.
اگر مصوبه مجلس نهم درباره سوخت دو نرخی در مجلس فعلی تغییر نیابد، سهمیه پایه ۱۵۰ لیتر در ماه خواهد بود مصرف بنزین مردم معقول است و کارت سوخت، تأثیری در کنترل مصرف سوخت ندارد تابستان امسال نخستین مناقصه نفتی برگزار خواهد شد اعدام بابک زنجانی «جعبهسیاه» را از بین میبرد
وزیر نفت: دولت پیشنهاد بنزین تکنرخی را به مجلس میبرد
در صورت تغییرنیافتن لایحه سوخت دو نرخی، سهمیه پایه ۱۵۰ لیتر در ماه خواهد بود
برش
اعدام <بابک زنجانی> جعبهسیاه را از بین میبرد
وزیر نفت در باره آخرین وضعیت مطالبات وزارت نفت از بابک زنجانی گفت: این فرد هنوز در زندان است و هیچ یک از بدهیهای خود را تسویه نکرده است؛ البته یک سری اموال او به وزارت نفت داده شده و ما به دنبال فروش این اموال هستیم که این اموال در فروش با مشکلات زیادی مواجهند و در نهایت فکر نمیکنم بتوان تمام اموال اورا به فروش رساند و رقم بزرگی نیز از این طریق عاید وزارت نفت نخواهد شد.
وی با اشاره به اینکه ارزش داراییهای زنجانی به ۲۰۰۰ میلیارد تومان نمیرسد، اظهار کرد: بدهیهای رسمی وی نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان است و هنوز نیز میگوید فردا و پس فردا بدهی خود را میدهم. اما با این اموالی که به دست ما رسیده است رقمی عاید وزارت نفت نمیشود. زنگنه با اشاره به اینکه بعد از صدور حکم اعدام نیز تغییری در این زمینه به وجود نیامده است، ادامه داد: در صورت اعدام وی نیز همین ۲۰۰۰ میلیارد تومان به دست میآید؛ البته قوه قضائیه در این زمینه کار خود را میکند. اما ما علاقهای نداریم که ایشان اعدام شود، چرا که زنجانی در حال حاضر مثل جعبه سیاهی است که با اعدام شدن او گم میشود.
«احتمال لغو طرحی که مجلس نهم در آخرین هفتههای فعالیت خود در مورد ادامه استفاده از سامانه سوخت بنزین و دو نرخی کردن بنزین به تصویب رسانده بود، قوت گرفت.» در این باره شیخالوزرای دولت یازدهم با بیان اینکه احتمالاً دولت در بحث اصلاح بودجه تقاضای حذف این طرح را به مجلس خواهد داد تصریح کرد: دو قیمتی شدن سوخت معادل فساد است و من معتقدم که از این راه چیزی نصیب دولت نمیشود. لذا احتمال اینکه قانون بنزین دو نرخی به زودی اصلاح شود، بسیار قوی است.
وزیر نفت در گفتوگو با ایسنا با تأکید بر لازم نبودن استفاده ازکارت سوخت در مورد بنزین، عنوان کرد: نکته جالب این است که سال گذشته در زمان مشابه ما از کارت سوخت و بنزین سهمیهای استفاده میکردیم که الان هیچ کدام از آنها را نداریم و در این مدت نیز گفته میشود که یک میلیون خودرو به سامانه حمل و نقل کشور اضافه شده است و این درحالی است که تنها 7/1 درصد مصرف بنزین رشد پیدا کرده است و این آمار به این معناست که مردم به صورت معقول بنزین مصرف می کنند و کارت سوخت هیچ گونه تأثیری در کنترل مصرف سوخت ندارد.
بیژن زنگنه در ادامه با اشاره به اینکه در صورت تغییرنیافتن لایحه دو نرخی شدن سوخت سقف مصرف با نرخ اول را روی ۱۵۰ لیتر در ماه قرار خواهند داد، گفت: در این صورت دیگر نیازی به استفاده از بنزین با نرخ دوم نیست. به نظر من اجبار به استفاده از کارت سوخت باعث میشود این کارت به ابزاری برای معامله تبدیل شود.
وی درباره تغییر قیمت سوخت در طرح اصلاح بودجه گفت: تصمیمگیری در این مورد برعهده دولت است.
ته چاه نمیتوان فوتبال بازی کرد!
قرار گرفتن در دوران تحریم برای ایران مثل قرار گرفتن ته چاه بود و ته چاه نمیتوان فوتبال بازی کرد! آنجا باید تنها خودت را نجات دهی و زنده نگه داری. زنگنه با بیان این مطلب اظهار کرد: دولت یازدهم وزارت نفت را با صادرات کمتر از یک میلیون بشکه نفت تحویل گرفت. در آن زمان صادرات ما حدود ۹۰۰ هزار بشکه نفت خام بود که البته ما در زمان کمی در حدود ۱۰۰ هزار بشکه توانستیم آن را افزایش دهیم، اما این مقدار بسیار کمی بود در حالی که ما ظرفیت افزایش حدود یک میلیون بشکه تولید نفت در کشور را داشتیم. وی با بیان اینکه دنیا بازگشت سریع ایران به بازار نفت پس از برداشته شدن تحریمها را باور نداشت، عنوان کرد: پس از امضای برجام هیچکس باور نمیکرد که بتوانیم ظرف ۳ تا ۴ ماه تولید و صادرات نفت خود را یک میلیون بشکه افزایش دهیم و این نکته بسیار مهمی بود. وی با اشاره به اینکه ایران ظرف سه ماه توانست تولید خود را به 8/3 میلیون بشکه در روز برساند، گفت: در حال حاضر ایران به سطح تولید پیش از تحریمهای خود نزدیک شده و صادرات نفت خام ما نیز به ۲ میلیون بشکه در روز رسیده است.
زنگنه با اشاره به اینکه در این فاصله نه تنها قیمتها افت بیشتری پیدا نکرد بلکه به دلایلی رو به افزایش رفت افزود: البته یکی از دلایلی که من از ابتدا این قدر در مورد افزایش سریع تولید نفت ایران میگفتم این بود که بازار را نسبت به این امر واکسینه کنم، چرا که از نظر من بازار آثار این حرفها را روی قیمتها از همان اول میبیند و به نظر من بخشی از کاهش قیمت در آن زمان نیز به خاطر همین هشدار نسبت به بازگشت ایران به بازار نفت بوده است.
وزیر نفت در ادامه با اشاره به اینکه در جلسه اخیر اوپک همگی معتقد بودند که ایران تعیین کننده بوده است، تصریح کرد: چرا که ایران با پیوستن به طرح فریز نفتی تا پیش از بازگشت به سطح تولید قبل از تحریمها موافقت نکرد، زیرا ایران قدرت تولید داشت و هرکس که قدرت تولید داشته باشد میتواند تأثیر گذار باشد. اگر ما در همان سطح تولید 8/3 میلیون بشکه بمانیم و دیگران تولید بیشتر داشته باشند آنها تعیین کننده تصمیمات اوپک خواهند بود.
اوپک مؤثرترین سازمان اقتصادی جهان سوم
وزیر نفت با اشاره به اینکه قدرت هر کشور به لحاظ نظری در اوپک معین بوده و تابع قدرت استدلال وزیران نیست گفت: قدرت هر کشور در اوپک را قدرت تولید و مهمتر از آن ظرفیت مازاد تولید هر کشور نشان میدهد و این دو است که این کشور را در اوپک قادر میکند که تعیین کننده و تأثیرگذار باشد.
وی با اشاره به نظر برخی در مورد قدرت رایزنی وزرا و تأثیر آن در اوپک، عنوان کرد: اینطور نیست؛ چرا که وزیرانی که در اوپک جمع میشوند همگی افراد با تجربه و جزو کارکشتهترین افراد هر کشور در حوزه نفت هستند. کشورهای عضو اوپک عموماً کشورهای جهان سومی هستند، اما اگر بخواهم بدون حاشیه بگویم اوپک مؤثرترین سازمان اقتصادی جهان سوم است و الان ما هیچ سازمانی را مشابه اوپک نداریم که چنین در دنیای اقتصاد تأثیرگذار باشد.
آزادگان، پارسجنوبی و فرزاد،
در اولویت واگذاری به خارجیها
وزیر نفت در ادامه با اشاره به اینکه مدل جدید قراردادهای نفتی یکی از روشهای افزایش تولید ایران به شمار میرود، گفت: تنها روش ما این نیست، بلکه از روش قدیمی و استفاده از منابع خود و منابع صندوق توسعه نیز استفاده میکنیم. اما مهم ترین چالش پیش روی ما به سامان رساندن چند میدان مشترک شامل آزادگان جنوبی، لایه نفتی پارس جنوبی، فاز ۱۱ پارس جنوبی و میدان فرزاد است و بقیه میادین مشترک ما نسبت به اینها بسیار کوچک هستند. زنگنه با اشاره به دیگر موضوع مهم در بخش جذب سرمایه خارجی عنوان کرد: برای افزایش بازیافت نفت از میادین در حال بهرهبرداری یا اجرای طرحهای افزایش برداشت به تکنولوژی و مدیریت بیش از منابع مالی نیاز داریم و به همین دلیل نیز قراردادهای جدید تدوین شده است.
معرفی ۱۰ تا ۱۵ میدان در مناقصه اول نفتی ایران
وزیر نفت در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به اینکه حدود شش ماه پیش طرح قراردادهای جدید نفتی به تصویب وزارت نفت رسید، خاطرنشان کرد: در مورد این قراردادها انتقاداتی شد که در مورد آن صدها ساعت جلسه برگزار شد و اصلاحاتی در آن به وجود آمد تا نگرانیهای برخی از منتقدان برطرف شود. زنگنه با اشاره به اینکه ظرف مدت کوتاهی این طرح در دولت به تصویب میرسد، اظهار کرد: بر مبنای طرح نهایی ما مناقصات برگزار میکنیم و میادین را مشخص میکنیم. وی با بیان اینکه مناقصات ایران برای دو نوع میدان یعنی میادین مشترک و میادین در حال برداشت برای افزایش بازیافت به زودی اعلام میشود، ادامه داد: به طور کلی در مرحله اول مناقصات ۱۰ یا ۱۵ میدان را معرفی میکنیم والبته در مراحل بعد مناقصات برای اکتشاف نیز برگزار
می کنیم و کار را با میادین مشترک شروع خواهیم کرد. وی درباره زمان احتمالی برگزاری نخستین مناقصات عنوان کرد: تابستان امثال نخستین مناقصه برگزار خواهد شد و شاید تا آخر تیر نخستین اقدامات در این زمینه صورت گیرد که قرار ما نیز بر این بوده است. وزیر نفت دولت یازدهم تصریح کرد: شرکتها برای ورود به مناقصات در ابتدا باید از نظر کیفی مورد بررسی قرار گیرند.
اصلاحات قراردادهای نفتی کدام است؟
زنگنه همچنین با اشاره به اینکه در قراردادهای جدید نفتی ایران (IPC) چند نوع ایراد از سوی منتقدان مطرح میشد، ادامه داد: میتوان این انتقادات را به سه دسته کلی تقسیم کرد؛ برخی از منتقدان معتقد بودند که بستن قراردادهای نفتی خیانت و جنایت بوده که با این افراد نمیتوانستیم بحثی داشته باشیم.
وزیر نفت افزود: دسته بعدی انتقادات مربوط به کسانی بود که حاضر بودند با ما بر سر مدل جدید قراردادهای نفتی مذاکره داشته باشند؛ ما نیز با تمام افرادی که آماده مذاکره بودند جلسه برگزار کردیم. برخی اشکالات مربوط به دستگاههای نظارتی مانند دیوان محاسبات و سازمان بازرسی بود که بیشتر اشکالات حقوقی به قراردادها وارد میکردند که ما برخی اصطلاحات را در این زمینه انجام دادیم. زنگنه همچنین با اشاره به اینکه برخی انتقادات مبنی بر این بود که به نظر میرسد با تدوین IPC وزارت نفت از هیچ روش دیگری در زمینه توسعه میادین نفتی استفاده نخواهد کرد گفت: برای حل این اشکال نیز دو ماده اضافه کردیم که براساس آن ما میتوانیم هم از شیوه بیع متقابل و هم از روشهای گذشته برای توسعه استفاده کنیم تا این نگرانیها نیز برطرف شود. وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از اشکالات تعیین سقف برای توسعه، به شیوه استفاده از این قراردادها بود، تصریح کرد: برای این نیز سقفی در نظر گرفتهایم که با این روش یک میلیون بشکه نفت و یا ۲۵۰ میلیون متر مکعب گاز افزایش تولید داشته باشیم. عضو کابینه دولت تدبیر و امید با بیان اینکه در یکی از بندهای قراردادهای جدید نفتی آورده شده بود که به شرکتهایی که نتوانستند کار اکتشاف در یک بلوک را انجام دهند یک بلوک دیگر در همان نقاط واگذار شود، گفت: در این مورد نیز انتقاد شرط نامعلوم در قرارداد وارد میشد که ما این بند را نیز حذف کردیم. وزیر نفت همچنین بیان کرد: با تمام این تغییرات همچنان چارچوب قراردادها ثابت مانده است.
برخی میگویند شرکتهای خارجی گرگزاده به جا میگذارند
وزیر نفت در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع سهم شرکتهای داخلی از آینده تحولات صنعت نفت با بیان اینکه تنها وظیفه شرکت خارجی در قراردادهای جدید مدیریت و مهندسی پروژه و تأمین مالی است، افزود: لازم است شرکتهای خارجی برای ایجاد شرکتهای ایرانی اکتشاف و تولید نیز کمک کنند.
کابینه دولت یازدهم در این مورد با اشاره به اینکه ایران پس از گذشت ۱۰۸ سال از استخراج نفت هنوز یک شرکت اکتشاف و تولید در داخل کشور ندارد ادامه داد: این نیز یکی از انتقاداتی است که به IPC می کنند و میگویند شرکتهای خارجی که گرگ هستند به ایران میآیند و از خودشان گرگزاده به جای میگذارند که به نظر من اینها توهین به ایران است.
وی با تأکید بر اینکه این موضوع درست است که ۷ یا ۸ شرکت اکتشاف و تولید نمیتواند در ایران فعالیت کند، خاطرنشان کرد: اما اگر تنها یکی از این شرکتها نیز رشد کند، برای کشور کافی است. وی با اشاره به اینکه نمیتوان شرکتهای خارجی را مجبور به خرید از شرکتهای ایرانی کرد افزود: با این حال باید این شرکتهای ایرانی را در مناقصات شرکت دهند و برای ایجاد یک سیستم و نه خرید تجهیزات با آنها قرارداد امضا کنند.
وی در این باره انتقاداتی را به دولت قبل وارد دانست و خاطرنشان کرد: در دوره بین سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ بیشترین هزینهها در صنعت نفت ایران انجام شد و در عین حال کمترین ارجاع کار به سازندگان و پیمانکاران داخلی داده شد یعنی ارجاع ۵۰ درصدی کار به سازندگان داخلی با ورود چینیها به ۳۰ درصد کاهش پیدا کرد که این اصلاً کار درستی نبود.
وی ادامه داد: اکنون من تمام شرایط را به نفع تولیدکنندگان داخلی تدوین کردم و حتی برای تجهیزاتی که وارد منطقه آزاد شده و گمرکی به آنها تعلق نمیگیرد نیز جهت ورود به مناقصه قیمت به علاوه عوارض گمرکی را ابلاغ کردهام تا ایرانیها بتوانند شرایط بهتری داشته باشند.
زنگنه با بیان اینکه انجمن نفت باید به(IPI (Iranian petroleum institute تبدیل شود گفت: این میتواند معادل API در امریکا باشد که بتواند بسیاری از استانداردها را بررسی کرده و حتی اعتبار نامه به شرکتهای مختلف بدهد و ما باید از قراردادهای جدید نفتی به عنوان فرصتی برای جذب فناوری استفاده کنیم.
اولویتهای وزارت نفت در سال پایانی دولت یازدهم
وزیر نفت در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره مهمترین اولویتهای خود در آخرین سال باقی مانده از عمر دولت یازدهم گفت: در این فرصت باقی مانده هدفهای من این است که بیشترین واحدهای پارس جنوبی را وارد مدار تولید کنم، تولید از غرب کارون را به بالای ۲۵۰ هزار بشکه در روز برسانم و شش میلیارد دلار طرحی که ظرف این یک سال میتواند در پتروشیمی انجام شود را به مدار بیاورم و گازرسانی روستایی را به حدود ۹۳ درصد پوشش کشوری برسانم و در نهایت نیز اگر بتوانیم چند قرارداد در قالب IPC به امضا برسانیم اولویتها به خوبی انجام میشود. وزیر نفت با تأکید بر حساسیت خود در مورد توسعه پارس جنوبی گفت: تا پایان امسال چهار فاز یعنی فاز ۱۹ که معادل ۲ فاز متعارف است به علاوه فازهای ۲۰ و ۲۱ باید وارد مدار تولید شود و برای سال آینده نیز پالایشگاه فازهای باقی مانده از فازهای پارس جنوبی ساخته میشود.
منبع: روزنامه ایران