گمرک جمهوری اسلامی ایران از راهاندازی بزرگترین بانکاطلاعات تجارت خارجی کشور در دولت یازدهم خبر داد.بر این اساس بانک اطلاعات تجارت خارجی کشور یکی از ارزشمندترین دستاوردهای گمرک الکترونیک بهشمار میرود. این بانک اطلاعاتی، تمامی اطلاعات مربوط به «سامانه جامع گمرکی» را بهطور اتوماتیک دریافت و در مرکز داده خود تجمیع و پردازش میکند. این اطلاعات شامل اظهارنامهها، پروانههای واردات، صادرات و ترانزیت، بیجکها و اطلاعات پروانههای عبوری است.بررسی سوابق عملکرد واردکنندگان، صادرکنندگان و همچنین شرکتهای حملونقل بهصورت هوشمند به تفکیک وزن، ارزش، نوع کالا و تخلفات احتمالی از مهمترین قابلیتهای این بانک اطلاعاتی بهشمار میرود.
این بانک اطلاعاتی که با هدف شفافسازی فعالیتها در حوزه تجارت خارجی راهاندازی شده است این امکان را به گمرک میدهد تا بهصورت لحظهای فعالیت واردکنندگان به تفکیک کالای وارداتی، نوع ارز، تعداد دفعات واردات، نوع معامله و محل انجام معامله را به سال، ماه، هفته، روز و به ساعت رصد کند و همچنین چگونگی انتقال مالکیت کالا، نوع وکالت و تعداد افرادی که اشخاص حقیقی و حقوقی وکالت دادهاند را گزارش کند. یکی از مهمترین قابلیتهای این بانک اطلاعاتی گزارش لحظهای و هوشمند از بزرگترین واردکنندگان کشور است به گونهای که مشخص میشود افراد و شرکتهای فعال در امر تجارت خارجی در فواصل زمانی مشخص و به لحظه چه میزان فعالیت و چه نوع کالاهایی را به کشور وارد کردهاند.از دیگر امکانات این بانک اطلاعاتی گزارش دقیق از میزان واردات کالاهای اساسی به کشور است و بهصورت منظم و لحظهای اعلام میکند که حجم واردات کالاهای اساسی به کشور در فواصل زمانی مشخص چقدر بوده و آیا نیازی به واردات بیشتر هست یا خیر؟
پیش از این اطلاعات و عملکرد واردکنندگان و صادرکنندگان بهصورت گمرک به گمرک جمعآوری و در ستاد مرکزی گمرک ایران تجمیع میشد و در صورت نیاز پرونده واردکنندگان بهصورت دستهجمعی جهت بررسی به ستاد مرکزی گمرک ایران ارسال میشد و امکان رصد لحظهای و هوشمند فعالیتهای واردکنندگان و صادرکنندگان وجود نداشت.
تراز تجارت خارجی ایران درمجموع سال 1394 پس از 37 سال مثبت شد و بدین ترتیب برای نخستین بار صادرات ایران از واردات آن پیشی گرفت. اما این دستاورد مهم تنها به سال گذشته محدود نماند و درسه ماهه نخست سال جاری هم با وجود پارهای مشکلات ارتباط با نظام بانکی جهانی ادامه یافت به گونهای که براساس گزارش گمرک جمهوری اسلامی ایران درخرداد ماه سال جاری تراز تجاری ایران بیش از یک میلیارد دلار مثبت شد.
این درحالی است که توسعه صادرات غیرنفتی و تراز تجاری مثبت به عنوان یکی از مواد سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی نیز مورد تأکید قرارگرفته است. دستاوردی که میتواند تأثیر بسیار مثبتی در رشد اقتصاد ایران و همچنین حمایت از تولید داخلی داشته باشد.بررسی کارنامه تجارت خارجی ایران در فصل بهار 1395 نشان میدهد در این دوره 27 میلیون و 780 هزار تن کالا به ارزش 10 میلیارد و 472 میلیون دلار به خارج از کشور صادر شده است.
به گزارش گمرک ایران، حجم و ارزش صادرات کالا در سه ماه نخست امسال در مقایسه با آمار دو ماه نخست از لحاظ ارزش سه میلیارد و 610 میلیون دلار و از حیث وزن نیز بیش از 9 میلیون و 660 هزار تن افزایش نشان میدهد.
گزارش دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات گمرک ایران درباره کارنامه بهاری تجارت خارجی کشورمان حاکی است، در سه ماه نخست امسال افزون بر هفت میلیون و 263 هزار تن کالا به ارزش 9 میلیارد و یک میلیون دلار از طریق گمرکات وارد کشور شده که این رقم در مقایسه با دو ماهه نخست سالجاری که چهار میلیون و 560 هزار تن کالا به ارزش پنج میلیارد و 497 میلیون دلار وارد شده بود، رشد نشان میدهد.بنابراین گزارش، در دو ماهه نخست امسال صادرات غیرنفتی کشورمان 14/68 درصد و واردات 13/54 درصد کاهش داشت.
در این مدت گاز طبیعی مایع شده به ارزش یک میلیارد و 690 میلیون دلار، سایر گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع به ارزش 434 میلیون دلار، محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج تخت فقط گرم نورد شده به صورت طومار با 354 میلیون دلار، پروپان مایع شده با 343 میلیون دلار و روغنهای سبک و فرآوردهها بجز بنزین با 291 میلیون دلار، عمدهترین کالاهای صادراتی بودند. کشورهای چین، امارات متحده عربی، عراق، جمهوری کره و هند نیز پنج کشور عمده مقصد صادرات کالاهای غیرنفتی ایران در مدت گفته شده بودند.در سه ماه نخست امسال، ذرت دامی با 272 میلیون دلار، لوبیای سویا با 221 میلیون دلار، کنجاله سویا با 215 میلیون دلار، برنج با 197 میلیون دلار، قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری با 160 میلیون دلار عمدهترین کالاهای وارداتی کشورمان بودند. کشورهای چین، امارات متحده عربی، جمهوری کره، ترکیه و فدراسیون روسیه پنج کشور عمده صادرکننده کالا به کشورمان در مدت یاد شده بودند.میانگین قیمت هر تن کالای صادراتی در این مدت 377 دلار و کالای وارداتی یک هزار و 239 دلار بوده است.
رشد صادرات ایران به چین، کره جنوبی و هند
برپایه این گزارش، میزان صادرات ایران به چین در سه ماهه نخست سالجاری از لحاظ ارزش نسبت به مدت مشابه سال قبل 62/12 درصد افزایش یافت.
چین در این مدت 49/21 درصد از سهم ارزشی کالاهای صادراتی ایران را به خود اختصاص داد.
بنابراین گزارش، امارات متحده عربی دومین خریدار کالاهای ایران در این مدت بوده که 92/16 درصد از سهم ارزش کل صادرات را دارا بوده و واردات آن از ایران نسبت به مدت مشابه سال گذشته 065/1 درصد کاهش داشته است.سومین کشور واردکننده کالاهای ایرانی کشور عراق است که در سه ماهه نخست سالجاری سهم آن از کل ارزش صادرات 49/14 درصد است و 76/5 درصد در همسنجی با پارسال کاهش نشان میدهد.
کشور جمهوری کره با سهم ارزش 11/8 درصد چهارمین کشور مقصد کالاهای صادراتی کشورمان بوده است.کشور هند پنجمین واردکننده کالاهای ایرانی است که 4/7 درصد از سهم ارزش کالاهای صادرات را به خود اختصاص داد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 6.47درصد افزایش نشان میدهد.بنابراین گزارش، سایر کشورها با سهم ارزش 58/31 درصدی، واردکننده کالاهای ایرانی بودهاند که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته 33/29 درصد کاهش داشته است.
میعانات گازی با ارزش یک میلیارد و 690 میلیون دلار، 14/16 درصد سهم ارزش کالاهای صادراتی کشورمان را در این مدت دارا بوده است. صادرات محصولات پتروشیمی با
ارزش سه میلیارد و 542 میلیون دلار 82/33 درصد سهم ارزش کالاهای صادراتی را به خود اختصاص داده است.به گزارش ایرنا، گمرک جمهوری اسلامی ایران، جمع کل صادرات کشور در دو ماه نخست امسال را افزون بر 18 میلیون و 117 هزار و 928 تن به ارزش 6 میلیارد و 859 میلیون و 416 هزار دلار اعلام کرده بود که در مقایسه با مدت مشابه پارسال از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 1/48 و 14/67 درصد کاهش داشت.