براساس دادههای اعلام شده در مدت زمان مورد بررسی در مجموع سههزار و 378 جواز تاسیس صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل افت 5/ 8 داشته است. افت صورت گرفته در حالی است که سرمایهگذاری پیشبینی شده برای جوازهای صادره در این مدت رشد بیش از 36 درصد را تجربه کرده است. علاوه بر جوازهای صادره که سال گذشته را با روند منفی طی کردند اشتغال پیشبینی شده نیز در مدت زمان مذکور با افت نزدیک به 8 درصد همراه بوده است، روندی که به گفته کارشناسان روی آوردن به صنایع بزرگ عمده دلیل آن محسوب میشود. براساس آمار اعلام شده حجم سرمایهگذاری پیشبینی شده برای 75 هزار و 323 فقره طرحی که مجوز تاسیس دریافت کردهاند، بالغ بر 314 هزار میلیارد است که از رشد بیش از 36 درصدی حکایت دارد، اشتغال پیشبینی شده نیز برای بهار سال جاری برابر با 75 هزار و 323 نفر بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل میتوان گفت افت بیش از 7 درصدی داشته است. از سوی دیگر، از میان 29گروه صنعتی در نظر گرفته شده در این بررسی 15 گروه با رشد منفی از لحاظ دریافت تعداد جواز تاسیس مواجه بودند و 14 گروه توانستند رشد مثبت را در اخذ جواز تاسیس ثبت کنند. به گفته برخی کارشناسان راهاندازی طرحهای بزرگ با رفع تحریمهای بینالمللی استارت خورده است و در این خصوص میتوان به ایجاد پالایشگاهها اشاره کرد که دولت در راستای جلوگیری از خامفروشی راهاندازی آنها را در دستور کار قرار داده است. کارشناسان معتقدند که طرحهای بزرگ در رده طرحهای پایدار قرار دارند و دولت در راستای اجرای اهداف اقتصاد مقاومتی در این بخش گام برداشته است. کاهش ارزش پول ایران یکی دیگر از دلایلی است که کارشناسان رشد سرمایهگذاری نسبت به مدت مشابه سال قبل را به آن نسبت میدهند. افت ارزش پولی ایران به ویژه در سال91 موجب شد تا ارزش خرید تجهیزات صنعتی افزایش چشمگیری پیدا کند، به همین دلیل متقاضیان برای راهاندازی یک واحد صنعتی نیازمند سرمایه بیشتری شدهاند که این امر موجب شده تا شاهد افت جوازهای صادره در مقابل سرمایهگذاری پیشبینی شده باشیم.
از سوی دیگر به گفته مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت براساس سیاست جدید این وزارتخانه مقرر شده تا جواز تاسیس به متقاضیانی ارائه شود که به واقع قصد سرمایهگذاری دارند به همین دلیل قابلیت متقاضیان در زمان ارائه درخواست بررسی میشود و در صورت صلاحیت برای آنها جواز تاسیس صادر خواهد شد. با توجه به سیاست جدید وزارت صنعت میتوان گفت این وزارتخانه به دنبال سرمایهگذار واقعی است.
وضعیت پروانههای بهرهبرداری
از سوی دیگر اگرچه در صدور جواز تاسیس در بهار سال جاری با افت مواجه بودهایم، اما در این دوره پروانههای بهره برداری صادر شده به لحاظ تعداد، اشتغال و سرمایه رشد را تجربه کرده است. بهطوری که براساس آمارهای اعلام شده از سوی وزارت صنعت،معدن و تجارت در مدت زمان مورد بررسی در مجموع هزار و 148 پروانه بهره برداری صنعتی ایجادی صادر شده که در مقایسه با هزار و 53 فقره پروانه بهرهبرداری صنعتی ایجادی صادر شده در مدت مشابه سال قبل این بخش رشد 9 درصدی را تجربه کرده است. از سوی دیگر علاوه بر رشد جوازهای پروانههای بهرهبرداری ایجادی صادر شده، این بخش نیز همانند جوازهای تاسیس در بخش سرمایهگذاری رشدی نزدیک به 225درصد را تجربه کرده است. براساس آمار اعلام شده در سال 94 سرمایهگذاری محقق شده برای این بخش برابر با 82 هزار میلیارد ریال بوده، این در حالی است که در مدت زمان مشابه سال قبل سرمایه محققشده برای این بخش حدود 25 هزار میلیاردریال بوده است. کارنامه این بخش در اشتغال مثبت بوده است. بهطوری که براساس آمار اعلامشده در سال 94 در مجموع برای 18 هزار و 268 نفر شغل در کشور ایجاد شده، این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل اشتغال ایجاد شده در این بخش برابر با 13 هزار و 384 شغل بوده است.
تعداد مجوزهای معدنی صادره
اما درخصوص مجوزهای معدنی صادره در دوماه منتهی به اردیبهشت ماه نیز براساس آمار اعلام شده میتوان گفت در این مدت در مجموع 125 پروانه اکتشاف صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل این آمار از افت 6 درصدی صدور پروانه اکتشاف نسبت به مدت مشابه سال قبل حکایت دارد. درخصوص گواهی کشف صادره نیز در مدت زمان مورد بررسی در مجموع 121 فقره گواهی کشف صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل گواهی کشف صادره از رشد بیش از 18 درصدی برخوردار بوده است. اما درخصوص پروانه بهرهبرداری معدن نیز در مدت زمان مورد بررسی در مجموع143 پروانه بهرهبرداری معدن صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد 5/ 13 درصدی داشته است.