به گزارش سازمان توسعه تجارت، حمید زادبوم در تشریح فرآیند انتخاب صادرکننده نمونه در سال جاری با همکاری اتاق بازرگانی اظهار کرد: مطابق ماده ۱۱ مصوبه شماره ۹۴۷۶۵/ ت۴۸۱۷۱ک مورخ ۰۵/ ۱۴/ ۱۳۹۱ هیات محترم وزیران که مقرر می‌دارد «سازمان توسعه تجارت ایران مجاز است تمام یا بخشی از فرآیند شناسایی، ارزیابی و انتخاب صادرکنندگان ممتاز و نمونه ملی و نیز برگزاری مراسم روز ملی صادرات و سایر رویدادهای مرتبط در سطح کشور را به تشکل‌های غیردولتی صلاحیت‌دار واگذار کند» و براساس توافقات صورت گرفته طی سال گذشته و سال جاری مبنی بر مشارکت و همکاری حداکثری سازمان توسعه تجارت ایران با پارلمان بخش خصوصی(اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران) این سازمان انتخاب صادرکنندگان نمونه ملی و استانی سال جاری را در چارچوب مقررات به اتاق‌های بازرگانی و با نظارت سازمان توسعه تجارت ایران واگذار کرده است.

وی افزود: در این راستا از نیمه اول خردادماه سال جاری با تشکیل دبیرخانه انتخاب صادرکننده نمونه در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران ضمن برگزاری جلسات لازم، مقدمات اعلام عمومی و پذیرش پرونده‌های متقاضیان طی فراخوان‌های مندرج در سایت‌های سازمان توسعه تجارت ایران و اتاق بازرگانی ایران آغاز شد.

معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران بیان کرد: در فرآیند این پذیرش جمعا ۸۷۱ متقاضی شامل ۷۷۱ شرکت حقوقی و ۱۰۰ شخص حقیقی اعلام آمادگی کردند که از این تعداد ۶۱۴ شرکت ثبت‌نام نهایی را انجام داده و در بخش‌های صنعت و معدن، کشاورزی و مواد غذایی و خدمات به رقابت پرداختند. زادبوم اضافه کرد: پس از بررسی‌های لازم، جلسات متعدد کارشناسی و همکاری‌های مشترک اتاق بازرگانی و سازمان توسعه تجارت ایران، از میان متقاضیان، ۵۰ شرکت نمونه ملی و ۶ شرکت ممتاز در بخش‌های مختلف به‌عنوان منتخبان سال جاری مشخص شدند.

مشکلات صدور و تمدید کارت بازرگانی حل شد

رئیس کل سازمان توسعه تجارت همچنین با بیان اینکه تنازعی بین اتاق بازرگانی و سازمان توسعه تجارت در مورد صدور و تمدید کارت بازرگانی وجود ندارد، گفت: تمامی مشکلات صدور و تمدید کارت بازرگانی حل شده است.

زادبوم در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در مورد مشکلات پیش آمده در صدور و تمدید کارت بازرگانی در سامانه جامع تجارت گفت: مسائل و مشکلات در این زمینه حل شده و اصلا نیازی نیست به این قضیه پرداخته شود.

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران در پاسخ به این سوال که طرح مشکلات فعالان اقتصادی بخش خصوصی در زمینه صدور و تمدید کارت بازرگانی در جلسات مختلف از جمله جلسه اخیر (شنبه ۵ مهر) فعالان اقتصادی با وزیر پیشنهادی صمت حاکی از آن است که هنوز مشکلات حل نشده است، افزود: کسانی که این مسائل را مطرح می‌کنند نمی‌دانند قضیه چیست، زیرا انتقال صدور و تمدید کارت بازرگانی به سامانه جامع تجارت با هماهنگی بین اتاق بازرگانی ایران، وزارت صمت و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز انجام شده و بر سر اجرای آن در موعد مقرر نیز توافق انجام شده بود.

وی با بیان اینکه پیش از این مقرر شده بود که فرآیند صدور و تمدید کارت بازرگانی از بهمن ۹۸ اجرایی شود، گفت: این موضوع توسط قائم مقام وزیر صمت در آن زمان ابلاغ شد؛ اما به دلیل شیوع کرونا اجرای طرح متوقف شد؛ بنابراین وزارت صمت و اتاق بازرگانی از آن زمان تا ابتدای مرداد ماه سال جاری که فرآیند صدور و تمدید کارت بازرگانی در سیستم جدید انجام شد، فرصت کافی برای رفع اشکالات احتمالی سامانه‌ها و رفع عیوب را داشتند.

زادبوم با تاکید بر اینکه صدور کارت همچنان در اتاق بازرگانی انجام می‌شود و این فرآیند از آنها گرفته نشده است، گفت: در حال حاضر ثبت نام متقاضیان صدور و تمدید کارت بازرگانی از طریق سامانه جامع تجارت انجام می‌شود و در این سامانه تمام استعلامات مورد نیاز حتی استعلام سوء‌پیشینه به‌صورت آنلاین تهیه و پس از تایید در اختیار اتاق قرار می‌گیرد.

وی افزود: اتاق نیز پس از انجام یکسری فرآیند با تایید سازمان‌های صمت استان‌ها کارت را صادر می‌کند. رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران بیان کرد: برخی از مشکلات پیش آمده به علت عدم تطابق سیستم اتاق بازرگانی با سیستم جدید بود بنابراین این موضوع منجر به وقوع مشکلاتی در زمینه صدور و تمدید کارت بازرگانی شد.

زادبوم اظهار کرد: براساس ماده ۱۰ قانون مقررات صادرات و واردات ضوابطی برای صدور کارت بازرگانی وجود دارد که بخشی از آن ضوابط بر عهده وزارت صمت و بخش دیگری بر عهده اتاق بازرگانی است و براساس این قانون نظارت بر صدور کارت بازرگانی برعهده وزارت صمت است.

وی با اشاره به سیستمی شدن فرآیند جدید صدور و تمدید کارت بازرگانی اظهار کرد: در روش جدید سرعت صدور کارت بازرگانی ۴ برابر شده است و کارت بازرگانی که در گذشته طی مدت ۳۰ تا ۴۵ روز صادر می‌شد هم اکنون طی یک هفته صادر می‌شود.

زادبوم اظهار کرد: با سیستمی شدن فرآیند صدور و تمدید کارت بازرگانی امکان جعل و تقلب اسناد وجود ندارد و بنابراین کاملا طبیعی است که عده‌ای نسبت به این سیستم و فرآیند صدور کارت بازرگانی واکنش نشان دهند و اشکالاتی بر آن مطرح کنند.

وی گفت: در حال حاضر مشکلات بین سیستم اتاق بازرگانی و وزارت صمت رفع شده به‌طوری که از چهارشنبه هفته گذشته از ۱۲۰۰ تقاضای موجود برای صدور کارت بازرگانی ۷۵۰ کارت صادر شده است.

زادبوم با تاکید بر اینکه سیستمی شدن صدور و تمدید کارت بازرگانی به نفع نظام تجاری کشور است، عنوان کرد: در ابتدای هر کاری اشکالاتی وجود دارد و ما منکر اشکالات سیستم جدید نبوده و نیستیم اما به علت پاره‌ای اشکالات نباید کل سیستم را زیر سوال برد زیرا زیر سوال بردن چنین اقدام بزرگی عقبگرد است.

رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران بیان کرد: هیچ تنازعی بین اتاق بازرگانی و سازمان توسعه تجارت وجود ندارد بلکه ممکن است تنازعاتی بین تیم‌های کارشناسی طرفین وجود داشته باشد که این تنازعات کاملا طبیعی است. سازمان توسعه تجارت مسوول کارت بازرگانی نیست بلکه من به‌عنوان رئیس شورای تجارت خارجی ناظر و پیگیری‌کننده هستم و در مجموع سازمان بخشی به‌عنوان کارت بازرگانی ندارد.

منبع