انتقال تصدیگریها از شرکتهای دولتی و خصولتی به بخشخصوصی و ایجاد توسعه در اقتصاد کشور، یکی از مهمترین اقداماتی است که به باور فعالان بخش خصوصی باید با مدنظر قرار دادن تجربههای ناموفق گذشته، در دستور کار دولتمردان قرار گیرد. چراکه تمامی فعالان اقتصادی همگی بر سر این موضوع با هم توافق دارند که دخالت بیش از اندازه دولت در اقتصاد و تصدیگریهای دولتی، مهمترین مانع بر سر راه تولید است که تا به آن سر و سامان داده نشود، نمیتوان به صورت عملی شعار سال جاری یعنی تولید، پشتیبانیها و مانعزداییها را در دستور کار قرار داد. این در حالی است که به عقیده صاحبنظران اقتصادی، تنها راه علاج کشور در حوزه تولید خلاصه میشود و تا زمانی که نتوان موانع تولید را برطرف کرد، نمیتوان به رشد و توسعه اقتصادی نیز امیدوار بود. از این رو رییس اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد که ما در اتاق بازرگانی موانع اساسی بر سر راه تولید را شناسایی کردیم که آن را برای سران قوا ارسال خواهیم کرد.البته در این میان باید به مواردی همچون مانعتراشیهای بانکی و همینطور مشکلاتی که از سوی برخی سازمانها از جمله سازمان تامین اجتماعی برای بخش تولید به وجود میآید، توجه کرد تا در سال ۱۴۰۰ اوضاع تولید اندکی آرام بگیرد. در این میان نباید از این موضوع غافل شد که به دلیل خودتحریمیهای داخلی و بوروکراسیهای دشوار اداری، سرمایه زیادی در حال خارج شدن از کشور است و پدیده فرار سرمایه از ایران به چالشی جدی و پررنگ تبدیل شده است. در این خصوص شاهد این هستیم که ایرانیها در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱، هزار و ۶۰۰ واحد مسکونی در ترکیه خریداری کردهاند که این موضوع نیاز به عارضهیابی جدی دارد.
خریداری ۸۷۰۰ واحد مسکونی در ترکیه توسط ایرانیها
بر همین اساس نمایندگان بخش خصوصی در نشست بیستودوم خود در اتاق بازرگانی تهران بحث اصلی خود را به بررسی وضعیت اقتصاد کشور و اقدامات الزامی که باید در دستورکار دولت آینده قرار گیرد، اختصاص دادند. همچنین در این نشست اعلام شد بخش خصوصی با وجود مشکلات بازار جهانی واکسن کرونا، میتواند حدود شش میلیون دوز واکسن تامین کند که پیشنهاد دارد برای کارگران و فعالان خطوط تولید در صنایع مصرف شود. در این نشست که به صورت مجازی برگزار میشد، نمایندگان بخش خصوصی به مشکلات جدی کنونی و وضعیت نابسامان متغیرهای کلان اقتصادی پرداختند و انتظارات خود از دولت آینده را مطرح کردند تا افرادی که به زودی نامزدی خود برای انتخابات ریاستجمهوری را اعلام میکنند، دید بهتری نسبت به مسائل اقتصادی داشته باشند.در همین خصوص رییس اتاق بازرگانی تهران گفت: بر اساس آخرین گزارشی که دریافت کردیم، ایرانیها در سال ۲۰۲۰ حدود ۷۱۸۹ واحد مسکونی و در سه ماهه اول سال ۲۰۲۱، هزار و ۶۰۰ واحد مسکونی در ترکیه خریداری کردهاند. مسعود خوانساری با بیان اینکه فرار سرمایه از کشور و خرید واحدهای مسکونی توسط ایرانیان در دیگر کشورها باید عارضهیابی جدی شود، افزود: ایرانیها رتبه نخست خرید واحد مسکونی در ترکیه را به خود اختصاص دادهاند و کشورهایی مانند روسیه و عراق در ردههای بعدی قرار دارند، همچنین ایرانیان برای خرید واحد مسکونی در دیگر کشورها از جمله تاجیکستان و گرجستان نیز اقدام کردهاند. وی اضافه کرد: صندوق بینالمللی پول رشد اقتصادی دنیا را در سال ۲۰۲۱ به طور متوسط ۵/۵ درصد و برای چین هشت درصد به عنوان بالاترین رشد پیشبینی کرده است. این در حالی است که رشد اقتصادی ایران مثبت ۵/۲ درصد و تورم ۳۹ درصد پیشبینی شده است که امیدواریم با کسری بودجه این تورم افزایش نیابد. خوانساری گفت: رشد موجودی سرمایه خالص کشور در سال ۹۸ یعنی سرمایهگذاری نسبت به استهلاک منفی بود که یکی از عوامل اصلی به وجود آمدن این وضع خروج سرمایه از کشور بود.
تولید، تنها راه علاج اقتصاد کشور
رییس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه تنها راه علاج اقتصاد کشور تولید است، افزود: باید با پشتیبانی از تولید و مانعزداییها، حمایت واقعی از تولید صورت گیرد که البته در یک ماه اخیر مجلس و دولت ستادهای مختلفی تشکیل دادهاند و امیدواریم مانند سالهای گذشته فقط به شعار ختم نشود و به نتیجه برسد.خوانساری دخالت بیش از اندازه دولت در اقتصاد و تصدیگریهای دولتی را مهمترین مانع بر سر راه تولید دانست و گفت: این دخالتها، عامل رکود و رشد نیافتن تولید است نمونه بارز آن طرحهای نیمه تمام است که همچنان به دلیل دخالتهای بیش از اندازه دولت به نتیجه نرسیده است.وی، نمونه دیگر دخالتهای دولت را تشکیل قرارگاه مرغ برشمرد و گفت: در حالی که جزو ۱۰ کشور تولیدکننده مرغ در دنیا هستیم، اما برای ساماندهی بازار آن قرارگاه تشکیل شده در حالی که عمده مشکل به دخالت دولت برمیگردد. به عبارت دیگر تولید مرغ با بخش خصوصی است اما واردات مواد اولیه و قیمتگذاریهای آن با دخالت دولت انجام میشود.رییس اتاق تهران افزود: دور باطل ضابطهسازی، مجوزها و دستورالعملهای خلقالساعه مانع تولید است. این در حالی است که اگر قرار است شعار سال عملیاتی شود باید عزم جدی در کل کشور شکل بگیرد.خوانساری گفت: باید با حفظ تولید از طریق برداشتن موانع سر راه، سرمایههای داخلی را حفظ و از فرار سرمایهها جلوگیری کنیم.وی ادامه داد: ما در اتاق بازرگانی موانع اساسی بر سر راه تولید را شناسایی کردیم که آن را برای سران قوا ارسال خواهیم کرد.خوانساری تورم، ارز چندنرخی و هدفمند نبودن یارانهها را از دیگر موانع بر سر راه تولید دانست و گفت: بر اساس آخرین آمار سازمان انرژی جهانی بیش از ۸۶ میلیارد دلار یارانه سوخت در ایران پرداخت میشود که اگر این یارانهها به سمت تولید هدایت شود جایگاه اقتصادی کشور را بسیار ارتقا خواهد داد ضمن اینکه معلوم هم نیست چه قشری از یارانهها بهره میبرند.وی همچنین گفت: سازمان تامین اجتماعی در صدر دستگاههای دخیل در امر تولید قرار دارد که بنگاههای تولیدی از آن بیشترین رنج را میبرند.
واردات ۶ میلیون دوز واکسن کرونا برای کارگران خط تولید
رییس اتاق بازرگانی تهران همچنین در ادامه از انعقاد قرارداد واردات شش میلیون دوز واکسن کرونا توسط بخش خصوصی برای واکسیناسیون کارگران خطوط تولید خبر داد.خوانساری گفت: اگر مراحل اداری این قرارداد انجام شود واکسنها به تدریج و مرحله به مرحله وارد کشور میشود؛ البته در این مرحله هدف این است که بخش تولید و به ویژه کارگران را واکسینه کنیم تا خللی در تولید ایجاد نشود.وی با بیان اینکه ارز اختصاص داده شده برای واردات این واکسن ارز آزاد است، افزود: انتظار ما این است صاحبان مشاغل و کارخانهها هزینه تامین واکسنها را تقبل کنند تا هزینه به کارگران تحمیل نشود البته فکر میکنم وقتی این کار اجرایی شود و به سلامتی کارخانه و چرخش تولید کمک کند، هر مدیری هزینهها را خود تقبل کند.
خوانساری گفت: اتاق بازرگانی به عنوان مسوولیت اجتماعی خود به این ماجرا ورود کرد تا با توجه به تاکید رییسجمهور مبنی بر کمک بخش خصوصی برای واردات واکسن به کمک دولت بشتابد از این رو از ابتدای سال از بخش خصوصی به ویژه شرکتهای معتبر واردات و ساخت دارو دعوت کردیم تا به سرعت و به صورت جدی وارد این عرصه شوند زیرا بیشتر شرکتهای تولیدکننده واکسن، واکسنهای خود را به فروش رسانده بودند.وی افزود: شرکتهای یاد شده با توجه به اعتباری که داشتند در این عرصه ورود و تقبل کردند که منفعت و سودی از واردات واکسن نداشته باشند و این واکسنها را با قیمت تمامشده عرضه کنند که امیدواریم با مجوزهای صادرشده از سوی وزارت بهداشت این واکسنها به زودی وارد و با نظارت ستاد کرونا توزیع شود.
ضرورت پیوند اهل فن و صاحبان پول
در این جلسه همچنین محمدرضا انصاری در سخنان خود، به موضوع چگونگی پیوند اهل فن و کسبوکار با صاحبان دارایی و ثروت پرداخت.این عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با این توضیح که اگر برای این معما راهحلهایی به دست آید، بخش عمدهای از مشکلات در کشور رفع خواهد شد، گفت: باید سیاستها و تصمیمسازیها در مسیری قرار گیرد که اهل دانش و فن در کشور، صاحب پول شوند که روش و قاعده آن نیز مشخص است و در دیگر کشورها به تجربه دست یافتنی تبدیل شده است.انصاری با این توضیحات، به ارتباط این مهم با فرآیندهای اثرگذار در اقتصاد کشور از جمله، خصوصیسازیها، وجود طرحهای نیمهتمام و همچنین لایحه مشارکت عمومی و خصوصی، اشاره کرد و افزود: آنچه تاکنون در زمینه خصوصیسازیها رخ داده، بهکارگیری مکانیسم مزایده برای فروش داراییها بوده و این امر مهم در اقتصاد کشور را عملا به انحراف برده و از مسیر واقعی آن خارج کردهاست.عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران با اشاره به فرآیند خصوصیسازی و واگذاری بخشهای اقتصادی در دیگر کشورها به ویژه در آلمان و پس از پایان جنگ جهانی دوم، افزود: در این کشور اروپایی، برخی کارخانهها با قیمت یک مارک واگذار شد اما سیاستها بهگونهای پیریزی شد که این مراکز تولید و اشتغال به فعالان واقعی بخش خصوصی و صاحب فن و دانش سپرده شود و الزامات و تعهدات سختگیرانهای نیز برای اشتغال آن تعیین کردند.انصاری سپس به طرحها و پروژههای نیمهتمام در کشور به ارزش تقریبی ۵/۲ هزار هزار میلیارد تومان اشاره کرد و گفت: به دلیل توقف این طرحها، حدود سه میلیون نفر در کشور بیکار شدهاند که خود معضل بزرگی را برای اقتصاد کشور به بار آوردهاست.
او سپس با اشاره به لایحه مشارکت عمومی و خصوصی که در مجلس در حال رسیدگی است، گفت: چگونگی انتقال تصدیگریها از شرکتهای دولتی و خصولتی به بخشخصوصی و ایجاد توسعه در اقتصاد کشور، یکی از مهمترین اقداماتی است که باید با آگاهی کافی و استفاده از تجربه ناموفق گذشته، در دستورکار قرار گیرد.
فرصتسوزی در حوزه تولید رمزارزها
در ادامه این جلسه، مجید حسینینژاد یکی دیگر از اعضای هیات نمایندگان اتاق تهران، موضوع سخنان خود را به فرصتسوزی در حوزه تولید و مبادلات رمزارزها اختصاص داد. او با اشاره به اینکه ارزش بازار رمزارزهای رایج در سالهای اخیر ۱۰ برابر شده است، این پرسش را مطرح کرد که چرا باید بیتکوین یا هر ارز دیگری که خارج از ایران تولید میشود را خریداری کنیم؛ اما برای تولید آن در داخل مانع ایجاد کنیم؟ فرصت خلق پول را نباید از دست داد و باید قبول کنیم که میتوان در داخل نیز این ارزها را تولید کرد. او افزود: کشور ما به واسطه تحریمها به رشد قابل قبولی در حوزه تکنولوژی دست یافته و میتواند از یک مصرفکننده در عرصه رمزارز به یک تولیدکننده تبدیل شود.