کنفرانس تجارت ایرانی در 23 فروردین به میزبانی city & financial global و اسپانسری شرکتهای مختلف از جمله اتاق بازرگانی ایران و انگلستان و چند شرکت مطرح دیگر درلندن برگزار شد. دراین نشست که با استقبال فعالانی از صنایع و سازمانهای مختلف برگزار شد، ابعاد مختلف تجارت با ایران مورد بحث و گفتوگو قرارگرفت. در این کنفرانس شرکتهای بنامی چون و دانشگاهها و شرکتهای فعال در زمینه انرژی و… حضور داشتند و شرکتهای انگلیسی بر توسعه روابط تجاری و سرمایهگذاری مشترک با ایران ابراز تمایل کردند.
در ابتدای این گردهمایی، ریچارد دالتون، رئیس هیات مدیره اتاق بازرگانی ایران-انگلستان که مدیریت کنفرانس را برعهده داشت به ایراد سخن پرداخت. وی نسبت به برقراری همکاریهای تجاری دوجانبه به خصوص از مجرای اتاق مشترک تاکید کرد. همچنین لرد لامونت مدیرعامل اتاق بازرگانی انگلستان- ایران ضمن بیان این نکته که اکنون فرصت مناسبی در روابط اقتصادی بین دو کشور فراهم آمده، بر تعمیق مناسبات تجاری دو کشور از طریق ترویج فعالیتهای اقتصادی بهطور گستردهتر تاکید و اظهار کرد: اکنون بهترین زمان برای بهرهبرداری از فرصتهای بزرگ در زمینه بازرگانی و تجارت برای هر دو کشور است. او در ادامه متذکر شد که با لغو تحریمها، چشمانداز تجارت ایران با اروپا را بسیار مثبت میبینند و از آمادگی شرکتهای بزرگ انگلیسی برای همکاریهای تجاری با ایران به خصوص در زمینه فاینانس پروژههای سرمایهگذاری خبر داد. همچنین او اعلام کرد که رفع مشکلات و موانع روابط بانکی ناشی از سیاست سختگیرانه دولت ایالات متحده را نیز پیگیری خواهد کرد. در ادامه این مراسم، فریال مستوفی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران و ایران در این کنفرانس گفت: اولین پرسشی که یک سرمایهگذار در بدو امر خواهد پرسید این است که انگیزه سرمایهگذاری درایران چیست؟ دولت چه اقداماتی برای تضمین سرمایه سرمایهگذاران در دوران پسابرجام انجام داده است؟ فرصتهای سرمایهگذاری خارجی در ایران چیست ؟ و در چه بخشهایی تمرکز بیشتر است؟ تبادلات بانکی به چه صورت خواهد بود ؟
وی افزود: اقتصاد ایران به لحاظ قدرت خرید در رتبه 18 جهان است. این کشور دارای یک سنت باستانی کارآفرینی، با جمعیت تقریبا 80 میلیونی که اکثرا جوان و دارای تحصیلات عالی است و همچنین این کشور، منشاء عظیمی از منابع طبیعی بوده و البته موقعیت جغرافیایی ایران نیز عامل دیگری است که میتواند آن را به یک مرکز تجارت جهانی مبدل کند. به گفته این فعال اقتصادی، نکته قابل توجه این است که اقتصاد ایران فقط محدود به صنعت نفت وگاز نیست بلکه چیزی فراتر از آن است. در حال حاضر سرمایهگذاری در حوزههای دیگری که به توسعه و ارتقای بلندمدت نظام اقتصادی میانجامد مورد نظر است از جمله حمل و نقل ریلی، توسعه بنادر، حوزه خدمات، صنعت گردشگری، معدن و البته سرمایهگذاری مستقیم.
وی به جایگاه سیاسی ایران در منطقه اشاره کرد و گفت: از نظر سیاسی، ایران یکی از پایدارترین کشورهای شرق خاورمیانه است که بر موانع متعددی در سه دهه گذشته غلبه کرده؛ اما بهطور همزمان تلاشهای خوبی برای توسعه اقتصاد کشور انجام گرفته و اصلاحات قابل توجهی در زمینههای مختلف درحال انجام است. مستوفی عنوان کرد: دولت ایران با هدف ایجاد اقتصاد پایدار و ارتقای صنعت و زیرساختهای کشور اصلاحاتی را در نظر گرفته است. این اصلاحات در سند چشمانداز 20 ساله دولت و برنامه توسعه پنج ساله ششم که به تازگی تدوین شده، منعکس شده است.
وی اظهار کرد: بهعنوان بخشی از اصلاحات، دولت در تلاش است به منظور تشویق سرمایهگذاری بخش خصوصی داخلی و خارجی مسائلی را تسهیل کند که اهم این موارد در برنامه توسعه ششم آمده است. این برنامه با پیشبینی نرخ سالانه رشد اقتصادی 8 درصد و اجرای اصلاحات در شرکتهای دولتی، بخش مالی و بانکی و تخصیص و مدیریت درآمدهای نفتی، تاکید بر خصوصیسازی، توسعه اقتصاد غیر نفتی، تضمین امنیت سرمایهگذاری و… یکی از اقدامات حائز توجه دوره پسابرجام است. وی با اشاره به اتصال مجدد به شبکه سوئیفت پس از چهار سال گفت: در کنار این امر، وجود تخصص خارجی و همچنین سرمایهگذاری مستقیم خارجی ضروری خواهد بود.
رئیس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق بازرگانی ایران با اشاره به برنامه توسعه جدید عنوان کرد: در این برنامه، دولت بر برخی از این مسائل از جمله بر بهبود تامین مالی برای شرکتهای کوچک و متوسط از طریق بانکها و نظارت گسترده توسط بانک مرکزی ایران بر بازار، بانکها و موسسات پولی و اعتباری تاکید میکند. بانک مرکزی همچنین درحال تهیه یک طرح چند ساله برای تطبیق بانکهای ایرانی با استانداردهای بینالمللی است. چنین طرحی میتواند گام مهمی در جهت افزایش سرمایه بانکهای ایرانی محسوب شود. وی افزود: اتصال مجدد به سوئیفت مستلزم ایجاد جریانهای مالی سالم با سیستم مالی جهانی است. دراین راستا اولین قدم برای ایران، اصلاح سیستم بانکی خواهد بود. این موضوع همچنین میتواند بهعنوان گامی موثر در جلب سرمایهگذاری خارجی محسوب شود. با اتصال مجدد ایران به سوئیفت بانکهای غیرآمریکایی میتوانند با ایران تجارت کنند ولی بانکهای آمریکایی همچنان از این امکان برخوردار نیستند. همچنین ممنوعیت هرگونه معاملات با ایران به دلار ایالات متحده از طریق سیستم مالی ایالات متحده یکی ازمشکلات مهم دیگر برای ایران است به این دلیل که باعث ایجاد ضررناشی از مشکلات تبدیل ارز میشود.
مستوفی درخصوص قوانین و مقررات ایران برای حمایت از سرمایهگذاری خارجی گفت: اعطای حمایتها و امکانات جامع، شامل اجازه برای سرمایهگذاری در همه زمینهها که در آن فعالیتهای بخش خصوصی مجاز است و عدم محدودیت در میزان سهام، محافظت در برابر سلب مالکیت و تضمین سرمایه و انتقال و خروج آن، اجازه کار برای پرسنل خارجی از حمایتهای مندرج در این قانون است. نقش بخش خصوصی در توسعه اقتصادی و روابط تجاری دو جانبه از دیگر محورهای سخنرانی این فعال اقتصادی بود. وی در این خصوص اعلام کرد: اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بهعنوان بزرگترین سازمان غیر دولتی، بهعنوان حامی کسب و کار شرکتهای کوچک، متوسط و بزرگ در سطح ملی و بینالمللی قابل ذکر هستند. این اتاق بهعنوان پارلمان بخش خصوصی نقش موثری در جذب سرمایهگذاری خارجی و توسعه اقتصادی در طول چند سال گذشته داشته است.