
تامین مالی بنگاهها تا پایان شهریورماه رصد شد
بانکهای عامل نیز تاکنون به ۲۸۳ طرح به مبلغ ۱۲.۸۱۰ میلیارد ریال در بخش سرمایه ثابت (معادل ۲۲ درصد منابع ایجاد شده) و نیز به ۷۵۸ واحد تولیدی به مبلغ ۴۷.۴۴۸ میلیارد ریال در بخش سرمایه در گردش (معادل ۹۰ درصد منابع ایجاد شده) تسهیلات پرداخت کردهاند. این گزارش در مجموع حاکی از جذب ۵۵ درصدی منابع تسهیلاتی ایجاد شده است و ۴۵ درصد منابع طبق ارزیابیها در بانکهای عامل طرف قرارداد باقیمانده و بهرغم معرفی متقاضیان از سوی کارگروههای استانی، تسهیلات پرداخت نشده است. بررسیها نشان میدهد میانگین عملکرد بانکهای عامل در این بخش تنها ۲۲ درصد بوده است که همکاری جدی و بهبود عملکرد برخی بانکها به منظور جذب باقیمانده منابع (ثابت-در گردش) در جهت پیشبرد و تحقق اهداف توسعه سرمایهگذاری و اشتغال برنامه مذکور، مورد انتظار است.
جزئیات طرح تبصره ۱۸ تا شهریورماه امسال نشان میدهد «اصفهان»، «تهران»، «البرز»، «یزد»، «آذربایجان شرقی» و «فارس» استانهایی برتر در پرداخت تسهیلات بودهاند. همچنین «ایلام»، «اردبیل»، «قم»، «خراسان جنوبی»، «سمنان» و «خراسان شمالی» استانهایی بودهاند که در جذب منابع پیشتاز بودهاند.
جزئیات طرح رونق تولید
از سوی دیگر در قالب طرح رونق تولید نیز تا پایان شهریور سالجاری در مجموع بیش از ۱۴۸ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده که این میزان تسهیلات برای ۴ هزار و ۷۲۴ فقره درخواست بوده است. در دستورالعمل اعلامی از سوی صمت، پرداخت تسهیلات پیشبینیشده مشمول بنگاههایی میشود که از سوی کارگروه استانی مشروط به احراز توجیه فنی، مالی و اقتصادی باشند. همچنین دریافت تسهیلات براساس دستورالعمل پیشبینی شده مشمول محصولاتی میشود که در بازار فروش قابلقبولی داشته باشند و منجر به انباشته شدن محصولات در انبار نشوند. همچنین تسهیلات مذکور مشمول بنگاههایی میشود که تولید آنها به دلیل کمبود نقدینگی متوقف شده باشد یا فعالیت آنها به کمتر از ظرفیت اسمی رسیده باشد. سال ۹۵ بود که تصمیمسازان و سیاستگذاران صنعت و تولید کشور برای افزایش سرمایه در گردش بنگاهها، تخصیص وامهای ارزان به صاحبان صنایع را در دستور کار قرار دادند. استارت تخصیص این نوع وامها با یک طرح به نام «طرح رونق تولید» کلید خورد.
اما یکسال بعد و در اواخر خردادماه ۹۶، سیاستگذاران در راستای «استمرار رونق تولید»، «حفظ اشتغال»، «ایجاد اشتغال جدید» و «افزایش رشد اقتصادی کشور» ثبتنام سه نوع وام دیگر در راستای تداوم طرح رونق تولید را آغاز کردند و این روند برای سالجاری نیز تمدید شد. کارنامه پرداخت تسهیلات از طریق طرح رونق تولید نشاندهنده آن است که تا پایان شهریور امسال در مجموع ۴ هزار و ۷۲۴ متقاضی موفق به دریافت تسهیلات شدهاند که بخشی از این متقاضیان از طریق فرآیند رونق (ثبتنام در سایت بهینیاب) یا مراجعه مستقیم به بانک خواستار دریافت تسهیلات شدهاند. براساس آمار اعلامشده از مجموع درخواستهای ثبت شده به ۱۵۱۰ فقره درخواست تسهیلات پرداخت شده که از طریق فرآیند رونق (ثبتنام در سایت بهینیاب) ثبتنام کرده بودند.
از سوی دیگر، ۳ هزار و ۲۱۴ متقاضی نیز بهصورت مستقیم به بانکهای عامل مراجعه کردهاند. آمار اعلام شده بیانگر آن است که بیشترین پرداخت تسهیلات طرح رونق تولید مربوط به درخواست استانهای «خراسانرضوی»، «سمنان»، «اصفهان»، «گیلان» و «قم» است.
با توجه به دادههای اعلام شده در مدت زمان مورد بررسی در مجموع ۷۴۶ متقاضی در استان خراسانرضوی موفق به دریافت تسهیلات شدهاند. تسهیلات پرداختی به این استان ۳ هزار و ۴۷ میلیارد ریال بوده است. در استان سمنان هم، ۶۲۵ متقاضی موفق به دریافت تسهیلات شدهاند. براساس آمار اعلامشده تسهیلات پرداختی به این استان در دوره زمانی مورد بررسی بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال بوده است. تسهیلات پرداختی به استان اصفهان بهعنوان سومین استان در مدت زمان مورد بررسی بیش از ۱۲ هزار میلیارد ریال بوده که این میزان تسهیلات به ۴۰۱ فقره درخواست ثبت شده پرداخت شده است. مجموع تسهیلات پرداختی به استان گیلان نیز در این مدت ۹ هزار و ۲۹۰ هزار میلیارد ریال بوده که این میزان تسهیلات به ۳۸۶ متقاضی پرداخت شده است.