارز واقعی محاسبه می‌کنند و می‌فروشند؛ اما صادرکننده نمی‌تواند کالا را با قیمت واقعی بخرد؛ اما با قیمت غیرواقعی در سیستم‌های طراحی شده دولتی (نیما) عرضه کند.

    ü   دوم اینکه پدیدۀ چند نرخی بودن ارز باعث می‌شود که تعداد صادرکنندگان مصنوعی و غیرواقعی در بازار افزایش پیدا کند. صادرکنندگان قلابی معمولا با کارت‌های یک‌بار مصرف کالا صادر می‌کنند و ارز را هم به کشور برنمی‌گردانند.

    ü   سومین عارضه این است که صادرکنندگان مصنوعی باعث می‌شوند قیمت کالای ایرانی در بازارهای جهانی افت ‌کند. وقتی هرکس می‌تواند کالا را به هر قیمتی صادر کند و ارز را هم وارد کشور نکند، برایش صرفه دارد که با قیمت‌های پایین‌تر هم کالا را بفروشد؛ چون تعهدی هم ندارد که ارز را برگرداند و این موضوع هم باعث می‌شود که عرضۀ ارز کاهش پیدا کند.

    ü   چهارمین نکته این است که خیلی از کالاهای ایرانی دیگر قابل صادرات نیستند؛ چون امکان رقابت در بازارهای جهانی را از دست داده‌اند.

    ü   به هرحال به دلایلی که برشمردیم، با چند نرخی کردن ارز میزان عرضۀ آن کاهش پیدا می‌کند، عرضه‌کنندگان واقعی انگیزۀ خود را برای عرضه از دست می‌دهند، تقاضا برای ارز ترجیحی افزایش پیدا می‌کند و در نهایت، قیمت هم بالا می‌رود.

    25 تبصره 1 مسولیت تعیین و اعلام قیمت ارز (خرید و فروش) با بانک مرکزی است. کلیه تبادلات ارزی، تبدیل نرخ ارز و خرید ارز توسط اشخاص حقیقی و حقوقی از طریق کارت های ارزی یا دریافت حواله ، نرخ تسعیر ارز حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و فراورده‌های نفتی، محاسبه قیمت تولیدات معدنی و صنعتی، محاسبه ترازنامه شرکت‌های بورسی، تسویه مطالبات صندوق توسعه ملی و سایر حساب‌های رسمی دولت، بانک‌ها و بانک مرکزی بر أساس این نرخ محاسبه می گردد.
    26 ماده 14 دولت مکلف است کلیه منابع ارزی خود را از طریق صرافی‌های مجاز و بانک های منتخب با نرخ رسمی عرضه نماید و در مقابل، دستگاه ها و سازمان هایی که به نحوی از بودجه عمومی استفاده می کنند، نیازهای ارزی خود را به جز موارد مصرح در قانون بودجه از طریق صرافی ها و بانک های منتخب و با نرخ رسمی تامین نمایند.
    27 ماده 15 کالاهای اساسی و مواد اولیه و سایر کالاها و تجهیزاتی که بر أساس قوانین مربوطه و یا قانون بودجه کشور مشمول یارانه می باشند، یارانه شان بصورت ریالی محاسبه و پرداخت می گردد و تخصیص ارز با قیمتی مغایر با نرخ رسمی ممنوع می باشد و مصداق تضییع بیت المال می باشد.
    28 پنجم: حمایت از تولید و اطلاع رسانی – 3 ماده ماده 16 دولت مکلف است برای طرح های تولیدی و زیربنایی مصوب شورای اقتصاد از محل منابع ارزی و صندوق توسعه، تسهیلات ارزی ارزان قیمت اعطا نماید. بازگشت این تسهیلات صرفاً بصورت ارزی می باشد. نرخ تسهیلات ارزی توسط شورای اقتصاد تعیین می گردد. ü   در خصوص ماده 16 به چه نکته کابردی و کلیدی می توان اشاره کرد؛ منابع مالی ارزی حجیم و بالای اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی تباری که تمایل به بازگشت منابع خود از خارج از کشور می باشند به شرطی که مدارک و پشتوانه درست kyc را از نظام بانکی و مالی بین المللی دریافت نموده اند و همچنین براساس نظام مالی و پولی کشور می توانند در راستای طرح های اقتصادی، تولیدی و زیربنایی مورد بهره برداری قرار گیرند؛ توسط بانک مرکزی، سازمان پولشویی، سازمان سرمایه گذاری و کمک های فنی و اقتصادی ایران، بانک عامل و نهادهای امنیتی و حفاظتی شناسایی گردد و در یک کمیته ای با عنوان «منابع سرگردان مالی بین المللی ایرانیان» بررسی و تصمیم گیری گردد تا با ارائه رویکرد اجرایی از این بازگشت این منابع در حوزه های مختلف کشور بهره برداری گردد.

    ü   در خصوص ماده 17 باید عنوان کرد که؛ در خصوص قیمت گذاری حتما باید شاخص های رقابت پذیری صنعتی و همچنین اصول 12 گانه تسهیل فضای کسب و کار لحاظ گردد.

    ü   در خصوص ماده 18؛ پیشنهادات فصل اول را می توان به صورت مجدانه و گسترده تعریف و تبیین نمود.

    29 ماده 17  قیمت گذاری محصولات و کالاهای تولید داخل و به طور خاص مواد اولیه از جمله کالاهای عرضه شده در بورس کالا بر أساس همسان سازی صرف با نرخ آن محصولات در بازارهای بین المللی ممنوع است و قیمت کالاها و محصولات بر أساس هزینه صورت گرفته، رعایت سود منطقی و منطبق بر عرضه و تقاضا در یک بازه مشخص و با رعایت اصل رقابت پذیری توسط شورای رقابت و نهادهای متولی تعیین می گردد.
    30 ماده 18 دولت و بویژه بانک مرکزی مکلفند به جهت کاهش انتظارات تورمی و بر أساس أصول مردمی سازی اقتصاد، طی جلسات متعدد با فعالان اقتصادی و نیز صاحبان تریبون و افراد شاخص و تاثیر گذار و نیز از طریق برنامه های رسانه ای پیش از عملیاتی شدن مواد این قانون و اعمال سیاست های ارزی مندرج در این قانون، ابعاد مختلف و آثار قانون و سیاست ثبات بخشی هوشمند ارزی برای جامعه تشریح نمایند. برای این امر شورایی زیر نظر وزارت اقتصاد و با هکاری وزارت ارشاد، صدا و سیما و سایر دستگاه های ذیربط تشکیل می گردد.

     

    جمع بندی

    طرح مقاوم‌سازی نظام ارزی، می‌تواند گامی بلند در مسیر ساماندهی یکی از حساس‌ترین بخش‌های اقتصاد کشورمان باشد. این طرح، با تکیه بر سه مبنای کلیدی- به رسمیت شناختن بازار آزاد، بهره‌گیری از تراز مثبت ارزی و اصلاح خلأ‌های   قانونی- می‌تواند نظام ارزی کشور را به سوی ثبات و پایداری هدایت کند، اما موفقیت این طرح، تنها به کیفیت طراحی آن بستگی ندارد، اجرای دقیق، هماهنگی بین نهاد‌ها و جلب اعتماد عمومی، از الزامات غیرقابل‌اجتناب آن هستند. اقتصاد کشورمان، با همه چالش‌هایش، از ظرفیت‌های بی‌نظیری برخوردار است. منابع طبیعی، نیروی انسانی جوان و موقعیت جغرافیایی راهبردی، همگی بستر مناسبی برای رشد و توسعه فراهم می‌کنند. طرح مقاوم‌سازی نظام ارزی، اگر با دقت و تعهد اجرا شود، می‌تواند این ظرفیت‌ها را به فعلیت برساند و آینده‌ای روشن برای اقتصاد کشور رقم بزند. اکنون، زمان آن است که با عزمی ملی و نگاهی علمی، گامی استوار در این مسیر برداریم.

    برای مشاهده متن کامل گزارش کلیک کنید

    انجمن مدیران صنایع
    انجمن مدیران صنایع

    مطالب مرتبط

    8 بهمن 1404

    افزایش بازنشستگی پیش از موعد؛ خروج زودهنگام نیروی‌ کار مجرب و اختلال در چرخه اشتغال جوانان


    ادامه مطلب
    8 بهمن 1404

    تصویب دستورالعمل صندوق سرمایه‌گذاری در دارایی ارزی با درآمد ثابت ارزی


    ادامه مطلب
    8 بهمن 1404

    کدام کارگران عیدی کامل می‌گیرند؟/ فرمول تعیین عیدی اعلام شد


    ادامه مطلب
    7 بهمن 1404

    سقف و کف عیدی امسال کارگران و بازنشستگان چقدر است؟


    ادامه مطلب

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    four × three =

    عضویت در خبرنامه

    به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






      مجمع عمومی سالانه ۱۴۰۳

      مجمع عمومی سالانه ۱۴۰۳
      وزارت صنعت معدن و تجارت
      کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین المللی
      بانک خاورمیانه، بانک منتخب فعالان موفق اقتصادی
      پیشگامان پخش صدیق
      کادا، راه حلی بزرگ برای همه صنایع
      بیمه رازی
      فومن شیمی

      آشنایی با اعضای جدید

      • شرکت فنی و مهندسی یکتا نیروی خاور
        3 آبان 1404
        جناب آقای مهندس حمید هروزی، مدیرعامل شرکت فنی و مهندسی یکتا نیروی خاور […]
      • شرکت مدرن تجارت راه ابریشم
        21 خرداد 1404
        جناب آقای ساجدالدین مفیدی نائینی ، مدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت […]
      • گروه تولیدی پزشکی ورید
        21 خرداد 1404
        جناب آقای دکتر مرتضی کرباسی ، مدیرعامل و عضو هیات مدیره گروه تولیدی […]
      • شرکت صنایع ایمن فراز ارک
        21 خرداد 1404
        جناب آقای مهندس حامد قصاب زاده ،  قائم مقام مدیرعامل شرکت صنایع ایمن […]
      • شرکت کارگزاری بانک آینده
        3 دی 1403
        جناب آقای مهدی نصراله مدیرعامل و نایب رییس هیات مدیره شرکت کارگزاری […]

      عضویت در خبرنامه

      به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






        نوشته‌های تازه

        • افزایش بازنشستگی پیش از موعد؛ خروج زودهنگام نیروی‌ کار مجرب و اختلال در چرخه اشتغال جوانان

        آب و هوا

        اعلان خطا از سرویس دهنده!:
        Connection Error:http_request_failed
        تهران، خیابان شهید مطهری، رو به‌ روی خيابان ميرعماد‌ ، پلاك 264 ، طبقه سوم

         تمامی حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به انجمن مدیران صنایع ایران ميباشد. Powered by Bluesoul.ir © 2015