11 راهكار رفع مشكلات ماليات بر ارزش افزوده
اجراي قانون ماليات بر ارزشافزوده درحالي با هدف شفافسازي روابط تجاري در سيستم مالياتي كشور تدوين شد كه هماكنون شيوه كنوني اجراي آن مشكلات و چالشهاي بسياري براي حوزههاي مختلف اقتصادي ايجاد كرده است. در همين راستا واحدهاي توليدي كشور ازجمله بخشهايي هستند كه با بيشترين زيان مواجه بودهاند. از اين رو مركز پژوهشهاي مجلس در گزارشي به آسيبشناسي اجراي اين قانون پرداخته و 11راهكار براي رفع مشكلات ناشي از اجراي اين قانون را ارائه داده است. يافتههاي مركز پژوهشهاي مجلس نشان ميدهد در شرايط ركود كنوني و كمبود نقدينگي واحدهاي توليدي در كشور، پرداخت به روز ماليات بر ارزشافزوده توسط توليدكنندگان، معضل بزرگي براي توليدكنندگان رقم زده است. گزارش مركز پژوهشهاي مجلس نشان ميدهد، تعداد دورههاي پرداخت و تسويه حسابهاي ماليات بر ارزشافزوده براي توليدكنندگان زياد و مشكلآفرين است. اين تعداد دورهها با بازههاي زماني كوتاه (هر سه ماه يك بار) چندان با بازگشت سرمايه توليدكنندگان از بازار مصرف تطابق ندارد. محمد كريميان، يك توليدكننده(عضو هياتمديره گروه انتخاب) در گفتوگو با «تعادل» معتقد است شيوه كنوني اجراي قانون پرداخت ماليات بر ارزشافزوده، نقدينگي واحدهاي توليدي را به مخاطره انداخته است. اين فعال اقتصادي در اين باره ميگويد: «ماهيت قانون ارزشافزوده در راستاي شفافسازي روابط تجارت بسيار مفيد و اثربخش است به طوري كه بسياري از كشورها با اجراي اين قانون به نتايج خوب و ارزندهيي دست يافتهاند اما اجراي ناقص و غيركارشناسي شده اين قانون در كشور موجب متضرر شدن واحدهاي توليدي شده است. اين مشكل در واردات مواد اوليه توليدي به خوبي مشهود است. با توجه به اينكه هزينه گمركي مواد اوليه وارداتي 5 درصد است اما 9درصد ماليات بر ارزشافزوده از آن دريافت ميشود. اين مقدار ارزش مالياتي چندان منطبق با عوارض گمركي نيست. از طرف ديگر پرداخت پنج درصد حقوق واردات را ميتوان با ضمانتنامههاي بانكي پرداخت كرد اما 9درصد ماليات بر ارزشافزوده را بايد به صورت نقدي به سازمان امور مالياتي واريز كنيم كه اين بزرگترين ضربه به توليدكننده است چراكه بخش قابل توجهي از نقدينگي توليدكننده حين واردات مواد اوليه از دست ميرود.»
محمد كريميان در اين خصوص ميگويد:«فرآيند واردات مواد اوليه، توليد، توزيع و مصرف آن در ايران به شدت زياد است. به عبارت ديگر تا مواد اوليه به كارخانه وارد شود سپس در مرحله توليد و توزيع قرار بگيرد، يك خواب سرمايه 6 ماهه دارد. درحالي كه اين عرف 6 ماهه به زمان رونق بازار تعلق دارد و در زمان ركود اين مدت بيشتر است بنابراين خواب سرمايه چند ماهه و دورههاي كوتاه دريافتهاي ماليات ارزشافزوده همه واحدهاي توليدي را متضرر ميكند.»
خواب سرمايه طولاني واحدهاي توليدي به زنجيره ناقص توليد، توزيع و فروش در اقتصاد كشور بازميگردد. از اين منظر بار اصلي پرداختهاي ماليات بر ارزشافزوده تنها بر دوش توليدكننده و مصرفكننده قرار گرفته به طوري كه نبود سيستم يكپارچه فاكتور و از سوي ديگر نقش پر رنگ واسطهگري در اقتصاد كنوني موجب شده تا واسطهگران از پرداخت اين ماليات معاف و مصرفكنندگان كالاها با افزايش 9درصدي قيمت كالا رو به رو شوند. كريميان در اين باره بيان ميكند: «در شبكه توزيع كشور همچنان فروشندهها و توزيعكنندگان به آساني از پرداخت ماليات بر ارزشافزوده فرار ميكنند درحالي كه اين قانون بايد براي همه اجرا شود. متاسفانه شبكه توزيع كشور، شبكه توزيع مناسبي نيست و استانداردهاي اوليه بينالمللي را ندارد. واسطهگري و دلالها، بازيگران اصلي اين شبكه هستند. در همين راستا مصرفكننده نهايي مجبور به پرداخت ماليات بر ارزشافزوده خواهد بود و براي كالاي خريداري شده خود بايد 9درصد بيشتر پرداخت كند درحالي كه اگر زنجيره توليد، توزيع و مصرف اصلاح شود و افراد فاكتورهاي رسمي ارائه كنند، بخشي از اين ماليات كاهش يافته و به مصرفكننده فشاري وارد نميشود اما متاسفانه ماليات بر ارزشافزوده تنها از مصرفكننده دريافت ميشود و سود اصلي اين زنجيره به دلالان و واسطهگران اختصاص مييابد.»
فشار پرداخت ماليات بر ارزشافزوده درحالي به مصرفكننده تحميل ميشود كه يافتههاي اين گزارش علت آن را در نبود زيرساختهاي موجود دنبال ميكند. ناكافي بودن زيرساختهاي نرمافزاري و نيروي انساني لازم در سازمان امور مالياتي ازجمله اين مشكلات است. با وجود عمر 7ساله اجراي اين قانون در كشور همچنان سيستم يكپارچه و آنلاين نرمافزاري وجود ندارد و نيروي انساني مشغول به كار در سازمان امور مالياتي فاقد آموزش و تجهيزات لازم است. با اين حال بررسي تجارب ديگر كشورها در اجراي اين قانون نشان ميدهد در كشور چين اين قانون به بهترين شكل درحال اجرا شدن است. وجود سيستم مشترك فاكتور، علت اصلي موفقيت چينيها در پيادهسازي قانون ماليات بر ارزشافزوده بوده به طوري كه همه بخشهاي اقتصادي اين كشور فاكتورهايي با فرمت خاص خود دارند و همزمان با صادر كردن فاكتور براي مشتريان خود، فاكتورها در سيستم جامع مالياتي آن كشور ثبت ميشوند. شكل يكپارچه فاكتور مشخص ميكند كالا در چه زمان و مكان خريداري شده و از طرفي وجود سيستم مشوقهاي مالياتي در اين كشور موجب شده تا افراد در اين زنجيره به صورت بسيار شفاف عمل ميكنند.
رفع و كاهش چالشها
بازوي پژوهشي مجلس با توجه به چالشها و مشكلاتي كه اجراي قانون ماليات بر ارزشافزوده به شـيوه كنـوني براي صنايع توليدي داخلي ايجاد كرده است، پيشـنهادهايي بـراي رفـع و كـاهش ايـن چالشها در ادامه ارائه ميكند.
مشمول نرخ صفر كردن برخي كالاها براي پرداخت ماليات به جاي معافيت آنها، ارجاع استرداد مطالبات مالياتي موديان مشمول به قانون ماليات بـر ارزشافـزوده در دوره مشخص، صدور فاكتور آنلاين براي كليه موديان توسط سازمان امور مالياتي، مشخص كردن گستره انواع كالاهاي مشمول نرخ صفر يا پرداخت ماليات بـا نـام مشخص كالا، كاهش تعداد دورهها و افزايش فواصل زماني پرداخـت ماليـات و ارائـه اظهارنامـه مالياتي براي موديان، اعطاي تخفيف مالياتي به موديان خوش حساب، قبول ضمانتنامه مالياتي از موديان توسـط سـازمان امـور ماليـاتي بابـت خريـد و فروشهاي مدتدار و نسيه براي كاهش فشار بر نقدينگي و سرمايه در گردش آنها، جذب و آموزش نيروي انساني متخصص و خبره توسط سازمان امور مالياتي بـراي رسيدگي سريعتر و دقيقتر به پروندههاي مالياتي و فراهم آوردن زيرساختهاي سختافزاري و نرمافـزاري لازم بـراي اجـراي بهتـر و مناسبتر قانون ماليات بر ارزشافزوده ازجمله راهكارهاي مجلس براي اصلاح اجراي قانون ماليات بر ارزشافزوده است.
به نظر ميرسد اصلاح قانون ماليات بر ارزشافزوده ميتواند بخشي از نارساييهاي توليد همچنين ركود موجود در بازار كشور را حل كند.
منبع: روزنامه تعادل
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه *
نام *
ایمیل *
وب سایت
Please enter an answer in digits: