روز دوشنبه مجلس شورای اسلامی برای بررسی چگونگی نحوه تامین سوخت در فصل سرد سال جلسه‌ای با حضور وزرای نیرو و نفت برگزار کرد. در این جلسه غیر‌علنی گزارش کمیسیون انرژی مجلس در خصوص آسیب‌شناسی وضعیت گاز در کشور و پیش‌بینی‌ای از مشکلات احتمالی را ارائه کرد. همچنین در این جلسه قرار بر این شد تا کمیته مشترکی از سوی وزارتخانه‌های نفت و نیرو برای حل مشکل انرژی در کشور ایجاد شود و این کمیته قرار است گزارش‌های خود را به کمیسیون انرژی مجلس ارائه کند. از سوی دیگر در جلسه غیر‌علنی مجلس انتقاداتی از سوی برخی نمایندگان مجلس در خصوص استفاده از مازوت در برخی شهرها که موجب آلودگی هوا شده است، مطرح شد.

در جلسه غیر‌علنی مجلس چه گذشت؟

رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به جلسه غیر‌علنی مجلس برای بررسی نحوه تامین سوخت، گفت: مجلس دغدغه تامین سوخت زمستان را داشت و یکی از مشکلات و معضلات ما تامین و تراز انرژی کشور در بخش صنعت، نیروگاه‌ها و مصارف خانگی است. یکی دیگر از مهم‌ترین مسائل بهینه‌سازی مصرف سوخت در کشور است.  او تاکید کرد: اگر در مصرف صرفه‌جویی نکنیم شاهد قطع گاز در کشور خواهیم بود. پیش از این نیز در یک جلسه غیر‌علنی دیگر اعلام کرده بودیم که ناترازی داریم و دولت باید حواسش جمع باشد. در حال حاضر با ناترازی گاز مواجه هستیم و به نیروگاه‌ها باید سوخت مازوت یا نفت‌گاز بدهند. اگر کنترل و مدیریت نکنیم به مشکل بر می‌خوریم. اولویت ما دادن گاز خانگی و تجاری است. اما اگر به تولید‌کننده سوخت ندهیم تولید می‌خوابد و تولید و تولیدکننده صدمه می‌بیند.

این نماینده مجلس ادامه داد: به نظر نمی‌رسد شاهد قطع گاز در بخش خانگی باشیم چون دولت در این بخش مدیریت می‌کند. اما در بخش صنعت از سوخت دوم یعنی مازوت استفاده می‌کنند. سنگدوینی بر لزوم واردات گاز از ترکمنستان تاکید کرد و گفت: باید با ترکمنستان در بحث سوآپ گازی به تفاهم برسیم تا شرایطمان بهتر شود. چون هم خط لوله داریم و هم می‌توانیم گاز را به کشور انتقال دهیم. همچنین جلال محمودزاده نماینده مهاباد در مجلس با اشاره به جلسه مهرماه مجلس با وزیر نفت، به «دنیای اقتصاد» گفت: وزیر نفت چند ماه پیش صحبتی داشتند که ما در زمستان مشکلی نخواهیم داشت، اما گویا آمادگی لازم را نداشتند و گاز تعدادی از مراکز در برخی از استان‌ها مانند یزد‌ که مصرف بیشتری دارند، قطع شده است.

او ادامه داد: اگر هوا سردتر شود مشکلاتی در تامین گاز خانگی خواهیم داشت. باید گاز برخی از مراکز پرمصرف مانند نیروگاه‌ها و برخی ادارات که مصرفشان بالاست را قطع کنند؛ در غیر این‌صورت احتمالا گاز خانگی در برخی استان‌ها قطع می‌شود. باید ادارات و برخی ارگان‌های پر‌مصرف صرفه‌جویی کنند که گاز خانگی قطع نشود. از سوی دیگر کارخانه‌ها و نیروگاه‌های برقی که مصرف عمده گاز دارند دچار مشکل خواهند شد.  این نماینده مجلس تاکید کرد: آماری که وزیر نفت قبل از فصل سرما می‌داد و آماری که الان ارائه می‌دهند با هم تفاوت دارد. پیش از آغاز فصل سرد اعلام می‌کردند که مشکلی نداریم و سوخت نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌ها و کارخانه‌ها را می‌توانیم تامین کنیم اما در حال حاضر که به فصل سرد رسیدیم می‌گویند برخی از پرمصرف‌ها یا باید رعایت کنند یا گازشان قطع می‌شود. این موضوع نشان می‌دهد که دولت برنامه‌ریزی دقیقی ندارد و آمارشان با واقعیت‌ها همخوانی ندارد. محمودزاده گفت: طبق آماری که پیش از این وزیر نفت اعلام کرده بود در حال حاضر نباید مشکلی داشته باشیم. اما این آمار صحیح نبود و در حال حاضر با مشکل مواجه هستیم. به نظر بنده وزیر نفت غافلگیر شده است.

چرا مازوت سوزی‌؟

قاسم ساعدی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به قرائت گزارش کمیسیون انرژی در جلسه غیرعلنی مجلس، گفت: کمیسیون انرژی در جلسه غیر‌علنی و در گزارشی آسیب‌شناسی از مشکلات کشور در حوزه سوخت و پیش‌بینی از ماه‌های آینده و زمستانی که در پیش داریم را ارائه کرد. این گزارش نتیجه‌ای بود که با همکاری مرکز پژوهش‌ها و کمیته‌های تخصصی کمیسیون انرژی به آن رسیدیم. او ادامه داد: وزرای نفت و نیرو به صحن مجلس دعوت شدند و ناگفته‌ها گفته شد. انتظاراتی که از دولت و وزارتخانه‌های مربوطه می‌رفت را اعلام کردیم.

همچنین مجلس به وزرا هشدار داد و باید‌ها و نبایدها به وزرای نفت و نیرو یادآوری شد. وزارت نفت و نیرو دو وزارتخانه مرتبط با تامین انرژی هستند و از این بابت این دو وزارتخانه رایزنی‌هایی خواهند داشت و قرار بر این شد تا کمیته مشترکی را تشکیل دهند و گزارش‌های‌شان را به کمیسیون انرژی اعلام خواهند کرد.  این نماینده مجلس تاکید کرد: از رئیس‌جمهور هم انتظار می‌رود که بحث انرژی کشور را زیرنظر یک سازمان یا زیرنظر یکی از معاونت‌هایش قرار دهد تا به صورت روزمره بر آنها نظارت شود و جلوی هر گونه پدیده قطعی گاز در زمستان گرفته شود و مشکل و چالشی در بحث سوخت ایجاد نشود. مجلس نگرانی و پیش‌بینی‌اش از وضعیت سوخت در حال و آینده را به دولت اعلام کرد. بنابراین دولت باید اقدامات لازم را انجام دهد. ساعدی با اشاره به نیاز به صرفه‌جویی در کشور، گفت: اگر مردم مانند سال‌های گذشته همراهی و صرفه‌جویی کنند ما قطعی‌های محدودی خواهیم داشت.

می‌توانیم به خطوط تولید صنایع کوچک و غیر مادر استراحتی بدهیم. در این صورت می‌توانیم زمستان خوبی را در پیش داشته باشیم. اما اگر مردم رعایت نکنند یقینا باید از سایر سوخت‌ها مانند مازوت در پالایشگاه‌ها استفاده کنیم که آلودگی هوا را به دنبال خواهد داشت. او در پایان افزود: تلاش‌مان این است که در شهرهای بزرگ مازوت استفاده نشود؛ به شرطی که بتوانیم گاز را درحد مورد نیاز تامین کنیم. از سوی دیگر فتح‌الله توسلی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: دولت و وزیر نفت باید تلاش بیشتری به منظور تامین سوخت کشور انجام دهند. در جلسه غیر‌علنی مجلس، نمایندگان از مشکلاتی که در توزیع سوخت و مشکلاتی که در نیروگاه‌ها داریم انتقاد داشتند. بنده نیز از اینکه مازوت می‌سوزانیم و نیروگاه شهید مفتح در همدان آلودگی زیست‌محیطی زیادی را ایجاد کرده گلایه داشتم.

او ادامه داد: وزارت نفت اعلام کرد در شرایط برودت هوا نخستین اولویت گاز برای مصرف خانگی است. اما دولت باید به نحوی تنظیم کند که هم مصرف گاز خانگی تامین شود و هم صنایع تعطیل نشوند و هم مصرف مازوت در نیروگاه‌ها بیش از حد نباشد که موجب مشکلات زیست‌محیطی شود. این عضو کمیسیون اقتصادی تاکید کرد: با ادامه شرایط کنونی مازوت‌سوزی از سوی نیروگاه‌ها ادامه خواهد داشت و برخی از نیروگاه‌ها صد‌در‌صد مازوت می‌سوزانند. دولت باید تولید گاز را بالا ببرد و از سوی دیگر در مصرف گاز صرفه‌جویی شود که برای تامین گاز نیروگاه‌ها با مشکل مواجه نباشیم.

منبع