بهمن 1404
ش ی د س چ پ ج
 121314151617
18192021222324
25262728293001
02030405060708
091011  
« دی    

عضویت در خبرنامه

به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






    logo transparentسيكل معيوب در چرخه توليدسيكل معيوب در چرخه توليدسيكل معيوب در چرخه توليد

    • خانه
    • اخبار
      • اخبار انجمن
      • اخبار صنایع
      • اخبار اقتصادی
      • اخبار مالی و مالیاتی
      • اخبار بازرگانی
      • اخبار تشکلها
      • اخبار نمایشگاه ها
      • گردهمایی و همایشها
      • سایر اخبار
    • انتشارات
      • مجله کارآفرین
      • گزیده مطالب کارآفرین
      • خبرنامه صنعت و مطبوعات
      • معرفی کتاب
      • کتابخانه انجمن
      • تعرفه آگهی در رسانه های انجمن
    • پژوهش ها
      • فهرست گزارشها
      • گزارش های کارشناسی
      • اظهار نظرها
      • پروژه های مطالعاتی
    • مکاتبات
    • قوانین
      • قوانین
      • مقررات
      • طرح ها و لوایح
      • سامانه ملی قوانین و مقررات (dotic.ir)
    • درباره ما
      • آشنایی با انجمن مدیران صنایع
      • اعضا هیئت مدیره
      • فرم عضویت
      • اعضای انجمن
      • شعب انجمن
      • آشنایی با اعضای جدید
      • درباره ما
      • لینک های مفید
    • تماس با ما
    عضویت
    ✕

    سيكل معيوب در چرخه توليد

    18 مهر 1403
    سعید تاجیک

    اگر نگاهي به شاخص‌هاي اقتصادي بيندازيم، متوجه مي‌شويم كه سرانه GDP كشور حدود ۵ هزار دلار و قدرت خريد مردم در كشور ما يك‌سوم تركيه است. اندازه اقتصاد ما يك‌سوم اقتصاد عربستان سعودي و نصف تركيه است.

    اگر نگاهي به شاخص‌هاي اقتصادي بيندازيم، متوجه مي‌شويم كه سرانه GDP كشور حدود ۵ هزار دلار و قدرت خريد مردم در كشور ما يك‌سوم تركيه است. اندازه اقتصاد ما يك‌سوم اقتصاد عربستان سعودي و نصف تركيه است. در دو دهه اخير، به‌ويژه پس از تحريم‌هاي سال ۱۳۹۱، رشد اقتصادي ايران هيچگاه به سطح مطلوبي نرسيده و ميانگين سالانه رشد اقتصادي حدود يك تا ۲ درصد بوده است. اين در حالي است كه رشد جمعيت نيز تقريبا به همان ميزان بوده و در نتيجه، رشد اقتصادي ما عملا نزديك به صفر است.  در چنين شرايطي كه اقتصاد رشدي نداشته و به دلايل مختلفي از جمله تحريم‌ها، چالش‌هاي ارزي، به‌روزرساني نشدن تكنولوژي توليد و ساير عوامل، فضاي كسب‌وكار ما رقابتي نيست، بسياري از كالاها در فضايي غيررقابتي به مردم عرضه مي‌شوند. بنابراين، ما با اقتصادي ضعيف و غيررقابتي دست و پنجه نرم مي‌كنيم. در چنين اقتصادي، كيفيت، ايمني و استاندارد بدون شك قرباني مي‌شوند؛ زيرا كيفيت و ايمني در بستر يك اقتصاد سالم و پويا تحقق پيدا مي‌كند. اگر رشد اقتصادي وجود داشته باشد و فضاي عرضه محصولات و خدمات رقابتي باشد، شاخص‌هاي كيفيت و استاندارد به‌تبع آن رشد مي‌يابند.

    در كشورهاي توسعه يافته صنايعي مانند لوازم خانگي، موبايل و خودرو، وظيفه تدوين استانداردها را خود شركت‌ها به عهده مي‌گيرند. زيرا در فضاي تحقيق و توسعه به تكنولوژي‌هايي دست مي‌يابند كه رقباي آنها فاقد آن هستند و براي بيرون راندن رقبا از بازار و جذب مشتري، اين استانداردها را به دولت‌ها عرضه مي‌كنند. اين روند باعث مي‌شود كه در فضاي رقابت، استانداردها به ‌مرور زمان بهبود يابند و چون توسط خود شركت‌ها پيشنهاد شده قابليت اجراي آنها هم وجود دارد. در حالي كه در كشور ما استانداردها توسط دولت به صنعت ابلاغ مي‌شود. براي نمونه، در كشورهايي مانند ژاپن، وقتي يك ويژگي جديد در خودرو ايجاد مي‌شود، اين ويژگي آنقدر مورد آزمون و بررسي قرار مي‌گيرد تا به يك محصول قابل عرضه تبديل شود. پس از آن، استانداردهاي مربوطه بر اساس همين فناوري جديد تعريف مي‌شوند. يعني ابتدا آن تكنولوژي به ‌طور كامل درك و تجربه شده و سپس به عنوان يك استاندارد مطرح مي‌شود. اما در ايران، به دليل نداشتن دانش و فناوري مورد نياز، ما اغلب استانداردهاي خارجي را كه هنوز در كشور تجربه نشده‌اند، وارد مي‌كنيم و به توليدكنندگان تكليف مي‌كنيم كه آنها را رعايت كنند. اين اتفاق به اين دليل است كه بازار ما رقابتي نيست و دولت ناچار به مداخله مي‌شود. اين سيكل معيوب – كه از مداخله دولت آغاز مي‌شود و عرضه‌كننده را از فضاي رقابتي خارج مي‌كند – در نهايت منجر به كاهش كيفيت و ضعف در اجراي استانداردها شده است.

     

    سپس دولت  – كه بايد به مردم پاسخگو باشد –  مجبور به دخالت‌هاي بيشتر مي‌شود. در نهايت، دولت خود به منتقد شرايطي تبديل مي‌شود كه خود آن را ايجاد كرده است؛ مانند اينكه چرا خودروهايي كه توليد مي‌كنيم همچنان از فناوري‌هاي۵۰ سال پيش استفاده مي‌كنند.
    براي اصلاح اين سيكل معيوب، ايجاد رقابت واقعي در بازار ضروري است. اگر بخواهيم توليدكننده‌اي را كه كالاي بي‌كيفيت عرضه مي‌كند تنبيه كنيم، بايد فضاي رقابتي را تقويت كنيم و درهاي تجارت را باز كنيم تا توليدكنندگان بي‌كيفيت از دور خارج شوند. مشكل اصلي از بستر كلي اقتصاد ناشي مي‌شود كه بي‌كيفيتي را در جامعه ايجاد كرده، اما اين واقعيت را نبايد ناديده گرفت كه مطالبه مردم براي كيفيت همچنان پابرجاست.
    در اين شرايط، دولت دچار نوعي دوگانگي مي‌شود. از يك طرف، شرايط اقتصادي براي تقويت رقابت وجود ندارد؛ از طرف ديگر، توليدكنندگان به دلايل مختلف تحت فشار هستند و در همين حال، مطالبه مردم نيز در مقابل دولت قرار دارد؛ زيرا مردم خواهان محصولات باكيفيت و ايمن هستند.
    با اين حال، به دليل نبود رقابت در ايران، گاهي اوقات مردم مجبور مي‌شوند محصولات بي‌كيفيت را با قيمت‌هاي جهاني خريداري كنند. براي حل اين مشكل، بايد شرايطي فراهم شود كه رقابت در بازار افزايش يابد و توليدكنندگان به ارتقاي كيفيت محصولات خود تشويق شوند. اين امر مي‌تواند از طريق تسهيل تجارت، كاهش مداخلات دولت و ايجاد فضاي رقابتي واقعي محقق شود. از طرفي، استانداردسازي نقش مهمي در توسعه اقتصادي و تجاري كشور دارد. يكي از تأثيرات اصلي آن، كمك به توسعه صادرات است. وقتي كالايي براي صادرات به كشور ديگري ارسال مي‌شود، ممكن است به دليل عدم تطابق با استانداردهاي آن كشور، كالاي صادر شده در آزمايشگاه‌هاي استاندارد آن كشور معدوم شود. به عنوان مثال، اخيرا دولت طالبان بخشي از محموله‌هاي نفتي ايران را به دليل عدم رعايت استانداردهاي مورد نظر برگرداند. اين مشكلات به دليل نبود استانداردهاي يكنواخت و هم‌تراز در سطح بين‌المللي بروز مي‌كنند. اگر استانداردها با كشورهاي مقصد يكنواخت و هم‌تراز باشند، اين امر به افزايش سطح تجارت كمك خواهد كرد. به اين معنا كه تاجران ايراني مي‌توانند كالاي خود را با همان استانداردها و گزارش‌هاي مورد نياز كشور مقصد در داخل كشور تست كنند و از تطابق آن اطمينان حاصل كنند.

    منبع: تعادل

    لینک کوتاه  https://www.taadolnewspaper.ir/fa/news/322441/

    انجمن مدیران صنایع
    انجمن مدیران صنایع

    مطالب مرتبط

    12 بهمن 1404

    پاسخ نماینده جامعه کارگری به جوابیه سازمان تامین اجتماعی


    ادامه مطلب
    11 بهمن 1404

    برای تأمین انرژی بخش صنعت برنامه داریم/ رفع مشکل نقدینگی تولیدی‌ها در دستور کار است


    ادامه مطلب
    7 بهمن 1404

    شوک ارزی و تنگنای نقدینگی؛ بسته حمایت از تولید چیست؟


    ادامه مطلب
    6 بهمن 1404

    آغاز فرآیند اجرای بسته حمایت از صنایع در گمرک


    ادامه مطلب

    دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    nineteen − 13 =

    عضویت در خبرنامه

    به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






      مجمع عمومی سالانه ۱۴۰۳

      مجمع عمومی سالانه ۱۴۰۳
      وزارت صنعت معدن و تجارت
      کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین المللی
      بانک خاورمیانه، بانک منتخب فعالان موفق اقتصادی
      پیشگامان پخش صدیق
      کادا، راه حلی بزرگ برای همه صنایع
      بیمه رازی
      فومن شیمی

      آشنایی با اعضای جدید

      • شرکت فنی و مهندسی یکتا نیروی خاور
        3 آبان 1404
        جناب آقای مهندس حمید هروزی، مدیرعامل شرکت فنی و مهندسی یکتا نیروی خاور […]
      • شرکت مدرن تجارت راه ابریشم
        21 خرداد 1404
        جناب آقای ساجدالدین مفیدی نائینی ، مدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت […]
      • گروه تولیدی پزشکی ورید
        21 خرداد 1404
        جناب آقای دکتر مرتضی کرباسی ، مدیرعامل و عضو هیات مدیره گروه تولیدی […]
      • شرکت صنایع ایمن فراز ارک
        21 خرداد 1404
        جناب آقای مهندس حامد قصاب زاده ،  قائم مقام مدیرعامل شرکت صنایع ایمن […]
      • شرکت کارگزاری بانک آینده
        3 دی 1403
        جناب آقای مهدی نصراله مدیرعامل و نایب رییس هیات مدیره شرکت کارگزاری […]

      عضویت در خبرنامه

      به راحتی میتوانید در خبرنامه رایگان ایمیلی انجمن مدیران صنایع ایران عضو شوید:






        نوشته‌های تازه

        • فشار مالیاتی بودجه ۱۴۰۵ فراتر از توان تولید است

        آب و هوا

        اعلان خطا از سرویس دهنده!:
        Connection Error:http_request_failed
        تهران، خیابان شهید مطهری، رو به‌ روی خيابان ميرعماد‌ ، پلاك 264 ، طبقه سوم

         تمامی حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به انجمن مدیران صنایع ایران ميباشد. Powered by Bluesoul.ir © 2015